Batan Güneş / Osamu Dazai
Merhabalar,
Farklı kültürlere ait edebi eserleri okumayı seviyorum, Japon edebiyatı da bunlardan biri.
Osamu Dazai’den ne zaman bir okuma yapsam eserlerinde otobiyografik öğelere ne kadar fazla yer verdiğini görüyorum. Batan Güneş de erkek kardeş Naoji üzerinden Dazai’nin aslında kendini anlattığı bir eseri.
Eserde; savaştan çıkmış, toplumsal düzeni, ekonomisi ve insanları altüst olmuş bir ülkede dağılıp giden bir ailenin dramını okuyoruz. Annesi ve erkek kardeşiyle birlikte yaşayan Kazuko’nun penceresinden savaş sonrası Japonya’ya ve küçük ölçekte de bir aile dramına tanık oluyoruz.
Yazar intiharla sonlandırdığı kısacık hayatına bir dolu eser sığdırmış. Eserleri; yalın dili ve melankolik havasına rağmen akıcılığıyla Japon edebiyatına ilgili okurların gözdesi olmuş.
Batan Güneş, okuduğum üçüncü Dazai eseri. Eseri, Japonca aslından Bilge Çay çevirisiyle bizlerle buluşturan @olvidokitap a teşekkür ederim.
🩵Okuyunuz efendim, tavsiyemdir
#alıntılarım
“İnsanlar yalan söylerken ciddi bir ifade takılırlar. Aklıma ülke liderlerinin ciddiyeti geliyor. Pöh!”
“Ama ait olduğum sınıfta dürüst insanlar yok. Aptallar var., Hortlaklar, pintiler, sonra kuduzlar var, palavracılar, asil görünmek için kelimeler uyduranlar, fildişi kulelerinden aşağı işeyenler var.”
“Mantık dediğimiz şey aslında mantığa duyduğumuz sevgidir, insanlara duyduğumuz sevgi değil.”
#batangüneş #osamudazai #olvidokitap #japonedebiyatı #birdahaoku