Rönesans / Prostestan Reformu Erken Modern Dönem / Bilim Çağı 1350 - 1650

Batı'ya Yön Veren Metinler 2

Alev Alatlı
On altıncı yüzyılın son çeyreğinden itibaren alınan yenilgiler, kaybedilen topraklar, başta Osmanlı İmparatorluğu olmak üzere, Müslüman ülkelerin aydınlarını Batı karşısında içine düştükleri güçsüzlükten kurtulmaya yönelik arayışlara sevk eder. Bu çerçevede geliştirilen muhtelif tezlerin önde geleni, sorunun bizzat İslam dininin vazettiği temel değerler ile Peygamber ve sahabelerin uygulamalarından kaynaklandığı şeklindedir. Buna göre, İslam dünyasının Batılı devletlere yenik düşmesinin başlıca nedeni, kapitalizmin gelişmesi için gerekli olan risk üstlenebilen işadamı tipolojisini üretebilecek kültürel altyapının gelişmemiş olmasıdır. Ernest Renan ve Lord Cromer gibi ilk dönem oryantalistlere ve "Batılılaştırmacı" aydınlara göre, bilim, felsefe ve teknolojide geri kalmışlığının başlıca nedeni, İslam dininin özgür araştırmaya karşı ve engelleyici olmasıdır. Bu söylem, Müslümanların başından itibaren bilime ve felsefeye karşı düşmanca bir tavır sergilemiş olduklarını iddia eder. Oryantalist değerlendirmelere cevaben Cemaleddin Afgani'den, Namık Kemal'e kadar çok sayıda Müslüman entelektüel tarafından kaleme alınan "apoloji" tarzındaki müdafaanameler, projektörlerini doğrudan İslam dini üzerine yöneltirken, Batı zihniyetinin gerçeğinin aydınlatılmasında yetersiz kalınmış, rekabeti hakkıyla değerlendirmek yolunda tatminkâr sonuçlara ulaşılamamıştır. Buna karşın 1570-1815 yılları arasında Yahudi-Hıristiyan, Yakın Doğu ve Yunan-Roma geleneklerinin sorgulanmasıyla başlayan entelektüel çıkışlar, "bilginin yeniden tanımlanması" olarak ifade edilen büyük düşünce devrimiyle sonuçlanır. Thomas Hobbes'dan Spinoza'ya, William Shakespeare'den Karl Marx'a kadar adlarını dünya düşünce tarihine kazımış olan düşünürler, Avro-Amerikan toplumu İS Üçüncü yüzyılda yazan Cyprian'ın tanıyamayacağı bir biçimde değiştireceklerdir. Batı'ya Yön Veren Metinler'in ikinci cildi, ilk sömürgecilik girişimlerinin gözlendiği 1570'lerden, kuantum kuramının babası 1858 doğumlu Alman fizikçi Max Planck'ın bilimsel otobiyografisine kadar, Batı medeniyetini tanıma yolunda yüzlerce yıldır entelektüel dağarcığımıza katmayı ihmal ettiğimiz metinleri sunmaktadır. Söz konusu bu metinlere aşinalık geliştirmenin okurdan özel bir sabır, sebat ve gayret talep edeceklerini teslim etmekle birlikte, Batı'ya Yön Veren Metinler'in katılınması gereken müthiş bir serüven olduğu da kuşkusuzdur. (Tanıtım Bülteninden)
Derleyen:
Alev Alatlı
Alev Alatlı
Tahmini Okuma Süresi: 14 sa. 10 dk.Sayfa Sayısı: 500Basım Tarihi: Nisan 2014Yayınevi: Alfa Yayıncılık
ISBN: 9786051068657Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
500 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
İçerisinde Da Vinci'nin, Machiavelli'nin, Kant'ın, Martin Luther'in, Voltaire'nin, Francis Bacon'un ve diğer birçok isimlere ait metinlerin olduğu derleme bir kitabı inceliyorum. Denis Diderot, John Locke, Vico, Hobbes, Descartes, Shakespeare ve David Hume bile var. Rönesans ve Protestan reformu, erken dönem modernleşme ve bilim çağıyla ilgili
Batı'ya Yön Veren Metinler 2
Batı'ya Yön Veren Metinler 2Alev Alatlı · Alfa Yayıncılık · 201472 okunma
Reklam
500 syf.
·
Puan vermedi
Başlamayaydık İyiydi II
Sözümün arkasında olacağım için keyifsizim açıkçası. İlk cildi okuduğumda da paylaştığım olumsuz düşüncelerden yana maalesef pişman değilim. Bu eser bu alanlar üzerinde akademik çalışma yapmak isteyecek birinin giriş kitabı dahi olamayacak seviyede maalesef. Bir orta okul öğrencisinişn kopyala-yapıştır usulü ödev hazırlamasından öteye geçmiyor. Keşke bitirme gerekliliği hissine sahip olmasam. Sadece övgüye dair öyle aklımda bir yazım hatasının kalmaması olabilir. Bir sürü çaba sonucunda cebime koyabildiğim ufacık şeyleri de buraya yazmış olayım. Jean Calvin ile birlikte Avrupa'da faizcilik hatta tefecilik yayılmaya başlamıştır. Dinden olan şeyler rey ile tahrif edilerek insan nefsindeki bozulma eğilimin entellektüel temelleri atılmıştır (1545). General Claudia Acquaviva adında bir zatın "Çalışma Planı" adlı eserinde diyor ki: Örneğin İbn-i Rüşd'den mi alıntı yaptın; bu sakla ve başka bir kaynaktan alıntı yapmışsın gibi göster.
Batı'ya Yön Veren Metinler 2
Batı'ya Yön Veren Metinler 2Alev Alatlı · Alfa Yayıncılık · 201472 okunma
500 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Kitap Rönesans ve Reform Döneminin belli başlı eserleri üzerine kısaca talil imkanı sunuyor.Tüm o kitapları okumayı ağır ve yorucu bulanlar için özet mahiyetinde bir çalışma olduğunu düşünüyorum.İlgi ve alakanız varsa faydalı olabilir. Ben bilgi tekrarı içim ikinci kez okuduğumdan dolayı kısa sürede bitirdim ancak kitabın hakkı 1-2 hafta zira sindirerek okunması gerekiyor , ayrıca ön bilgilerinizin olmasını da gerekli buluyorum .
Batı'ya Yön Veren Metinler 2
Batı'ya Yön Veren Metinler 2Alev Alatlı · Alfa Yayıncılık · 201472 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.