Bebeğinizi Beklerken Sizi Neler Bekler?

Heidi Murkoff

Bebeğinizi Beklerken Sizi Neler Bekler? Sözleri ve Alıntıları

Bebeğinizi Beklerken Sizi Neler Bekler? sözleri ve alıntılarını, Bebeğinizi Beklerken Sizi Neler Bekler? kitap alıntılarını, Bebeğinizi Beklerken Sizi Neler Bekler? en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bölüm 3 | Gebelik Profiliniz / İkinci Üç Ay
2.Trimester Tarama Testi (Dörtlü Test) - Fetüs tarafından üretilen 4 maddenin annenin kanındaki seviyelerini ölçen bir kan tahlilidir: alfa-fetoprotein (AFP), hCG, estriol ve inhibin. - AFP seviyesinin yüksek olması, bebekte nöral tüp anomalisi bulunmasının mümkün olduğunu gösterir. - AFP seviyesinin düşük, diğer maddelerin seviyelerinin
Sayfa 85 - epsilonKitabı okudu
Bölüm 3 | Gebelik Profiliniz / İlk ve İkinci Üç Ay
Entegre Tarama Testi - Bir ultrason muayenesi (NT ölçümü için) ve 2 kan tahlili içeren bir tarama testidir. (ilk kan tahlili PAPP-A yoğunluğunu ölçmek için, ikinci kan tahlili ise kanda dörtlü testle aynı maddelerin ölçümü için) Ne zaman yapılır? - Ultrason 10. ile 14. haftalar arasında yapılır. - İlk kan testi ultrasonla aynı günde yapılır. - İkinci kan testi ise, 16. ile 18. haftalar arasında yapılır.
Sayfa 84 - epsilonKitabı okudu
Reklam
Bölüm 2 | Hamile Misiniz? / Doğum Ne Zaman?
Çoğu araştırmanın sonuçlarına göre, bebeklerin yalnızca 20’de 1’i tam beklenen doğum tarihinde doğmaktadır. Normal, tam bir gebelik 38 ile 42 hafta arasında sürebileceğinden, çoğu bebek verilen tarihten önceki ya da sonraki 2 hafta içerisinde dünyaya gelir. Doğum tarihi genellikle şu şekilde hesaplanır: Son âdetinizin ilk gününden 3 ay çıkarın ve 7 gün ekleyin. (Son âddtiniz 11 Nisan’da başlamış olsun. 3 ay geri gidersek Ocak ayına geliriz, üzerine de 7 gün eklersek 18 Ocak eder.) Âdetleri oldukça düzenli olan kadınlar için bu sistem oldukça iyi sonuç verir.
Sayfa 39 - epsilonKitabı okudu
Bölüm 2 | Hamile Misiniz? / Hamileliğin İlk Belirtileri
- Hassas göğüsler ve göğüs uçları. (Ağrıyan, sızlayan, dolgun, şişmiş, hassas, hatta dokununca acıyan göğüsler, birçok kadının spermle yumurtanın buluşmasından sonra ilk hissettikleri hamilelik belirtilerinden biridir.) - Meme başlarının koyulaşması. (Hamilelik sırasında daha koyulaşması ve hatta döllenmeyi izleyen birkaç hafta içinde genişlemesi tamamen normaldir.) - Bunlar sivilce mi? (Hayır, aslında, sadece meme başının etrafındaki minik kabarcıkların büyümüş hali.) (Sanki soğuktan tüyleriniz diken diken olmuş gibi bir görüntü verebilirler, ama aslında meme başlarınızı ve çevresini rahatlatmak amacıyla yağ üreten bezelerdir - eğer bebeğinizi emzirecek olursanız göğsünüzü ağzına alıp emmeye başladığında bu yağlanmanın kesinlikle çok faydasını göreceksiniz.) - Hafif kanama. (Bazı kadınlar genellikle döllenmeden 5 ile 10 gün sonra ve açık ile orta koyuluk arasında değişen pembe renkte hafif bir vajinal kanama yaşarlar.) - Sık idrara çıkma. (Genellikle döllenmeden 2 ile 3 hafta sonra) - Halsizlik. (Çok şiddetli halsizlik, enerjinizin tamamen tükenmesi.) - Bulantı. (Genellikle başlaması 6.hafta civarına denk gelir.) - Koku hassasiyeti. (Yeni hamile kalmış kadınların hissettikleri ilk değişikliklerden) - Şişkinlik. - Vücut sıcaklığınızın yükselmesi. (Hamile kalmanızdan itibaren vücut sıcaklığınızın 1 derece kadar yükseldiğini ve hamileliğiniz boyunca yüksek kaldığını görebilirsiniz.) - Âdet kanamasının gecikmesi.
Sayfa 33 - epsilonKitabı okudu
Bölüm 1 | Hamile Kalmadan Önce / Yumurtlama Zamanını 12’den Vurmak İçin
- Takvimi izleyin. (Yumurtlama genellikle âdet döngünüzün ortasında gerçekleşir. Ortamala âdet döngüsü, bir âdet kanamasının ilk gününden (1.gün) sonraki âdet kanamasının ilk gününe kadar 28 gün sürer.) (Bazı kişilerde 23 günle 35 gün arasında değişebilir) (Kendi döngünüz de aydan aya hafif farklılıklar gösterebilir.) - Ateşinizi ölçün. - İç çamaşırlarınızı kontrol edin. - Rahim ağzınızı tanıyın. - Haberleri dinleyin. - İşeme testini yapın. (Ovülasyon test kitleri, LH (lüteinleştirci hormon) seviyesini ölçerek yumurtlama tarihinizi 12 ila 24 saat önceden tespit edebilir. LH, yumurtlama gerçekleşmeden önce zirveye çıkan son hormondur.) - Saatinize bakın. (Teknolojik saatleri hiç çıkarmadan en az 6 saat bileğinizde tutmanız gerekir. Olası ovülasyonu 4 gün önceden haber vererek avantaj sağlar.) - Biraz tükürün. (Yumurtladığınızda tükürüğünüze test kitinin büyütecinden bakınca bir eğrelti otunun yapraklarını ya da buz tutmuş bir pencere camındaki şekilleri andıran bir desen görebilirsiniz.)
Sayfa 28 - epsilonKitabı okudu
Bölüm 3 | Gebelik Profiliniz / İlk Üç Ay
1.Trimester (Üç Ay) Ultrason Muayenesi: - Fetüsün canlı olduğunu belirlemek. - Gebelik haftasını belirlemek. - Fetüs sayısını belirlemek. - Kanama varsa nedenini belirlemek. - Hamile kalındığı sırada spiral kullanılıyorsa spirali yerini tespit etmek. - CVS ya da amniyosentezden önce fetüsün yerini tespit etmek. - Bir tarama testi dahilinde kromozom anormalliği riskini değerlendirmek. Ne zaman yapılır? - Bebek kesesi ultrasonda son adet tarihinizden 4,5 hafta sonra görülebilir; bebeğin kalp atışı 5. ile 6. haftada belli olur. 1.Trimester Tarama Testi (İkili Test) - Bir ultrason ve bir kan tahlilinden oluşur. - İlk olarak, ultrasonla "nuchal translucency" (NT) adı verilen, bebeğin ensesinde biriken ince sıvı tabakasının kalınlığı ölçülür. (Sıvıdaki artış, Down sendromu, doğumsal kalp hastalığı gibi kromozom anormallikleri riskinde bir artış olduğuna işaret edebilir.) - Ardından kan tahlili yapılarak, PAPP-A (gebelikle bağlantılı plazma protein A) ve hCG değerlerinin yüksekliğine bakılır. (Bunlar fetüs tarafından üretilen ve annenin kan dolaşım sistemine geçen 2 hormondur.) (Bu değerlerle NT ölçümü ve annenin yaşı beraberce değerlendirilerek Down sendromu ve Trizomi 18 riski belirlenebilir.) Ne zaman yapılır? - Hamileliğin 11. ile 14. haftaları arasında yapılır. Koriyonik Villus Örneklemesi (CVS) - Biyopsi testi olarak da bilinen CVS, plasentanın koriyonik villus adı verilen parmağa benzer uzantılardan küçük bir doku örneği alınarak kromozom anomalileri olup olmadığının araştırıldığı bir tanı testidir. Ne zaman yapılır? - Gebeliğin 10. ile 13. haftaları arasında yapılır.
Sayfa 81 - epsilonKitabı okudu
Reklam
Bölüm 1 | Hamile Kalmadan Önce
- Hamilelik öncesi sağlık kontrolü yaptırın. - Hamilelik ve doğum sırasında doktorunuzun kim olacağını düşünmeye başlayın. - Dişçinize gidip diş kontrolü yaptırın. - Soyağacınızı inceleyin. - Kendi hamilelik geçmişinizi inceleyin. - Gerekirse genetik tarama yaptırın. - Tahlil yaptırın. - Tedavi olun. - Aşılarınızı güncelleyin. - Kronik
Sayfa 20 - epsilonKitabı okudu
Bölüm 1 | Hamile Kalmadan Önce / Bu Bir Takım Oyunu
- Dışarı çıkın. (Özellikle hamilelik hayatınıza bazı sınırlar getirdiğinde yapamayacağınız şeyleri tercih edebilirsiniz.) - Romantizmi ateşleyin. (Göbeğiniz araya girmeye başlayınca kama sutranın epey zorlayacağını unutmayın.) - Kopmayın. (Bu işte, konuya birbirinizden biraz farklı yaklaşıyor olsanız bile beraber olduğunuzu bilmek, ikinize de kendinizi daha iyi hissettirecektir.)
Sayfa 25 - epsilonKitabı okudu
Bölüm 3 | Gebelik Profiliniz / Jinekolojik Geçmişiniz
Tüm hamile kadınların gebeliklerinin başında en azından aşağıdaki Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıkların teşhisi için tahlil yaptırmalarını önermektedir: - Bel soğukluğu (Gonore) - Klamidya - Trikomoniyaz - Hepatit B - HIV enfeksiyonu (AIDS virüsü) - Frengi Obstetrik (Gebelik ve Doğum) Geçmişiniz: Sizin elinizde olan etmenler; - Genek
Sayfa 51 - epsilonKitabı okudu
Bölüm 2 | Hamile Misiniz? / Doktorunuzu Seçerken ve Doktora Gittiğinizde
- Jinekolog. (Kadınların 90%’ından fazlası jinekoloğa gitmeyi tercih eder.) - Aile Hekimi. - Doğrudan ebe olarak yetişmiş ebeler. (turkebelerdernegi.com) Kurum Tipleri: - Tek başına çalışan doktor. - Çok ortaklı muayenehane. - Kombine sağlık merkezi.
Sayfa 40 - epsilonKitabı okudu
Reklam
Çocuk aç aç diyenlere cevap olsun
Bebeğiniz bir göğüs dolusu süt isteyecek kadar acıkmaya başladığında (doğumdan üç dört gün sonra) kuşkusuz sizin de ihtiyacını karşılayacak kadar sütünüz olacaktır.
Sayfa 480Kitabı okudu
Bir hayat boyu sürecek bağlar bir gecede oluşmaz Sizin ve bebeğinizin önünde bol bol zaman var. (Lohusalık 1.hafta)
Sayfa 481Kitabı okudu
Bölüm 2 | Hamile Misiniz? / Hamilelik Tanısının Koyulması
- Evde yapılan gebelik testleri. (Âdet gününüz ne kadar yakınsa testin doğru sonuç verme oranı da o kadar yükselir.) (hCG plasenta tarafından üretilen hormon, yumurtanın spermle döllenmesinden 6 ila 12 gün içersinde kanınızda ve idrarınızda bulunmaya başlar.) (Eğer test pozitif çıkarsa, bir kan tahlili ve hamileler için uygulanan eksiksiz bir
Sayfa 35 - epsilonKitabı okudu