Dar Geçitteki Aydın

Benjamin's Crossing

Benjamin
2021 25. kitabı
Okunma: 30 Mayıs 2021 14:28
Hiçbir eserini okumadığım ama hayatını çok merak ettiğim; pek çok yazıda, eserde karşıma çıkan bir yazardı Benjamin. Bu kitap vasıtasıyla kafamdaki sorulara cevaplar bulurken iyi bir biyografik roman da okumuş oldum. Kitapta Benjamin'i daha 48 yaşındayken intihara götüren süreç ayrıntılı bir biçimde ve hayatına sadık kalınarak farklı bakış açıları ve anlatıcılar kullanılarak okuyucuya aktarılmış. Benjamin'in entelektüel ve özel hayatı geriye dönüşlerle bir kronoloji takip edilmeksizin başarılı bir kurguyla anlatılmış. Kitabı benim açımdan kıymetli yapansa Jay Parini'nin Benjamin'in ve çevresindekilerin olaylar yaşanırken hissettiklerini, düşündüklerini bir romancı hissiyatıyla aktarmayı başarması. Yazarın sanki yaşamış birini değil de tamamen kurgu bir kişiyi anlatıyormuş havasını yakalaması. Ayrıca kitabın bölümlerinin başlangıcında yer alan Benjamin'e ait epigraflar da Benjamin'in düşünce dünyasından kesitler sunarak okuru onun metinlerini okumaya teşvik ediyor.
BenjaminJay Parini · Ayrıntı Yayınları · 200115 okunma

Jay PariniYazar · 5 kitap
Angilistik Profesörü olan yazarın dört şiir kitabı ve Anthracite Country, The patch Boys, Town Life ve The Last Station olmak üzere beş romanı yayımlanmıştır. Theodore roethke üzerine eleştirel bir çalışma yapan Parini, John Steinbeck ve Robert Frost biyografileri de dahil toplam on dört kitabın yazarıdır. Seçme makaleleri gelecek yıl yayımlanacaktır. Karısı ve üç çocuğuyla yaşadığı Vermont'ta, Middlebury College'da dersler vermektedir.