Benlik Pratikleri

Zygmunt Bauman
Benlik Pratikleri, sosyolog Zygmunt Bauman ile akademisyen Rein Raud’un 2014 yılı boyunca elektronik posta yoluyla karşılıklı söyleşmelerinin ürünü. “Benlik nasıl ortaya çıkar? Her insanda, her kültürde, her yaş grubunda aynı gelişim örüntüsünü mü gösterir? Yoksa tarihsel bağlamı içinde düşünülmesi gereken sosyo-kültürel bir yapı mıdır? Eğer öyleyse, şimdi neler yaşanıyor peki? Günümüz dünyasında benlik örüntüleri bir değişimden mi geçiyor? Günümüz teknolojileri bize daha fazla özerklik mi sağlıyor yoksa özgürlüklerimizden feragat etmemiz konusunda bizi baştan mı çıkarıyor?” Bu sorulara verilmiş cevapları birlikte düşünmeye koyulan Bauman ve Raud, dert edindikleri bu teorik meseleyi bugünün aciliyet gerektiren toplumsal ve siyasal krizlerini anlamaya dair bir yol gösterici olarak görmemizi öneriyor. Bu kitapta okuyacağınız uzun soluklu mektuplaşmalar, “insanca, pek insanca yaşama” ilkesinin önemini vurguluyor ve onun imkan ve sınırlarını sorguluyor. Bu ilkeyi Amartya Sen’in “bir insan olarak tam anlamıyla işlev gösterebilme yetisine dair eşitlik”e yaptığı vurgu ile birlikte düşünen Bauman ve Raud, sosyalizm ve liberalizme dair farklı siyasal vizyonlarından ötürü kimi zaman uzlaşıyor kimi zaman çatışıyorlar. Söz konusu uzlaşı ve çatışmaların gerçekleştiği metinsel evrenin bir ucunun Gılgamış Destanı’na diğer ucunun yirmi birinci yüzyıl Rus oligarklarının insan bilincini bilgisayar ortamına aktarma fütürist düşlemlerine uzandığı bu kitap, “Benlik nedir?” sorusu özelinde ziyaret ettiği düşünce dünyalarının zenginliği bakımından ufak ölçekli bir ansiklopedi niteliğinde...
208 sayfa
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

208 syf.
10/10 puan verdi
Günümüz dünyasına hakim olan teknolojinin (kitap özellikle iletişim teknolojisi üzerinden ilerliyor) şekillendirdiği benlik yapılarının ve bu yapıların ortaya çıkardığı karakteristik özelliklerin insan için ne ifade ettiği, tutsaklık mı, özgürlük mü sunduğu, iyi mi kötü mü olduğu üzerine Rein Raud ile Bauman'ın mail yoluyla gerçekleştirdikleri yazışmaların bir araya getirilmesiyle oluşturulmuş bir kitap bu. Özellikle günümüz insanının yapısı üzerine yazılan metinler olması, sosyolojik ve psikolojik disiplinler için ve genel olarak da felsefe için çok değerli satır araları barındırıyor. Her ne kadar torik bir konu üzerinde duruluyor gibi görünse de doğrudan reel yaşamı ve insanı ilgilendiren bir husus olduğu için önemle okunması gerektiğini düşünüyorum. Kitapta dikkatimi çeken en önemli konuların başında (buna ben de bir çok kişi üzerinde şahit olmaktayım) sosyal medya hesaplarına göre oluşan benlik yansımaları. Bir kişi, sosyal medya hesabında aşırı politik olup, paylaşımları sürekli bu minvalde gerçekleşirken aynı kişinin bir başka sosyal medya hesabında politik duruşa dair hiçbir iz olmadığı ve sadece kişisel hobilerine dair paylaşımlar yaptığına denk geldiğimde şu sorunun cevabını aradım; Bu bir kişilik bölünmesi mi, yoksa benlik ifadesi mi? Bauman buna benlik ifadesi demekte. Haklı da. Psikolojik anlamda kişi, sosyal medya hesaplarını da kendine ait bir alan ve bir tür kalkan olarak görmekte, buna göre bir davranış yoluna gitmekteydi. Günümüzün bir çok konu başlığının ele alındığı bu eseri mutlaka okuyunuz. Ufuk açıcı bir eser. Keyifli okumalar dilerim.
Benlik Pratikleri
Benlik PratikleriZygmunt Bauman · Ayrıntı Yayınları · 201864 okunma
208 syf.
·
Puan vermedi
Kitap Zygmunt Bauman ve Rein Raud’ un “benlik” (selfhood) üzerine yazışmalarının bir araya getirilmesinden oluşuyor. Kitaba hakim olan sohbet havası sayesinde farklı bakış açılarının benlik’e yaklaşımlarını daha rahat görebiliyorsunuz. Benlik’in oluşumunun bir çok açıdan ele alındığı kitapta modern öncesi zamanlardan içinde bulunduğumuz modern
Benlik Pratikleri
Benlik PratikleriZygmunt Bauman · Ayrıntı Yayınları · 201864 okunma
208 syf.
·
Puan vermedi
·
30 günde okudu
Zygmunt Bauman ve Rein Raud'un karşılıklı yazışmalarının iskeletini oluşturduğu kitap; bireyin dünyadaki konumunu nasıl anlamlandırdığı, bizi belirleyenin kimler/neler/nasıl koşullar olduğu, bunda benzer koşullarda şekillenmiş bireylerin etken rol oynayıp oynamadığı, Benliğin nasıl ortaya çıktığı, her kişide, her kültürde, her yaş grubunda aynı gelişimi mi gösterdiği, teknolojik gelişmelerin Benliğimize nasıl etki ettiği, Özgürlestirip özerklik mi veriyor yoksa bağımlı zombiler haline mi geliyoruz? gibi sorulara cevap arıyor. Bauman'ın daha önceleri TV üzerine yaptığı endişeli kritikler, yerini bu kitapta "internet" ve "çevirimiçi" dünya histerisine bırakmış. Online/Offline yaşam analizleriyle insanlara bugününü sorgulatacak bir kitap. Okuyun. Tavsiye.
Benlik Pratikleri
Benlik PratikleriZygmunt Bauman · Ayrıntı Yayınları · 201864 okunma
208 syf.
9/10 puan verdi
Çok güz bir sosyoloji kitabı. Kaynak olarak felsefeyi ağırlıklı kullanmış. Yazarın okuduğum ilk kitabı ve büyük ihtimal diğerlerini de tek tek okuyacağım, zira anlatım şekli ve yeni bilgiler verme açısından gayet başarılı. İnsanın toplumdaki yeri, koşullara rağmen benlik oluşturma çabası kitabın ana fikri. Benliğimizi oluşturan en inde detayları okurken insan şaşırıyor. Güzel kitap. Iyi okumalar
Benlik Pratikleri
Benlik PratikleriZygmunt Bauman · Ayrıntı Yayınları · 201864 okunma
208 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
6 günde okudu
Postmodern Dünya'da Benlik Pratikleri'ne Dair Perspektifler
Kitabın adını duyunca dünya üzerindeki benlik pratiklerini öğreneceğiniz için çok heyecanlanıyorsunuz. Fakat kitap Rein Raud ve Zygmunt Bauman 'ın daha çok teknolojinin insanlık durumu üzerine olan etkilerinden ve postmodern dünyada gözlemlenebilir bazı benlik alanlarının kimlik sorunları üzerine yapılan bir tartışması üzerinden ilerliyor. Benlik sistem içinde nasıl oluşur ve kimlik olması için nasıl bir role bürünür, araçlar ve kurumların benlik inşasında yadsınamaz etkisi ya da insanların bencilce ve safdillikle birtakım gereklilikleri inanca dönüştürmesi gibi çok boyutlu eleştiriler de kitabı güzel bir yere götürüyor. Okuyana bir çeşit perspektif sunacağını düşündüğüm bu eseri ilgisi olanlara tavsiye ederim.
Benlik Pratikleri
Benlik PratikleriZygmunt Bauman · Ayrıntı Yayınları · 201864 okunma
208 syf.
·
Puan vermedi
İçinde güzel fikirler, görüşler var. Okunması biraz yavaş. RR’nin dili ve anlatımı ZB’ye göre daha anlaşılır ve net. Her ikisinin de aydınlatıcı görüşleri ve cümleleri var. Okunması faydalı.
Benlik Pratikleri
Benlik PratikleriZygmunt Bauman · Ayrıntı Yayınları · 201864 okunma
208 syf.
7/10 puan verdi
·
5 günde okudu
Baumann benim bundan yaklaşık ilk yirmi yıl önce okumaya başladığım ve uzun süredir de okumadığım bir yazardı. Bu söyleşi halinde ilerleyen eseri açıkçası ben beğendim. Özellikle satır aralarını sıkıştırılmış, uzun bir entelektüel ömrün son demlerinden sızan kimi ifadeler beni çok etkiledi. Bir tanesini aktarmam gerekirse (elbette ifadeyi değiştirerek); Nietzsche'yi yankılayan bir biçimde Baumann, kültürün, ölümün kaçınılmazlığı ve bu kaçınılmazlığa eşlik eden anlamsızlıkla, bu anlamsızlığı gidermek adına, bir bakıma katlanılabilir kılmak adına, yaptığımız etkinliklerimizin tümü olduğunu vurguluyor. Arada bir bilgenin sesini ve ona karşılık veren iyi bir entelektüelin söyleşisini okumak isteyenlere önerilir.
Benlik Pratikleri
Benlik PratikleriZygmunt Bauman · Ayrıntı Yayınları · 201864 okunma
208 syf.
·
Puan vermedi
Benlik Pratikleri
Kitabın konusu Polonyalı sosyolog Zygmunt Bauman ve Estonyalı yazar ve akademisyen Rein Raud’ın kendi aralarında e-posta aracılığıyla konuşmaları ve bu yolla bir çok soruya cevap aradıkları karşılıklı söyleşilerinden oluşuyor: Benlik nasıl ortaya çıkar? Her insanın bağlı olduğu kültürde, yaş grubunda aynı gelişimi mi gösterir? Yoksa tarihsel bağlamı içinde düşünülmesi gereken sosyo-kültürel bir yapı mıdır? Günümüz teknolojilerinin bizlere özerklik mi sağladığı yoksa özgürlüklerimizden feragat etmemize mi sebep olduğuna dair soruların cevaplarını yazarların subjektif yorumlarıyla birlikte okuyoruz. Yer yer uzun paragraflar sebebiyle okuma tempomun kısmen düşmesine sebep olsa dahi akıcı ve başarıyla çevrilmiş bir eser olduğunu söyleyebilirim. Kitabın okumasını tamamladıktan sonra; Sürekli bir devinim ve değişim halinde olan, her döneminde kendi yeni kültürlerini, kendi yeni kurallarını belirleyen, içerisinde sayısız değişken barındıran dünyamızın bu değişim süreçlerinin hangi yönde ve hangi farklı faktörlere bağlı olabileceğine dair de geniş perspektif açılı düşünceler elde edebileceğimizi düşünüyorum. Çağdaş yazarların kitaplarını okumak her daim ufuk açıcı ve ileriye dönük bizlere farklı bakış açıları kazandırabiliyor. Sosyolog adayı öğrencilerin ve bu gibi toplumsal ve kültürel gelişimlerin merakında olan tüm okurlara bu kitabı okumalarını tavsiye ederim.
Benlik Pratikleri
Benlik PratikleriZygmunt Bauman · Ayrıntı Yayınları · 201864 okunma

Yazar Hakkında

Zygmunt Bauman
Zygmunt BaumanYazar · 47 kitap
Zygmunt Bauman, 19 Ekim 1925'te Polonya Poznan'da doğdu. Sosyolog ve filozoftur. Postmodern felsefenin hem sosyoloji alanında uyarlanmasını hem de genel kuramsal düzeyde sağlıklı bir şekilde değerlendirmesini ortaya koyan yapıtlarıyla tanınmaktadır. Zygmunt Bauman, II. Dünya Savaşı patlak verene kadar, Polonya-Poznan'da yaşamını sürdürmüştür. Daha sonra Sovyetler Birliği'ne taşındı ve savaşın ardından Varşova Üniversitesi'nde doktorasını yaparak Doçentlik sınavını verdi.1954'ten itibaren aynı üniversitede Sosyoloji dersleri verdi. 1968 yılında Polonya Komünist Partisi'nden ayrıldı. Aynı yıl, politik nedenlerden dolayı sosyoloji prefesörlük unvanını kaybetti. İsaril'e göç etmek zorunda kaldı. 1971 yılında Bauman, Büyük Brintanya'nın çağrısı üzerine, Leeds Üniversitesi'nde yeniden sosyoloji kürsüsüne sahip oldu. 1990'lara kadar orada çalışmalarını sürdürdü. Zygmunt Bauman, 1980'li yıllardan itibaren, Modernizm ile Totaliterizm arasındaki bağlantılar üzerine hem kuramsal hem de sosyolojik incelemeleriyle öne çıktı. Özellikle Almanya'daki Nasyonalsosyalizm üzerinden Holocaust hakkındaki çözümlemeleri bu bağlamda önemli bir etki yaptı. Böylelikle, Modernizme içkin kavram ve kategorilerin Totaliterlikle doğrudan ya da dolaylı ilişkileri derinlikli olarak ve disiplinlerarası bir yöntemle ortaya konulmuş olundu. Bauman, aynı zamanda postmodernizm hakkındaki çalışmalarıyla da önemli bir yer tutmaktadır. Siyasal, etik ya da genel olarak kuramsal düzlemde postmodernizmin değerlendirilmesini yapmış ve açık anlaşılır fakat derinlikli de olan metinleriyle postmodernizmin ne olup olmadığını, ne tür olanaklar sağladığını göstermeye ve netleştirmeye çalışmıştır 1989 yılında Amalfi Ödülünü ve 1998 yılında Theodor Adorno Ödülünü almıştır.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.