Beş Ahlak Yazısı

Umberto Eco
Umberto Eco, ahlaksal hesaplaşma niteliği taşıyan beş yazısını "Beş Ahlak Yazısı" adı altında toplamış. Kitabın ilk yazısı, "Savaşı Düşünmek", Körfez Savaşı'ndan yola çıkarak, geleneksel savaşlarla modern savaşların bir karşılaştırılması ve modern savaşı anlama çabası. "Ebedi Faşizm", Mussolini İtalya'sında faşizmi yaşayan çocuk Eco'nun anılarından faşizmin "ebedi" niteliklerini çözümlemeye geçen yetişkin Eco'nun neredeyse değişmez faşist belirtileri ortaya koyuşu. Üçüncü yazı "Basın Hakkında", İtalya basınının 1950'lerden bu yana geçirdiği dönüşümü ele alan, ama basına ilişkin genel değerlendirmeler içeren bir yazı. Dördüncü yazı, "Öteki Sahneye Girdiğinde", herhangi bir dinsel inanç sistemine bağlı olmaksızın bir insanın nasıl bir ahlak yaratabileceğinin araştırılması -kısacası, Türkiye açısından son derece güncel bir konu olan "laik ahlak'ın temellendirilmesi çabası. Ve son yazı "Göçler, Hoşgörü ve Hoşgörülemezlik" 2000 yılının en temel uluslararası sorunu göç olgusunu, Batı-Doğu toplumları arasındaki geleceğe yönelik ilişkilerin nasıl bir gidiş göstereceğini düşünme çabası. Türk toplumunu da yakından ilgilendiren beş sorun, beş ahlaksal hesaplaşma. (Arka Kapak)
104 sayfa · İlk Yayın Tarihi: Mart 2016
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

104 syf.
·
Puan vermedi
·
4 günde okudu
Umberto Eco 'nun bu kitabı farklı zamanlarda farklı konularda yazdığı 5 yazısından oluşturulmuş. Bu yazılardan kimisi konferansları için hazırladığı metinlerden alınmış kimiside dergiler için cevap niteliğinde hazırlanan yazılarıdır. Yazılarından ilki "Savaşı Düşünmek" Körfez Savaşı döneminde yayımlanmıştır. Burada entelektüel işlev üzerinde durmuş ve savaşın olanaksızlığını vurgulayarak bunu 5 maddede sebebleri ile açıklamış. İkincisi " Ebedi Faşizm" yazısında ise Faşizmin temellerini irdelemiştir. Üçüncü olan "Basın Hakkında" isimli yazısında ise basını eleştirmiş. Basının savaşın bir parçası olduğunu ve bu yüzden siyasette tarafsız olamayacağını vurgulamıştır. Dördüncü yazısı ise bir dergide yayımlanan ve mektup niteliğinde olan yazısıdır. "Öteki Sahneye Girdiğinde" ismi verilen bu yazıda inanç ve inançsızlığı karşılaştırmıştır. Son yazısı ise "Göçler, Hoşgörü ve Hoşgörülemezlik" dir. Üç kavramı örnekleri ile açıklamıştır. Bence kitap için yanıltıcı bir isim ve yanıltıcı bir kapak resmi kullanılmış. Önyargısız olarak ele alınırsa içindeki 5 yazıda okumaya değer niteliktedir. Benim en beğendiğim ilk yazısı ile sonuncusu oldu. Okumak isteyen arkadaşlarada tavsiye edebilirim. İyi okumalar..
Beş Ahlak Yazısı
Beş Ahlak YazısıUmberto Eco · Can Yayınları · 2017754 okunma
BEŞ AHLAK YAZISI İNCELEMESİ - Dikkat spoiler içerebilir!
104 syf.
10/10 puan verdi
·
4 saatte okudu
Kitap adından da anlaşılacağı üzere beş dönümden oluşmaktadır :) En güzel tespitleri bana göre ikinci bölüm olan faşizmden vermiş. Gözlerinizi kapatın dünyada aşırı milliyetçilik yapan kim varsa hepsi bu argümanları benimsemiş emin olabilirsiniz. Başka ilgi çekici konu ise benimde ilgi alanım olan ve üzerinde kitap yazmayı düşündüğüm "Göç" konusu. Avrupa süregelen göçler bunların ileride yaşanması muhtemel artıları eksileri güzel açıklanmış. Ayrıca kovsalar bile gelen göçmenlerin ileride gelebilecekleri mevkileri Avrupalıların kabul edip edemeyeceğini bu işlerin ileride iç çatışmalara kadar gidebileceğini hatta Almanya'da ki Türkleri bile örnek vererek anlatmış. Keyifli okumalar diler, böyle güzel bir mecrayı bizlere sunduğu için 1K ekibine teşekkür ederim.
Beş Ahlak Yazısı
Beş Ahlak YazısıUmberto Eco · Can Yayınları · 2017754 okunma
104 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
(Spoiler içerebilir.) Kitap, ismini taşıdığı gibi 5 ahlaksal sorun üzerine yazılmış denemelerden oluşuyor. Bunların ortak özellikleri 5'inin de etik nitelikte ve güncel konular olmaları. İlki
Beş Ahlak Yazısı
Beş Ahlak YazısıUmberto Eco · Can Yayınları · 2017754 okunma
-SON-
104 syf.
·
Puan vermedi
• Umberto Eco, bu kitapta, çağımızın temel sorunlarına ilişkin ahlaksal bir hesaplaşmaya girişiyor. Körfez Savaşı günlerinde kaleme aldığı “Savaşı Düşünmek”te, “savaş” kavramı karşısında aydınca bir duruş sergiliyor. “Ebedi Faşizm”, Eco’nun faşizmin değişmez nitelikleri konusundaki düşüncelerini ortaya koyuyor. “Basın Hakkında”, çağdaş medyanın etik sorunlarını irdeliyor. “Öteki Sahneye Girdiğinde” başlıklı yazı, bir insanın herhangi bir dinsel inanç sistemine bağlanmaksızın nasıl bir ahlak yaratabileceğini araştırırken, laik ahlakı temellendirmeye yöneliyor. Son yazı “Göçler, Hoşgörü ve Hoşgörülemezlik” ise, göç olgusunu, Doğu ve Batı toplumları arasındaki ilişkiler açısından masaya yatırıyor. • Beş Ahlak Yazısı kitabı, bizi de çok yakından ilgilendiren sorunlarla düşünsel bir hesaplaşma. • Kitap ta herşeyden bir parça var.. Evrensel konular ve ustaca bir tartışma tekniği ile, hayata olan bakış açınızı değiştirecek derin anlam taşıyan bir denemedir. • Herkese keyifli okumalar diliyorum ..! • ⁠Kitaplarla kalınız..!
Beş Ahlak Yazısı
Beş Ahlak YazısıUmberto Eco · Can Yayınları · 2017754 okunma
104 syf.
5/10 puan verdi
·
Beğendi
️Çağımızın temel sorunlarına çözüm aranmış bir eser gibi idi. 5 bölümden oluşmaktadır. İlk kez bu tarz bir kitap okudum akıcı idi . Tavsiye ederim. Kitapla kalın.
Beş Ahlak Yazısı
Beş Ahlak YazısıUmberto Eco · Can Yayınları · 2017754 okunma
Din, Savaş, Faşizm ve Diğer Şeyler Üzerine
104 syf.
9/10 puan verdi
·
6 günde okudu
Eco beş yazıda en önemli konulara değinmiş. Ilk metinde savaşın anlamsızlığı ve günümüzde yıkıcı etkisi, 2. metinde maddeler halinde faşizm ve göstergelerinin neler olduğu, 3. metinde dijital çağda gazete özelinde medya ve işlevleri üzerinde durmuş. 4. metinde din ve ahlak ilişkisini bir rahibe yazdığı mektupta irdelerken dinsiz laik ahlakın olabilirliği üzerine eğilmiş. Son metinde ise göç, mülteci ve sömürge kavramları üzerinden hoşgörü ve hoşgörülemezlik mevzularını açıklamaya çalışmış. Işlediği konular ilgi çekici ve günümüz dünyasında da güncelliğini ve evrenselliğini koruyan konular olması hasebiyle keyifli ve bilgilendirici bir okuma oldu benim için. Ilgililere kesinlikle tavsiye ederim.
Beş Ahlak Yazısı
Beş Ahlak YazısıUmberto Eco · Can Yayınları · 2017754 okunma
104 syf.
8/10 puan verdi
Kitap 5 bölümden oluşmaktadır. 1. Bölüm: Savaşı Düşünmek Geçmişte yaşanan savaşlar ve nedenleri ile günümüzdeki teknolojinin gelişmesiyle birlikte değişen savaş kavramını çarpıcı örneklerle
Beş Ahlak Yazısı
Beş Ahlak YazısıUmberto Eco · Can Yayınları · 2017754 okunma
Mussolini'nin Belirli Bir Felsefesi Yoktu!
104 syf.
·
Puan vermedi
·
1 saatte okudu
Hep varolan sorunsallar ve Umberto Eco'nun kalemi... Hep varolan dedim, çünkü bu kitapta başlıklar altında incelenen konular sürekli gündem olmuştur. Peki bu sorunsalların ahlaki boyutu nasıldır? İşte yazarımız bu konularda, dönemin aynasından yorumlarını bizlere sunmuş bulunmaktadır. Yazar düşüncelerini empoze ederken, doğu ve batı toplumları arasındaki ilişkileride çarpıcı yorumları ile masaya yatırmış bulunmakta. Ve bu yazılar, bizim toplumumuzu, Türkiye toplumunu da yakından ilgilendirdiğini düşünüyorum.Kitabın dilinde çokca felsefik terim bulunduğu için okurken bir sözlük ile okunmasını tavsiye ederim. Keyifli okumalar dilerim.
Beş Ahlak Yazısı
Beş Ahlak YazısıUmberto Eco · Can Yayınları · 2017754 okunma
104 syf.
3/10 puan verdi
“Entelektüelin birinci görevi” diyerek başlıyoruz. “Kendi yoldaşlarını eleştirmektir.” Eleştirinin önemini batı dünyasına bir kez daha altını çizer Umberto Eco. “Tarihte sayısız örneklerini
Beş Ahlak Yazısı
Beş Ahlak YazısıUmberto Eco · Can Yayınları · 2017754 okunma
104 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Umberto Eco yine yapmış yapacağını elinizden duseremeyeceginiz bir kitap daha mutlaka okuyun kitabı nasıl başladı nasıl bitti anlayamadım bile kesinlikle okuyucuyu kendisine bağlıyor
Beş Ahlak Yazısı
Beş Ahlak YazısıUmberto Eco · Can Yayınları · 2017754 okunma

Yazar Hakkında

Umberto Eco
Umberto EcoYazar · 65 kitap
Umberto Eco (d. 5 Ocak 1932, Alessandria), İtalyan bilim adamı, yazar, edebiyatçı, eleştirmen ve düşünür. Takma ismi Dedalus'tur. Dünya kamuoyunun gündemine Gülün Adı ve Foucault Sarkacı gibi romanlarıyla giren İtalyan yazar, aynı zamanda Orta Çağ estetiği ve göstergebilim dalının ustalarındandır. Eco, 1971'den bu yana Bologna Üniversitesi'nde profesör olarak çalışmaktadır ve yapısalcılık sonrası göstergebilim gelişmelerine önemli katkılarıyla tanınmaktadır. Eco, yüksek lisans ve doktora çalışmalarını Thomasçılık akımı ve bu akımın estetik anlayışı üzerine yaptı. Tarihçi, filozof, Orta Çağ uzmanı, James Joyce üzerine derin araştırmalar yapmış bir yazar. Yazarın ilk romanı Gülün Adı 1980'de yayımlandı. 1962'de Torino Üniversitesi'nde doçent, 1969'da ise Floransa Üniversitesi'nde görsel iletişim dalında profesör oldu. 1971'de Bologna Üniversitesi'ne geçti ve 1975 yılında bu üniversitenin Gösteri ve İletişim Bilimleri Enstitüsü'nün başına getirildi. Eco'nun çalışmaları 1960'ların ortasından itibaren avantgarde yapıtlara, kitle kültürüne yönelmiştir. Son dönemlerde ise, güncel olay ve olguları da ele alan çalışmalar yapmaktadır. Bu çalışmalar arasında edebiyat eleştirileri, tarih ve iletişim yazıları önemli bir yer tutmaktadır. Eco özellikle tarih bilgisiyle süslediği eserlerinde tam bir ustalık gösterir. Özellikle Baudolino adlı eserinde Bizans ve IV. Haçlı Seferi hakkındaki anlatılar sürükleyicidir. Roland Barthes'tan sonra, "ayrıntıların anlamı" ya da "ayrıntıların sosyolojisi" adı verilen bir anlayışın önemli köşe taşlarından birisi olan Umberto Eco'nun pek çok eseri Türkiye'de yayınlandı. Kasım 2005 ve Haziran 2008 tarihlerinde ABD'den Foreign Policy ve İngiltere'den Prospect dergilerinin internet üzerinden okuyucu anketleri ile oluşturduğu Dünyanın ilk 100 entellektüeli listelerinde, 2005 yılında 2., 2008 yılında 14. sırada yer almıştır.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.