Beşir Fuad : İlk Türk Pozitivist ve Natüralisti

M. Orhan Okay

Beşir Fuad : İlk Türk Pozitivist ve Natüralisti Sözleri ve Alıntıları

Beşir Fuad : İlk Türk Pozitivist ve Natüralisti sözleri ve alıntılarını, Beşir Fuad : İlk Türk Pozitivist ve Natüralisti kitap alıntılarını, Beşir Fuad : İlk Türk Pozitivist ve Natüralisti en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
…ki kâğıt dahi kanla mülemma…
5 Şubat 1877: “Ameliyatımı icra ettim, hiçbir ağrı duymadım. Kan aktıkça biraz sızlıyor. Kanım akarken baldızım aşağıya indi. Yazı yazıyorum kapıyı kapadım, diyerek geri savdım. Bereket versin içeriye girmedi. Bundan daha tatlı bir ölüm tasavvur edemiyorum. Kan aksın diye hiddetle kolumu kaldırdım. Baygınlık gelmeye başladı."
Sayfa 239 - DERGAH YAYINLARI
Reklam
İntihar, geride kalanlara işlerin ne kadar kötü gittiğini göstermeyi amaçlar.
Sayfa 240 - DergahKitabı okudu
Orhan efendi, bayramlık ağzımı açtırma...
hayatı sevme ve bağlanma duygusu veremiyen materyalizm ve onun tabii bir neticesi olan dinsizliğin -bahusus dinin hatta mühim bir fonksiyon icra ettiği o devirde- intihara kadar götüren bir iç buhranına sebebiyet vermiş olmasının çok mümkün olgunu söylemeliyiz.
Ağır konuşmuş.. Kulağıma küpe olsun ama kendisi de az duyuldu diye..
" Bir eser kimin olursa olsun, sahibinin kadr ü şöhreti ne kadar müsellem bulunursa bulunsun o eseri mahz-ı hikmet olarak telakki etmemelidir. Bu yolda asardan ciddi istifade etmek istiyenler, o eserin bitarafane mütalaa edip musip gördüklerini kabul, aksini reddetmelidir. Yoksa madem ki şu sözü meşhur filan adam söylemiştir. Ve bunu da iktidar ve fıtratı mesüllemdir, mutlak doğrudur fikrinde bulunursa insan müstefit olduğu kadar mutazarrır olabilir."
Fuad
Modern pozitif ilimlerdeki sebep-sonuç ilişkisinin, yani determinizmin edebi eserde de göz önünde bulundurulmasını ister.
Reklam
"Şairler sözleriyle pek çok kahramanlık satarlar, fakat fiiliyata gelince böyle bir metanet göstereceklerinden emin değilim, çünkü şu intihar beyne bir tabanca sıkmak, kendini asmak veya suya atlamak gibi değildir. Onlara bir kere teşebbüs edilince onu men etmek ihtiyarı elden gider."
Sayfa 77 - Mezardan bir sedaKitabı okudu
5 Şubat 1877
“Ameliyatımı icra ettim, hiçbir ağrı duymadım. Kan aktıkça biraz sızlıyor. Kanım akarken baldızım aşağıya indi. Yazı yazıyorum kapıyı kapadım, diyerek geri savdım. Bereket versin içeriye girmedi. Bundan daha tatlı bir ölüm tasavvur edemiyorum. Kan aksın diye hiddetle kolumu kaldırdım. Baygınlık gelmeye başladı.”
Sayfa 237 - dergahKitabı okudu
Victor Hugo
Fuad, bir çok büyük adamların devirlerinde takdir edilemelerini halkın kültür seviyesinin bu şahıslardan çok daha düşük olmasına bağlamaktadır. Esasen makalelerinde kendilerinden bahsettiği şahıslar çok defa bu şekilde cemiyet tarafından anlaşılmamış, hakaret görmüştür.
"İnsan çok yaşamayı arzu eder, ancak bunun bir mahzuru vardır ki o da, Hugo'da vaki olduğu gibi dünyada en muazzez ve en sevgili olan akraba ve ehibbasını birer birer kaybederek şad ü hurrem geçirileceği ümit olunan ömrün devr-i hüzün ve matem olmasıdır." Beşir Fuad
16 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.