Puan

9.710 üzerinden
4 Kişi · 5 İnceleme
9/10 puan verdi
Çocuk Gelinler
Çocuk gelinleri anlatan dizileri, filmleri görüyoruz sıklıkla. Peki gerçek hayat hikayelerinden ne kadar haberdarız? 5 kadının ortak kaderine ışık tutan Beştaş, etkileyici diliyle ve hayatın içerisinden hikayeleriyle Almanya’ya çocuk gelin olarak gönderilen kadınları anlatıyor. Aileleri tarafından para karşılığı Almanya’ya gelin gönderilen çocukların hikayesini okurken yüreğiniz burkulacak, derinden etkileneceksiniz. Bu başarılı eseri herkese tavsiye ederim.
10/10 puan verdi
Merhabalar değerli kitapseverler mutlu Pazarlar bugün sizlere Nazlı Doğan'ın kaleminden Beştaş adlı kitabı tanıtmak istiyorum. Kitabımızın içerisinde daha oyun çağında gönüllerince oyun oynamak,hayaller kurmak varken aileleri tarafından çocuk gelin olarak evlendirilen Esma,Seher, Mihriban, Nisanur ve Nazlı olmak üzere beş çocuğun kalp ağrıtan,yürek yakan yaşamlarını okuyoruz. Esma: Halasının yirmi altı yaşındaki oğluna gelin edildiğinde gelinlik ve çocukluk arasında sıkışmış bir bedendeydi.Esma'nın Abisi de on dokuz yaşındaydı halasının on beş yaşındaki kızına damat edildiğinde. İki kardeş seksen dokuz yılında Almanya'ya getirildi. Seher: Beş çocuklu bir evin üçüncü çocuğuydu. Seher yaşıtlarından biraz daha uzun, bedenen biraz daha gelişmişti. Seher babası tarafından üç yüz mark karşılığında yaşından büyük kıyafetler giydirilerek evlendirildi. Mihriban: Daha on iki yaşındayken annesinin etrafa saldığı haberler sonucu Almanya'dan gelen bir ailenin kendi gibi daha şeker,çikolata çağında olan küçük bir çocukla evlendirildi. Kitabı bitirdikten sonra Allahım ben neler okudum dedim. Her bir yaşamı okurken resmen kalbim sıkıştı. Farkındalık yaratan bir kitap olup kesinlikle herkesin okuması gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum.
Puan vermedi
Okuduktan sonra uzunca süre aklınızdan çıkmayacak bir kitap tavsiyem var. Ne kadar gösterişli gelirdi değil mi 1985-1995 yıllarında Almanya'dan geldiler dediklerinde.Hemen hemen hepimizin kafasında şu düşünce olmazmıydı çocukken ne getirdiler kim bilir bir sürü çikolata şeker daha neler neler.Hiç unutmam ananem gelirken bir deterjan
Puan vermedi
Sahi, bir çocuğun hayalleri kaç para ederdi? . . Öylesine gürültülü bir susuştu ki bu, duyabilen kişinin kulak zarını delip geçebilirdi fakat kimse duymadı. . . İsimler değişti, mekanlar değişti ancak beş taşın beşi de aynı kaderin kurbanları olduğu için acıları değişmedi. Yaşananlar birdi ve yaşatılan acı onları birleştiren tek gerçekti. . . Merhabalar sevgili kitap dostlarım Bugün sizleri, ülkemizin kanayan yarası olan bir gerçekle yüzleştirmek istiyorum... "ÇOCUK GELİN" ... Hayır efendim... Çocuk ve gelin kelimesi aynı cümlede geçemez... Bir çocuk , sadece çocuktur... Ülkemizin ayıbı, ki ben de ikiz kız annesi olarak, bir annenin evladına layık gördüğü bu hayatı anlamıyorum, anlayamayacağım!... . . Nazlı, Seher, Nisanur, Esma, Mihriban.... Hayatlarının baharında, okul hayalleri, oyun saatleri çalınarak evlendirilen binlerce çocuktan sadece 5 tanesi onlar... Yazarımızın dediği gibi, halk dilinde buna Berdel deniliyor, insanlık dilinde suskunluk!... . . Bu beş kızımız, farklı sebeplerden Almanya'ya gelin gidiyor... Hem ülke , hem anne hasreti üzerine evlilik denilen cehennemde ,kendi ateşlerinde kavruluyor... Sadece kız çocukları değil, erkek çocukların da bu evlilik oyununda nasıl bir karanlığa sürüklendiğini yalın sade anlatımıyla bizlere sunan yazarımız kaleminize ve yüreğinize sağlık . . Farkındalık yaratmak adına, belki bir çocuğun hayatına dokunmak adına okuyun, okutun....