Big Panda & Tiny Dragon

İngilizce
Ciltli

2025 1103. kitabı
Okunma: 20 Kasım 2025 20:26
Bu incelemeyi klasik bir metin yerine sohbet şeklinde yazmayı tercih ettim çünkü kitap da zaten Büyük Panda ile Küçük Ejderha’nın sakin, içten diyaloglarıyla ilerliyor. – Küçük Ejderha: Bu kitabı okurken ne hissettin? – Büyük Panda: Sanki biri omzuma hafifçe dokunup “Yavaşla, buradasın” dedi. – Küçük Ejderha: Yavaşlamak mı? – Büyük Panda: Evet. Kitap çok konuşmuyor, bağırmıyor, akıl vermiyor… Sadece yanında oturuyor, o kadar. – Küçük Ejderha: Peki çizimler? – Büyük Panda: Metinle çizimler müthiş bir denge içinde; birbirini bozmuyor, nefes aldırıyor. – Küçük Ejderha: Konu ne peki? – Büyük Panda: Klasik anlamda bir konu yok aslında. Daha çok bir yolculuk, bir duygu rotası… Bazen umut, bazen huzur, bazen de soru işareti bırakıyor. – Küçük Ejderha: Kimler okumalı sence? – Büyük Panda: Koşturmaktan yorulanlar, kendine kızanlar, kendi iç huzurunu arayanlar… – Küçük Ejderha: Peki kitabın özü? – Büyük Panda: Huzur… küçük adımlarla, sessiz, sade bir dostluk hissi. Benim için bu kitap, klasik bir hikâyeden çok ruhu ferahlatan bir dostluk sunuyor. Bu incelemeyi sohbet biçiminde yazmamın sebebi de bu: Kitabı en iyi anlatan dil, zaten kendi dili—sakin, sade ve yumuşak bir diyalog.
2025 85. kitabı
Okunma: 07 Kasım 2025 16:28
Kitabın yazarı ve çizeri
James Norbury
'nin de söylediği gibi "Bu kitap yolunu kaybeden herkese ithaf edilmiştir." ve sadece bir çocuk kitabı olmamakla birlikte yalın cümlelerle duygularımızın derinliğine nasıl dokunulabileceğini gösteren bir başucu kitabı. Kitapta Büyük Panda ve Küçük Ejderha'nın dört mevsim zorlu yolculuğu aslında bizim de hayat mücadelemizdeki yolculuğumuzda zorluklarla nasıl baş edeceğimizi, küçük şeylerden de nasıl mutlu olabileceğimizi bize sıcacık şekilde öğütlüyor. Bu kitap size iyi gelen sürekli dinlediğiniz bir şarkı gibi.. Size sarılıp her şey yolunda diyen arkadaş gibi.. -"Hangisi daha önemli," diye sordu Büyük Panda. "Yolculuk mu yoksa varacağın yer mi?" -"Sana kimin eşlik ettiği" dedi Küçük Ejderha. Sizlere kimin eşlik ettiğinin önemi ile beraber keyifli okumalar :)
2021 137. kitabı
-"Hangisi daha önemli," diye sordu Büyük Panda. "Yolculuk mu yoksa varacağın yer mi?" -"Sana kimin eşlik ettiği," dedi Küçük Ejderha. Yolculuğun boyunca aldığın her karar seni gitmek istediğin yere yaklaştırır ya da oradan uzaklaştırır. Sevgi sebep gerektirmez. Bazı insanlar mum gibidir. Başkalarını aydınlatmak için kendilerini yakarlar. Büyük Panda ve Küçük Ejderha'nın dört mevsim süren yolculuğunu okuyoruz. Yolculuk zaman zaman zor oluyor ama yol arkadaşın iyiyse işte bunu görmüyorsun bile. Cok güzeldi ya kitap. #parlakmeltemkitapligi
Büyük Panda ve Küçük EjderhaJames Norbury · Epsilon Yayınevi · 20211,082 okunma
Mutlaka çocuklar ve yetişkinler okumalı!
2026 8. kitabı
Okunma: 15 Şubat 2026 11:07
Küçük Ejderha Büyük Panda, sıcak anlatımı ve sevimli karakterleriyle beni gerçekten çok etkiledi. Hikâye, farklılıkların dostluğa engel olmadığını çok yalın ama güçlü bir şekilde anlatıyor. Küçük Ejderha’nın merakı ve Büyük Panda’nın sakin, bilge tavrı öyle güzel dengelenmiş ki sayfalar akıp gidiyor. Özellikle çocuklara empati, sabır ve birlikte büyüme duygusunu hissettirmesi kitabın en güçlü yanı. Verdiği mesajlar asla didaktik değil; tam tersine, doğal ve samimi. Çizimler de hikâyeyi mükemmel tamamlıyor: yumuşak renkler, sıcak sahneler ve karakterlerin mimikleri çok başarılı. Hem çocukların keyifle dinleyeceği hem de yetişkinlerin gülümseyerek okuyacağı bir kitap. Bitirdiğimde “iyi ki okumuşum” dedim. Kesinlikle çok beğendim ve gönül rahatlığıyla tavsiye ederim
Büyük Panda ve Küçük EjderhaJames Norbury · Epsilon Yayınevi · 20211,082 okunma
Hem çok tatlı hem de sorunlu cümleleri olan bir kitap..
2023 282. kitabı
Okunma: 01 Ekim 2023 12:07
Tıpkı
Çocuk, Köstebek, Tilki ve At
Çocuk, Köstebek, Tilki ve At
gibi sevimli ve insana iyi gelen bir kitap bu..Ve yine aynı o kitaptaki gibi hemen hepimizin başka yerlerde okuduğumuz cümlelerle sade, rahatlatıcı çizimleri, yolculuk fikrini birleştiren bir kitap. Bana küçük, basit şeylerdeki mutluluğu hatırlatan her şeyi sevdiğim gibi bunu da sevdim. Ama bu tarz kitaplarla kişisel gelişim kitapları arasında ince, zar gibi bir çizgi var sanki. Onu hissetmek bile rahatsız edici. Görmezden gelerek, bu kitaplarından asıl amacının bu olmadığını düşünerek okumak da mümkün, öyle yaptım. Bir de, şerh koymak zorunda kaldığım iki cümleyi şuraya iliştireyim: “Sevgi sebep gerektirmez.” ve “Bazı insanlar mum gibidir. Başkalarını aydınlatmak için kendilerini yakarlar.” Sevgi çıkar gerektirmez, ama sebepleri her zaman vardır. O yüzden değil mi ki bazı insanları sevmemeyi seçeriz? (Sadece bir annenin çocuklarına duyduğu sevgiyi buna dahil edemeyiz belki.) Başkalarını aydınlatmak için kendini yakmak? Çok afili cümle! Bu başkaları için kendi iyiliğinden, mutluluğundan, isteklerinden taviz veren birini canlandırıyor gözümde. Fedakarlıktan çok feda etmeyi hatırlatıyor. Ve son zamanlarda sıkça kullanılan şu toksik kelimesiyle kol kola giriyormuş gibi hissediyorum. Yani, şu tatlı kitabın içinden bunları mı seçtin denilebilir. Ama toplasanız bir avuç edecek metnin afili olmasından daha çok,nereye doğru köklendiğine bakılması gerektiği gibi küçük bir beklentim var. Ve bu tarz kitapları kızıma da okuduğum için didiklemek zorunda hissediyorum. Siz ne düşünüyorsunuz?
Resimli Kitap
2023 16. kitabı
Çocuk kitaplarının en sevdiğim yanı az sözle çok şey anlatmaları ve içimi ‘sıcacık’ yapmalarıdır.Kitap, iki dost olan ‘’Büyük panda ‘’ ve ‘’Küçük Ejderha’’nın dört mevsim boyunca yaptıkları yolculukları anlatıyor. Bu yolcukları tıpkı bizim hayat yolculuğumuz gibi.Zaman zaman yağmurlu,güneşli bazen de karlı. Hayatın binbir türlü zorluklarıyla, sorunlarıyla mücadele ederken, başa çıkamadığımızda açıp birkaç sayfa okuyup rahatlamamızı sağlayacak, yol gösterecek bir kitap. Kitabın en başında yediden yetmişe, yolunu kaybeden herkese ithaf edilmiş. Keyifli okumalar…
2022 46. kitabı
Okunma: 25 Ağustos 2022 10:01
Büyük Panda ve Küçük Ejderha tam bir başucu kitabı. Yaşsız kitaplardan biri. Hayatın binbir türlü zorluklarıyla, sorunlarıyla mücadele ederken, başa çıkamadığımızda açıp birkaç sayfa okuyup rahatlamamızı sağlayacak, yol gösterecek bir kitap. Birbirlerinden tamamen farklı bu iki dostun dört mevsim süren ,zaman zaman zorlu virajlarla karşılaştıkları yolculuğunu anlatan harika bir kitap. Yol istediği kadar zor olsun , yol arkadaşın iyiyse o zorlukları görmeyip, onlardan mutlu bile olabiliyorsun. Herkese tavsiye ederim. Benim için ayrı bir yeri olabilecek bir kitap.
·144 syf.·
2025 41. kitabı
İki Sevimli Dostun Yolculuğu “Bazen tüm yapabileceğin, birine bir fincan çay ikram etmektir. Ve yalnızca bu bile yeterli olabilir.” James Norbury’nin yazıp resimlediği Büyük Panda ve Küçük Ejderha, yalın ama derin cümleleriyle kalbe dokunan, insanın içini ısıtan bir yolculuk hikâyesi. Kitap, dört mevsimi bir metafor olarak kullanarak hayatın içinden geçen farklı duyguları, zorlukları ve güzellikleri anlatıyor. Her sayfası, fark ettirmeden insanın içine işleyen bir huzur ve farkındalık barındırıyor. Büyük Panda ve Küçük Ejderha, bize hayatın karmaşık ve yorucu taraflarında kaybolmuşken, durup etrafımıza bakmayı, bir ağacın altında dinlenmeyi, bir fincan çayın kıymetini bilmeyi ve bazen sadece var olmanın bile yeterli olabileceğini hatırlatıyor. Küçük şeylerin büyük anlamlar taşıdığı bu hikâyede; sabah sisinde yürüyüş yapmak, bir dostla sessizce oturmak, ya da yalnızca gökyüzüne bakmak bile şifa verici bir deneyime dönüşüyor. Sade ama derin cümleleri ve etkileyici çizimleriyle kitap, yavaşlamayı, hissetmeyi ve farkındalıkla yaşamayı öğütlüyor. Zor zamanlarda bir fincan çayın, bir dostun varlığının ne kadar kıymetli olabileceğini gösteriyor. Hayatın karmaşası içinde durup nefes almak isteyen herkes için ilham verici ve huzur dolu bir kitap. Hissettirdiği bu güzel duygular için tekrar tekrar okumak isteyeceksiniz. Keyifli okumalar dilerim.
2024 2. kitabı
Okunma: 24 Ocak 2024 20:06
Big Panda and Tiny Dragon | Büyük Panda ve Küçük Ejderha Goodreads: 4,4/5 1000kitap: 9,6/10 5/5 “Cesur ol. İlk tanışmanın seni nerelere götürebileceğini asla bilemezsin.” Daha önce duymamış olmama rağmen bir süredir kitap bloğumda sürekli karşıma çıkan bir eserdi. Kitabı araştırdığımda da Küçük Prens tarzında olduğunu düşünmüştüm. Elime ilk aldığımda da aynı kanaate vardım; çizimlere de yer verilmiş kitapta. Fakat okuyunca eserin Küçük Prens’ten biraz daha farklı olduğunu gördüm. Çapraz bir teknikle yazılmış eser. Dili oldukça sade, bir çocuğun da rahatça okuyabileceği bir kitap. Fakat çocuklardan ziyade yetişkinlerin okuması gereken bir eser olduğunu düşünüyorum. Çünkü kitapta verilen mesajlar, çocuklardan ziyade bence yetişkinlere hitap ediyor. Yetişkinlerin eserden edineceği düşünceleri, bir çocuğun edinebileceğini zannetmiyorum. Bu nedenle, ‘her çocuğun okuması gereken bir eser’ olarak değerlendirmiyorum. Tam tersine, kitaptaki mesajları tam olarak alabilmek için belirli bir bilinç düzeyinin üstünde olması gerektiğini düşünüyorum okurun. Bana göre; her yetişkinin okuması gereken bir eser, tam bir başucu kitabı. “Okudum, bitti.” diyerek rafa kaldırabileceğiniz bir eser değil. Ara ara elinize alıp sayfalarını karıştırmak isteyeceğiniz bir eser. Ben kitap yorumumu yazmadan önce iki kez okudum kitabı. Ve ara ara da elime alıp sayfalarını karıştıracağımdan eminim. Okuduğunuzda derin düşüncelere dalacağınız, içinizi sımsıcak yapacak bir eser bırakıyorum buraya. Okuyun, okutturun. Keyifli okumalar dilerim.
1K
2025 21. kitabı
Kısa ve etkileyici bir kitap . Çocuklara ve yetişkinlere hitap ediyor. Çocuklar için bir hikaye tadındayken , yetişkinler için küçük gözüken büyük dersler niteliğinde

James NorburyYazar · 1 kitap
James Norbury, İngiltere'deki Forest of Dean'de doğdu, ancak Cheltenham'da büyüdü. Üniversitede Zooloji eğitimi aldı. Bu, doğaya ve hayvanlara olan sevgisinin akademik bir yansımasıdır. Mezun olduktan sonra İrlanda'ya taşındı ve daha sonra Birleşik Krallık içinde Newcastle, Swansea ve Cheltenham gibi farklı şehirlerde yaşadı, hatta bir süre dar bir kanalda hareket eden bir teknede (narrowboat) bile hayat sürdü. Şu anda eşi Ruth ve yedi kedisiyle birlikte Güney Galler, Swansea'de yaşamaktadır. Yerel bir kedi barınağında gönüllü olarak çalışmaktadır ve sokak kedilerine yardım etmektedir. Boş zamanlarında kitap okumayı, video oyunları oynamayı, gitar çalmayı ve karate yapmayı sever. Japonya'ya büyük ilgi duyar ve bir gün ziyaret etmek istemektedir. Kariyeri ve Sanatı: James Norbury, hayatının büyük bir bölümünü hikayeler yazarak ve çizim yaparak geçirmiştir. Kendisi için zorlu zamanlardan geçerken, ruhani öğretilere, özellikle de Budizm'e yönelmiş ve bu öğretilerin hayata bakış açısını değiştirdiğini belirtmiştir. İnsanların yalnızlık, depresyon ve çaresizlik gibi sorunlarla mücadele ettiğini fark ederek, öğrendiği bu fikirleri başkalarıyla paylaşma arzusu duymuştur. Başlangıçta yerel bir grup kurmayı planlasa da, COVID-19 pandemisi bu planını engellemiştir. Bunun yerine, bu fikirleri çizimlerle görselleştirmeye başlamış ve Facebook ile Instagram gibi sosyal medya platformlarında paylaşmıştır. Bu paylaşımlar büyük ilgi görmüş ve "Büyük Panda ve Küçük Ejderha" (Big Panda & Tiny Dragon) serisinin doğmasına yol açmıştır. "Büyük Panda ve Küçük Ejderha" serisi, mevsimler boyunca birlikte yolculuk yapan iki arkadaşın maceralarını anlatır. Bu hikayeler ve çizimler, şimdiki zamanda yaşamayı, belirsizliklerle barışık olmayı ve birbirimizle uyum içinde olmayı konu alan ruhani ve Budist felsefeden esinlenmiştir. Çizimlerinde genellikle siyah mürekkep, fırça ve suluboya kullanır. Zen ressamları, mangakalar ve ukiyo-e sanatçılarından ilham almaktadır. "Büyük Panda ve Küçük Ejderha"nın başarısının ardından yayımlanmış başka kitapları da bulunmaktadır, örneğin "Yolculuk" (The Journey) ve "Ayın Ardından" (Following the Moon). Ayrıca farklı tarzlarda da sanat eserleri üretmektedir; soyut manzaralar, fantastik sanat, bilim kurgu (özellikle siberpunk) ve figür çizimleri gibi çeşitli alanlarda çalışmaları vardır. "Seeds of the Automata" adlı bir grafik roman projesinin ilk bölümünü tamamlamıştır. Eserleri: "Büyük Panda ve Küçük Ejderha" uluslararası alanda çok satan bir kitap olmuş ve milyonlarca insan tarafından beğenilmiştir. Eserleri, okuyucuların ruhsal dünyalarına dokunan ve onlara ilham veren nitelikte olarak tanımlanmaktadır. James Norbury, sadece bir yazar ve ressam değil, aynı zamanda doğa ve hayvan sevgisini sanatıyla birleştiren, ruhani öğretilerden ilham alarak insanlara umut ve dinginlik sunmayı amaçlayan bir sanatçıdır.