Doppler Serisi #3

Erlend Loe
“Bildiğimiz Dünyanın Sonu” “Zaman her şeyi silip süpürür.” Eserleri yirmiden fazla dilde okunan Norveçli yazar Erlend Loe’nun unutulmaz bir modern zaman figürüne dönüşen kahramanı Doppler yuvaya dönüyor. Doppler romanının devamı niteliğindeki Bildiğimiz Dünyanın Sonu ormanın derinliklerinden sistemin derinliklerine uzanıyor: Çemberin içinde duramayanların bütün oyunlardan kovulduğu bir dünyada özgür kalmak mümkün mü? Ormanın derinliklerinde geçirdiği macera dolu ayların ardından bir ailesi olduğunu hatırlayan Doppler, geyiği Bongo’yu boynuzlu hayvanlar barınağına bırakıp soluğu Oslo’da alır. Kendisini ölesiye özlediklerine inandığı karısına ve çocuklarına kavuşacağı için çok heyecanlıdır ama küçük bir problem vardır: Onca yıllık posta kutusunun üzerinde “Andreas Doppler” değil, “Egil Hegel” yazmaktadır! Dibe vurduğunu düşünür ama aşağılanma nedir, görmemiştir henüz... Hafiflemiş ve özgür hissediyordu kendini. Gerçekten özgür. Borcu yoktu, işi yoktu, yükümlülükleri yoktu. Sadece kendisi vardı. İyisiyle kötüsüyle. Ve güzel bir geyiği. Vergi dairesinin bisiklet parkına bağladığı Bongo’yu çözdü ve durup üst katlara baktı. Her yerde toplantılar yapıldığını varsayıyordu; bu toplantılar ki, hem araştırmalar hem de deneyimler sonucu yalnızca yersiz olmakla kalmıyor, doğrudan verimi de baltalıyordu. Bongo’ya tırmanırken yüzüne bir gülümseme yayıldı. Artık bu hayattan elini eteğini çekiyordu.
224 sayfa · İlk Yayın Tarihi: Eylül 2015

Puan vermedi
Doppler üçlemesinin en saçma ve mide bulantısı yaratacak kitabıydı. Argo ve +18 içerikle dolu. Sürekli bir tekrarlama mevcut okurken insanı aşırı derecede sıkıyor. Yaklaşık sayfa 100'den sonra atlayarak okuyup direkt son 20 sayfasına geçtim. Sonu güzel biter ve olaylar farklı gelişir diye yarım bırakmak istemedim fakat sonu da manasız ve en az kitabın geneli kadar saçma bitti. Şu zamana kadar okuduğum en gereksiz ikinci kitap oldu. Birilerine önerir miyim, hiç sanmıyorum.
Puan vermedi
Doppler'ın devamı olan Bildiğimiz Dünyanın Sonu kitabı aslında üçüncü kitapmış ikinci kitabın çevirisi olmamış. İlk kitabı okuduktan sonra Bildiğimiz Dünyanın Sonunu okudum ancak çok da bir şey kaybettiğimi düşünmüyorum ikimci kitapta çünkü herhangi bir eksiklik ve olaylarda kopukluk hissetmedim. Doopler'ı çok sevememiştim ve aynı duyguyu Bildiğimiz Dünyanın Sonu'nda da yaşadım. Doppler bir gün her şeyi bırakıl yerleştiği ormandan dönüyor. Ailesini bıraktığı gibi bulamıyor ancak yine de yaşamaya çalışıyor onlarla. Doppler bu süreçte içinde bulunduğu, rahatsız olduğu ve ormana giderken kaçtığı bu düzeni tekrar sorguluyor. Erlend Loe tatsız gerçekleri okura yüzüne çarpar gibi aktarıyor, olduğu gibi. Aslında içinde bulunduğumuz düzenin tüm aksaklıklarını kötü yüzlerini çok iyi biliyoruz biz de ve bunlara ayak uyduruyoruz. Hatta yeri gelince eleştirme cesaretini bile bulabiliyoruz kendimizde ne kadar çok o düzen ile mutlu olup bağımlısı bile olsak da. Bize fark ettirdikleri yönünden sevdim romanı. Ancak karaktere ısınamadığım için ilk kitap ile bunda da aynısı oldu. Doppler'i okuyanlar tamamlamak için Bildiğimiz Dünyanın Sonu'nu da okuyabilir.
Puan vermedi
Bakınız ilk kitabı bir şekilde bitirdim. İncelemem de yaptığım gibi toplumsal mesaj verdiği yerler vardı.Bu beni daha çok okutmaya teşvik etti. Bu ikinci kitap ise resmen beni benden aldı.İlk sayfalar ilerledi dedim bu sefer cok iyi gidiyor sıkılmadan bunalmadan ama ilerledikçe kitabın bana ne kattığını düşünüyorum.
Bildiğimiz Dünyanın SonuErlend Loe · Yapı Kredi Yayınları · 20241,742 okunma
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.