Bilim Çocuk - Sayı 133 (Ocak 2009)

Bilim Çocuk Dergisi

Bilim Çocuk - Sayı 133 (Ocak 2009) Sözleri ve Alıntıları

Bilim Çocuk - Sayı 133 (Ocak 2009) sözleri ve alıntılarını, Bilim Çocuk - Sayı 133 (Ocak 2009) kitap alıntılarını, Bilim Çocuk - Sayı 133 (Ocak 2009) en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İtalya'daki bir doğa parkında, tek boynuzlu bir karaca dünyaya geldi.
“Sizi Bir Yerden Tanıyorum Ama...” Araştırmalar, bazı insanların tanıştıkları kişilerin yüzlerini adlarından daha kolay anımsadıklarını göstreriyor. İsviçre'den araştırmacılar, bunun nedeninin, “oksitosin” adlı bir hormonla ilişkili olduğunu bulmuşlar. Yüzleri daha kolay anımsayan insanların bedeninde bu hormondan daha yüksek düzeylerde bulunuyormuş!
Reklam
Ahtapotların sekiz kolu vardır. Yoksa, sekiz bacağı mı demeliydik? Bu konu biraz karışık! İngiltere'den araştırmacılar, ahtapotların bazı uzantılarını kol, bazılarınıysa bacak gibi kullandıklarını gözlemlemişler. Bir ahtapot, suyun içinde ilerlerken arkadaki iki kolunu kullanıyor: Çevresini keşfederkense öndeki iki bacağını. Ahtapotlar, her iki yanlarındaki birer kollarını da daha çok beslenirken kullanıyor.
Takımyıldızları oluşturan yıldızların birçoğu Dünyadan çok farklı uzaklıklardadır. Yeryüzünden bakıldığında sanki hepsi bizden aynı uzaklıktaymış gibi görünürler. Üstelik, hepsi gerçekte farkkı parlaklıktadır. Takımyıldızları öğrenmek gökyüzü gözlemciliğinin önemli bir parçasıdır. Çünkü, takımyıldızlar tıpkı bir rehber gibidir. Gökyüzünü bölümlere ayırırlar. Kuzey ve Güney Yarımkürede, toplam 88 takımyıldız bulunur. Herhangi bir gökcismini, hangi takımyıldızda olduğuna göre kolayca bulabiliriz. Gökcisimlerinin gökyüzündeki yerlerini gösteren gökyüzü haritalarında takımyıldızlara yer verilmesinin bir nedeni de budur.
İki gözümüz olduğu halde çevremizdeki nesneleri çift görmeyiz. Bunu sağlayan, beynimizin “görüntüleri birlestirme” özelliğidir. Gözlerimizin her biri, çevredeki nesneleri ötekinden biraz daha Farklı bir açıdan görür. Sağ gözümüz sağ tarafı, sol gözümüz de sol tarafı daha geaiş açıdan görür. Beynimiz, sağ ve sol gözümüzden gelen iki görünfüyü birleştirir böylece üç boyutlu, tek bir görüntü algılarız. Beynimizin görüntüleri birleştirme özelliği, nesnelerin yakınlıgı ya da uzaklığını algılamamızı da sağlar.
Reklam
Her kar yağışında dünyaya milyarlarca kar kris’rali düşer. Bu kristallerinin hiçbiri birbirinin aynı değildir. Kar kristallerinin biçim ve büyüklükleri, oluştukları ortama , bu ortamın sıcaklığına, yüksekliğine ve havadaki su buharının miktarına bağlı olarak farklılık gösterir. Örneğin, havada çok mikfarda su buharı varsa, kar kristalleri hızla dallanarak büyür. Böylece dantel gibi bir biçim alır. Havada su buharı azsa ya da yoksa daha sade biçimli kar kristalleri oluşur. Çok soğuk havalarda oluşan kar kristalleri de çubuk ya da iğne biçimindedir.
Peruluların Çoğu İnkalar'ın soyundan gelen yerliler. Bu insanlar, hâlâ İnkalar'ın geleneklerini devam effiriyor, onlardan kalma bir dil olan Quechua dilinde konuşuyor Ancak, Peru uzun süre İspanyol egemenliği altında kalmış.
Yıldızlar yeryüzünden cok uzakta olduğu için, onları minik ışık noktaları, olarak görürüz. Gökyüzündeki yıldızlar; “takımyıldız" adı verilen şekiller oluşturur, örneğin. Büyük Ayı Takımyıldızı, Çalgı Takımyıldızı. Avcı Takımyıldızı, Andromeda Takımyıldızı, Kuzey Tacı Takımıldızı gibi... Bu adların birçoğu, çok eski dönemlerden kalmadın Hepsinin mitolojik birer öyküsü vardır.
Ay'da çok çeşitli yüzey şekilleri bulunur. .. Sessizlik denizi, Apenin Dağları ve Fırtınalar Okyanusu gb.
Reklam
Bundan binlerce yıl önce bugün Peru'nun bulunduğu bölgede İnkalar yaşarmış. İnkalar, bilgileri kaydetmek için yazı kullanmazlarmış. Bilgileri, özellikle de sayıları, kâğıt ya da taş üzerine yazmak yerine, rengârenk ipler üzerine düğüm atarak kaydederlermiş! Bu ipleri de “khipu” (*"kipu" okunur) adı verilen demetler haline getirirlermiş. Khipu'ları oluşturan düğümlerin biçimlerinin, birbirlerinden uzaklıklarının ve iplerin renklerinin her birinin Farklı anlamları varmış.
3 uydudan alınan sinyallerle yeryüzündeki konumunuz kesin olarak belirlenebiliyor.
TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi, Toros Dağları'nda Antalya yakınlarında Saklıkent'te bulunuyor.
19 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.