Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Bir Zamanlar Anadoluda

Bilim Çocuk - Sayı 238 (Ekim 2017)

Bilim Çocuk Dergisi

Bilim Çocuk - Sayı 238 (Ekim 2017) Sözleri ve Alıntıları

Bilim Çocuk - Sayı 238 (Ekim 2017) sözleri ve alıntılarını, Bilim Çocuk - Sayı 238 (Ekim 2017) kitap alıntılarını, Bilim Çocuk - Sayı 238 (Ekim 2017) en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Okyanusların Isınmasıyla Balıklar Küçülüyor
ABD’deki Louisiana Devlet Üniversitesinden Eugene Turner’ın yaptığı araştırmaya göre okyanusta yaşayan menhaden balıkları, okyanus suyu sıcaklıklarının artmasıyla birlikte küçülmeye başladı. Turner, son altmış beş yılda menhaden balıklarının büyüklüğünün değişimini hesapladı. Elde edilen sonuçlardan balığın yaklaşık yüzde on beş oranında küçüldüğü ortaya çıktı.
Kurbağa Derisinden Salgılanan Madde Gribe Karşı Etkili
ABD’deki Emory Aşı Merkezi ve Hindistan’daki Rajiv Gandhi Biyoteknoloji Merkezinden bilim insanları Hindistan’ın güneyinde yaşayan Güney Hindistan kurbağaları üzerinde bir araştırma yaptı. Bu kurbağaların derisinden salgılanan mukusun içeriğinde peptit adı verilen protein parçaları bulunuyor. Bu peptitlerin kurbağalarda bakterilere karşı savunma amacıyla kullanıldığı biliniyordu. Bu araştırmada bunların bazı virüslere, örneğin grip virüsüne karşı da etkili olduğu bulundu. Bilim insanları bu deneyin sonuçlarının virüslere karşı yeni ilaçlar geliştirilmesine katkıda bulunabileceğini belirtiyor.
Reklam
Bir zamanlar yeryüzünde tek bir kıta vardı
Bu kurama göre günümüzden 300 ila 200 milyon yıl önce yeryüzünde Pangea adı verilen tek bir kıta ve Panthalassa adı verilen tek bir okyanus vardı. Dinozorlar çağının başlangıcında yani yaklaşık 200 milyon yıl önce bu süper kıta ayrılmaya başladı. Atlas ve Hint okyanuslarının oluşmasıyla kıtalar günümüzdeki hâllerini aldı.
Manto
Yerkabuğunun altındaki manto katmanı yaklaşık 3000 km kalınlığında ve magma adı verilen erimiş kayaçlardan oluşuyor. Magma yukarı kısımlarda daha az akışkan. Aşağı doğruysa daha akışkan hâle geliyor. Mantonun altında dış çekirdek katmanı bulunuyor. Bu katman sıcak ve sıvı hâldeki demir ve nikelden oluşuyor. Dünya’nın merkezindeyse, katı demir ve nikelden oluşan iç çekirdek var. Buradaki sıcaklık yaklaşık 6000 derece. Yani Güneş’in yüzeyi kadar sıcak!
Saçlarımız Beyazlar
Saç tellerimiz saç derimizde bulunan folikül adı verilen keseciklerden çıkar. Bu keseciklerde bulunan renk hücreleri melanin adında bir madde üretir. Bu madde saçımıza rengini verir. Yaşımız ilerledikçe bu keseciklerde bulunan renk hücrelerinin sayısı azalmaya başlar. Bu nedenle de daha az melanin üretilir ve saçımız beyazlamaya başlar.
Cildimiz Kırışır
Cildimizin yapısında kan damarları, sinirler ve çeşitli proteinler bulunur. Bu proteinler cildimizin sıkı ve esnek olmasını sağlar. Ancak yaşlandıkça bu proteinlerin üretimi azalır ve yapısı değişir. Ayrıca cildimizde bulunan yağ hücreleri zamanla küçülür ve yağ tabakası incelir. Bu nedenlerle cilt esnekliğini kaybeder ve kırışmaya başlar. Tüm bunların dışında ciltte biriken ölü hücrelerin atılması yavaşlar. Bu hücrelerin birikmesi de cildin kırışmasına yol açar.