Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Bilim Felsefesi

Ömer Demir

Bilim Felsefesi Sözleri ve Alıntıları

Bilim Felsefesi sözleri ve alıntılarını, Bilim Felsefesi kitap alıntılarını, Bilim Felsefesi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
“Althusser’e göre felsefe; hakikatı aramamın veya bulmaya çalışmanın bir yolu değil, sınıf mücadelesinde bir tarafa destek verip o tarafın teorik alanda kavgasını sürdürmenin araçlarından biridir.”
Sayfa 115 - Sentez, 8. Baskı.Kitabı okudu
"Hakikat dediğimiz şeyler, faaliyetlerimizin selameti için gerçeklikler üzerinde açtığımız yollardır. Bu yüzden, aynı toprak rüzgarların getirdiği çeşitli tohumları nasıl geliştirebilirse, aynı gerçeklikler zemininde başka başka hakikatler pek güzel filizlenebilirler" (Bergson, 1986: IX).
Sayfa 140 - Sentez, 8. Baskı.Kitabı okudu
Reklam
Semptomik okuma kavramını Althusser, Freud'dan alıp kendi düşüncesine uyarlamıştır. Freud'da semptomik okuma, hastaların ağzından çıkan sözcükleri yorumlayarak, eksikliklerini tamamlayarak ve kurgulayarak bilinçaltının yeniden inşasına imkan tanıyan bir okuma türüdür. Althusser düşüncesine uyarlanmış şekliyle semptomik okuma, bir metinin sözkonusu metinde açıkça ifade edilmeyen ama metnin sorunsalı içinde saklı anlamın ortaya çıkarılarak okunmasıdır. Tıpkı bir hastanın konuşması sırasında doğrudan söyleyemediği ama ifadelerine yansıttığı bilinçaltının çözümlenmesi gibi.
Sayfa 85 - VadiKitabı okudu
Mach'a göre bilimin konusu teorik terimlerle ifade edilen olgusal düzenliliklerdi.
Bir önermenin yanlışlanabilme ihtimalinin yüksek olması da, sınanma imkanlarının yüksek olmasına bağlıdır. Çünkü bir teori ne kadar kesin bir şekilde ifade edilirse o kadar çok yanlışlanabilir bir nitelik kazanır. Örneğin, ışık hızının bir vakum içinde 299.8 m. yol aldığını ileri süren bir hipotez, 106 m. yol olduğunu süren bir hipotezden daha kesin, dolayısıyla daha yüksek derecede yanlışlanabilir bir nitelik taşımaktadır.
Sayfa 40 - VadiKitabı okudu
"Bilim adamları bilinmeyen bir malzemeden binalar diken ve ancak yapılarını bitirdikten sonra haklarında bir hükme varabilen mimarlar gibidir: ayağa kalkabilirler, düşebilirler, bir ara konumda öylece kalabilirler kimse bilemez"
Reklam
Bir insanın bilim adamı olması için gözlemleme ve doğruyu kabul etme becerisinin olması gerekir. Gözlemleme, nefsin işe karışmamasıdır.
Popper'in yanlışlanabilirliğinin anlaşılmasında kilit kavram sınanabilirliktir. Buna göre sınanamayan bir önerme bilimsel olamaz. Çünkü sınanamayan bir önermenin ne zaman yanlışlanmış olacağı bilinemez. Bazen önermenin içeriğinin sınanması mümkün olsa da, mantıksal kurgu açısından yanlışlanamayan bir yapısı olabilir. Bu, bir önermenin bir bilgi kategorisine girebilmesi için yeterli olmadığı anlamına gelmektedir.
Sayfa 35 - VadiKitabı okudu
Uylaşımcı bilim anlayışı, Newton fiziğinin hala geçerli olmakla beraber krize girdiği, buna karşılık Einstein fiziğinin ise popülarite kazandığı dönemde ortaya çıkar. Söz konusu yaklaşım, bu farklı iki bilim anlayışının her ikisinin de doğruluk payı taşıyabileceğini açıklama girişimiydi.
Reklam
Kuhn'a göre bilim birikimsel bir süreç izlemez, dolayısıyla bilimsel gelişme yahut ilerlemeden değil, ancak bilimsel gelişmeden söz edilebilir. İlerleme ve gelişme normal bilim sürecinde, yani bir paradigma içinde söz konusu olabilir fakat paradigmaları karşılaştırıp bir paradigmanın diğerinden daha iyi açıkladığını gösterecek ortak kriterler olmadığı için paradigmadan diğerine geçiş devrimsel bir nitelik taşır.
Sayfa 60 - VadiKitabı okudu
Kuhncu gelenek nitelemesiyle, 1960 sonrası dönemde bilim felsefesini derinden etkileyen ve Thomas Kuhn, Paul Feyeraband, Imre Lakatos, Stephen Toulmin, Russel Hanson, Larry Lauden, Michael Polanyi gibi bilim felsefecilerinin katkılarıyla ortaya çıkan antipozitivist gelenek kast edilmektedir. Adı geçen düşünürlerin hemen hepsinin kendilerine has özgürlükler ve farklılıklar taşımalarına karşın, bir uylaşımcı ortak paydada birleştirilmeleri mümkündür.
İnsan, hem tüm değerlerin kaynağıdır hem de aynı zamanda insanın dışındaki her şeye anlam veren yine insanın çıkarlarıdır.
Sayfa 155Kitabı okudu
Yöntembilimciler, bilimin gerçek ve izlenmesi gereken yöntemini buldukları iddiasıyla, bilim adamları üzerinde hayali bir vesayet kurmaya çalışmaktadırlar. Feyerabend, bilim adamlarının araştırma yaparken belli kurallara sıkı sıkıya bağlı olmadıkları ve oportunist bir tavır sergiledikleri halde, araştırmalarından bahsederken bundan oldukça farklı bir tavır takındıklarına işaret eder.
Sayfa 136Kitabı okudu
Uylaşımcılığa göre, bütün bilimsel kuram ve hipotezler olayların özet metinleridir. Hatta buna olguların dosyaları ya da katalogları da diyebiliriz. Bu nedenle, kuram ve hipotezler kendiliğinden ne doğru ne de yanlıştırlar. Her biri, kendisine özgü kriterlerden bakıldığında doğru gözükebilirler.
73 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.