Bilim Tarihi Sohbetleri

Fuat Sezgin
Fuat Sezgin, 1942 senesinde İstanbul Üniversitesi’nde dünyanın gelmiş geçmiş en büyük oryantalisti kabul edilen Alman Hellmut Ritter’in öğrencisidir. Hocasından İslam coğrafyasında yetişmiş, Avrupa’nın en büyük alimler seviyesinde bilim adamları olduğunu duyunca çok şaşırır: “Dehşete düştüm. Çünkü ilkokulda, lisede öğrendiğimiz şeyler tamamıyla buna aykırıydı. Modern dünyanın gelişimine İslam dünyasının katkısını sıfır diye biliyorduk. Ritter’in sözleri İslam ilimleri tarihini öğrenmem için kırbaç rolü oynadı. Bütün dünyayı terk ederek gece gündüz bunun için çalıştım…” Prof. Sezgin tartışmasız dünyanın en önemli bilim tarihçilerinden birisidir. Yakınları onun 27 dil bildiğini söylemektedirler. Sezgin 27 Mayıs 1960 askeri darbesi sırasında üniversiteden uzaklaştırılan ve 147’likler diye bilinen akademisyenler arasındadır. 1961 yılında Almanya’ya gider ve 1982 yılında J.W Goethe Üniversitesi’ne bağlı Arap-İslam Bilimleri Tarihi Enstitüsü’nü ve 1983’te buranın müzesini kurar. Prof. Sezgin, bu müzede, İslam kültür çevresinde Müslüman bilginler tarafından yapılmış aletlerin ve bilimsel araç ve gereçlerin yazılı kaynaklara dayanarak yaptırdığı numunelerini sergilemektedir. Aynı zamanda İstanbul İslam Bilim ve Teknoloji Müzesi’nin açılmasına önayak olmuştur. Elinizdeki kitap, bilimler tarihinin insanlığın ortak malı olduğunu ve bugünkü Batı medeniyetinin İslam medeniyetine çok şey borçlu olduğunu gözler önüne seren bu değerli bilim insanını Türk kamuoyuna tanıtmayı amaçlamaktadır.
Yazar:
Fuat Sezgin
Fuat Sezgin
Tahmini Okuma Süresi: 5 sa. 54 dk.Sayfa Sayısı: 208Basım Tarihi: Aralık 2018İlk Yayın Tarihi: 2010Yayınevi: Timaş Yayınları
ISBN: 9786051141589Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
208 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
30 Haziran 2018 (Hakk’ın rahmetine kavuştu.) MÜSLÜMANLARIN DİKKATİNE....!!!! Bu kitap, öyle bir kitap ki, Müslümanlara kim olduğunu, nereden geldiğini, tarih sahnesinde nerede bulunduğunu, bilim tarihine ne kattıklarını, 9. ve 16. Yüzyılda ortaya çıkardıkları buluşları... Daha sayamadığım onlarca meselenin cevabını bu kitapta buldum. Artık biz Müslümanlar, Avrupa’ya karşı olan “AŞAĞILIK KOMPLEKSİ” duygularımızdan vazgeçmeliyiz. Batı, her şeyi bizden öğrendi, bizi taklit ederek gelişti. Ey Müslüman! Uyan! Kuran’a sarıl! Tüm varlığınla O’na müteveccih ol! İlim Çin’de de olsa onu al! Müslümanlar kim olduğunu hatırlamalı! Bizden bişey olmaz, yapamayız gibi tavırlardan artık sıyrılmalı! Ey kendine Müslüman diyen! Artık okumanın, araştırmanın ve bilim tarihine yeni katkılar yapmanın zamanı gelmedi mi ?
Bilim Tarihi Sohbetleri
Bilim Tarihi SohbetleriFuat Sezgin · Timaş Yayınları · 20183,246 okunma
Reklam
208 syf.
8/10 puan verdi
·
3 günde okudu
"Belki 60 ülkenin kütüphanelerini gezdim. Bütün Avrupa’nın kütüphanelerini gördüm. Fas’tan Kahire’ye kadar bütün kuzey Afrika’nın, Suriye ve İran’ın kütüphanelerini gördüm. İran kütüphaneleri de çok zengindir. Hindistan, Rusya ne varsa bütün ihtimalleri denedim." Ilk kitabının yazılması aşamasında bu kütüphanelerde 400.000 'e yakın cilt kitabı inceliyor.Imkansiz gibi görülen bir alanda dünyada tek olma özelliğine sahip önemli bir kitabın sahibi oluyor.  "İnsanlar zamanlarının çok kısa olduğunu unutuyorlar. Allah’ın kendilerine bir lütuf olarak verdiği bu zamanı faydalı olarak doldurma vecibesinin şuurunda değiller." Günlük en az 17 saat çalışma prensibini hayatına oturtmuş, hocasının verdiği hedef üzerine her yıl bir dil öğrenmeye çalışmış, 27 dil bilen bir zamane alimi. Böyle bir insanın yazdığı kitabın fihristini okumak bile bize seviye atlatir:) Bu bereketli ömrünün meyvesi matematiksel coğrafya, Astronomi, kimya..vb bilimlerinin tarihleri hakkında her biri için titizce  yazilmis kitaplari ve İstanbul'da açılan bir müze. Bu kitap daha çok O'nu ve araştırmalarını tanıtmaya yönelik. Sizlerde bu değerli insanla  tanışmak isterseniz bu kitap başlangıç için güzel bir adım.
Bilim Tarihi Sohbetleri
Bilim Tarihi SohbetleriFuat Sezgin · Timaş Yayınları · 20183,246 okunma
208 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Tarih okumayı çok severim. Özellikle tarihimizde meydana gelmiş ve milletçe gururumuzu okşayan olayları ve insanları araştırmayı,okumayı daha çok severim. Bu okumalarımdan öğrendiğim bir şey var. Batılı devletler bizden aldıklarını bize satmışlar ve bunu da insafsızca yapmışlar. İnsafsızlıkla kastettiğim şey aldıkları teknolojiyi veya bilgiyi
Bilim Tarihi Sohbetleri
Bilim Tarihi SohbetleriFuat Sezgin · Timaş Yayınları · 20183,246 okunma
208 syf.
7/10 puan verdi
Çok tekrar yorar.
Kitap bir çok kimsenin tanımadığı ancak tarih alanında önemli bir kişi olan Fuat Sezgin ile sohbet şeklinde oluşturulmuş bir kitap. Kitabın negatif özelliği kendini çok tekrar etmesi bu da okuma tadını düşürüyor. Pay tekrarları geriye sönüp aynı cümleleri kurma kitap okurken esnemeye sebep oluyor.
Bilim Tarihi Sohbetleri
Bilim Tarihi SohbetleriFuat Sezgin · Timaş Yayınları · 20183,246 okunma
Reklam
208 syf.
10/10 puan verdi
·
36 günde okudu
BİLİM TARİHİ SOHBETLERİ- FUAT SEZGİN
30 Haziran 2018 yılında hayatını kaybeden Fuat Sezgin, tüm hayatını İslâm Bilim Tarihine adayan mükemmel bir Türk akademisyendir. Müslümanlara ait olan fakat bizim hep Batıya ait olduğunu düşündüğümüz tüm icatları su yüzüne çıkarmakta.Bu değerli şahsiyet bu gerçekleri açığa çıkarmak için günde 17 saatini çalışarak ve araştırma yaparak geçiriyordu. 30'a yakın dil bilen Sezgin, 1960 yılındaki askeri darbeden dolayı üniversiteden atılması üzerine Frankfurt'a gitmek zorunda kaldı. ( O zaman 147 profesör atılmıştı.) Ülkesinden ayrılmak zorunda kalan Sezgin, çalışmalarına ara vermeden burada devam etti. " Ben Almanya'ya giderken elimde çantam, çantamda birkaç parça elbise ve kitaplarım vardı." O, giderken içinde bir burukluk ve aklında çocuksu bir korkuyla gidiyordu. İslam Bilim Tarihine büyük katkılarda bulunan Fuat Sezgin, arkasında çok büyük gerçekleri ve bu gerçeklerin somut örneklerini bırakarak bize veda etti. Gerek kitaplarıyla , gerek azmiyle ve gerek çabalarıyla hepimize örnek bir akademisyen oldu. Bize ve tüm müslümanlara en büyük hediyesi ise İstanbul İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi'dir. Bize düşen görev Sezgin'in çizdiği yolda ilerlemek. Ve kendimizi aşağılamaktan vazgeçmek. 94 yıllık yaşının yaklaşık 70 yılını İslam Bilim Tarihine adayan Fuat Sezgin'i minnetle ve saygıyla yâd ediyorum. Söyleşi tarzıyla ele alınan bu kitap, herkesin okuması gereken bir eser. Herkese iyi okumalar dilerim. :-)
Bilim Tarihi Sohbetleri
Bilim Tarihi SohbetleriFuat Sezgin · Timaş Yayınları · 20183,246 okunma
208 syf.
7/10 puan verdi
//OKUMAK İPTİLADIR, MÜPTELALARA SELAM OLSUN! 2019 Fuat Sezgin Yılı "İslam medeniyetinin büyüklüğünü kendi insanımıza anlatmak, Batılılara anlatmaktan daha zor..." Batı’nın empoze ettiği, sorgulama ve araştırma ihtiyacı güdülmeksizin kabul edilen bir şey vardır: Müslümanlar sanatta, mimaride ve daha önemlisi bilimde, tarihin önemli safhalarında geri kalmış, insanlık adına önemli bir katkıda bulunmamıştır. Bu katı önyargının her geçen gün bilinçsizce büyümeye devam etmesi, yayılan bilgi kirliğinin zihinleri çepeçevre sardığını görmemize ve bu ifratlardan soyutlanmak için gerçek mânada "görebilmemiz" icap gerektiriyor... Kitapta rahmetli Fuat Sezgin 'in hayatı, anıları ve en önemlisi islam bilim tarihine yaptığı katkılardan , açtığı islam bilim tarihi müzesinden bahsetmektedir. Müslümanların bilim ve teknolojide Avrupalılardan önde olmalarına rağmen sonradan Avrupalıların gerisinde kalma sebeplerinden bahsetmekte ve Prof. Dr. Fuat Sezgin aşağılık duygusunun bizi gerilettiğini öne sürmektedir . Bilgilendirici bir kitap olduğunu düşünüyorum ve okumak isteyenlere tavsiye ederim.
Bilim Tarihi Sohbetleri
Bilim Tarihi SohbetleriFuat Sezgin · Timaş Yayınları · 20183,246 okunma
208 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Fuat Sezgin 1942 senesinde İstanbul Üniversitesi'nde dünyanın gelmiş geçmiş en büyük oryantalisti kabul edilen Alman Hellmut Ritter'in öğrencisidir. Hocasından İslam coğrafyasında yetişmiş, Avrupa'nın en büyük alimleri seviyesinde bilim adamları olduğunu duyunca çok şaşırır: "Dehşete düştüm. Çünkü ilkokulda, lisede öğrendiğimiz şeyler tamamıyla buna aykırıydı. Modern dünyanın gelişimine İslam dünyasının katkısını sıfır diye biliyorduk. Ritter'in sözleri İslam ilimleri tarihini öğrenmem için kırbaç rolü oynadı. Bütün dünyayı terk ederek gece gündüz bunun için çalıştım..." Ama nasıl çalışma! 27 dil öğrenme, günde 17 saat çalışma. 2019'da ebediyete uğurladığımız bu müstesna bilim insanımızı herkesin tanıması gerekiyor. Söyleşi tarzındaki kitapta gerek hoca gerekse bilim tarihi hakkında çok önemli bilgiler mevcut. Kitabın ardından Gülhane Park'ında yılların emeğiyle kurulan müze de gezilmek istenecektir kuşkusuz. Okumak iptiladır, müptelalara selam olsun!
Bilim Tarihi Sohbetleri
Bilim Tarihi SohbetleriFuat Sezgin · Timaş Yayınları · 20183,246 okunma
208 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
26 saatte okudu
Dünyanın önde gelen tarihçilerinden İslam Bilim Tarihi Araştırmacısı Prof. Dr. Fuat Sezgin ile Sefer Turan'ın söyleşi şeklinde yaptığı bilim sohbetlerine dair bir eserdi. Sezgin'in İnsanlık tarihinin başlangıcından bugüne kadar sahasında yazılan en kapsamlı eser olan Arap-İslam Bilim Tarihi konusunda 12 cildini tamamlayabildiği o muhteşem külliyat ile ilgili bir çok ön bilgiyi bu kitapta okuyabilirsiniz. Bu kitap, bilimler tarihinin insanlığın ortak malı olduğunu ve bugünkü Batı medeniyetinin İslam medeniyetine çok şey borçlu olduğunu gözler önüne seriyor. Evet Fuat Hoca'nın da dediği gibi 'Aşağılık Kompleksi'ni bir tarafa bırakmalı, Biruni, İbn-i Sina, İbn-i Heysem, Cabir bin Hayyan ve daha nice müslüman bilim adamlarına hürmeten çok okuyarak ve çalışarak o ihtişamlı günlerimize yeniden ulaşmalıyız.
Bilim Tarihi Sohbetleri
Bilim Tarihi SohbetleriFuat Sezgin · Timaş Yayınları · 20183,246 okunma
Reklam
208 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Sefer Turan ve Fuat Sezgin söyleşisinden oluşan kitapta büyük İslam alimleri tanıtılırken, bilime nasıl bir bakış açımız olması gerektiği hakkında da bilgiler verilmektedir. Hani bazı kitaplar vardır okuyunca kitap için, yazarı için veya ikisi için de "vay be" dersiniz. İşte bu kitap öyle oldu benim için. Fuat Sezgin kimdir,
Bilim Tarihi Sohbetleri
Bilim Tarihi SohbetleriFuat Sezgin · Timaş Yayınları · 20183,246 okunma
208 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Ezberletilen yanlışların hakikatini ortaya çıkaran bir alimin hayatını, çalışmasını ve bu çalışmalarla çok şeyleri değiştirmesini anlatan bir kitap. "Biz neymişiz, ne olduk, neden olduk?" sorularını sorduran bir kitap. Özellikle Müslüman her bireyin okuması gereken bir kitap.
Bilim Tarihi Sohbetleri
Bilim Tarihi SohbetleriFuat Sezgin · Timaş Yayınları · 20183,246 okunma
208 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Fuat Sezgin bu toprakların yetiştirdiği önemli bir biliminsanı. Evet gerçek bir biliminsanı. İlim aşkıyla gecesini gündüzüne katmış bir insan. 27 dil bildiği söyleniyor. "İslam medeniyetinin büyüklüğünü kendi insanımıza anlatmak, Batılılara anlatmaktan daha zor..." Böyle söylemiş ama anlatmaktan hiç vazgeçmemiş. Çünkü o da biliyordu. Bunu anlatabilirse Müslüman Türkler hem dini ilimler hem de teknoloji ve bilimde de ilerleme kaydedebilirler. Muazzam örnekler var. Bu eser çok kıymetli bu sebeple. Bizlerin tembellik etmeye ve boş işlere ayıracak zamanı yok. Kainatta keşfedecek ve insanlığın yararına hizmet edebilecek çok şey var. Gülhane'deki müzesine mutlaka uğramalısınız. Hatta özellikle çocuklarınızı götürün, gösterin, şimdiden hayallerini kursunlar :) Müzenin bahçesinde de mütevazi kabri bulunmakta bir fatiha okumadan geçmeyin, rahmet olsun..
Bilim Tarihi Sohbetleri
Bilim Tarihi SohbetleriFuat Sezgin · Timaş Yayınları · 20183,246 okunma
208 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
Bu kitabı ikinci defa bitirdim.Tam bir motivasyon kitabı olarak görüyorum.Basarili olmak için masa başında olmak gerektiğini, zamanin kıymetini ve Müslüman coğrafyanın tarih içindeki bilimsel gelişmeye katkılarını bize sunan bir söyleşi eseri.Fuat Sezgin'i tanımamanin eksikliğini hissedeceginiz bir çalışma.Müslümanların eziklik duygusundan geçmişine bakarak siyrilmasini anlatan bir yapıt.Zamaninda bilimin birer parçası olduğumuzu bize anlatan bir eser.
Bilim Tarihi Sohbetleri
Bilim Tarihi SohbetleriFuat Sezgin · Timaş Yayınları · 20183,246 okunma
208 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Kitap Prof. Dr. Fuat Sezgin'in gazeteci-yazar Sefer Turan ile zaman zaman yaptığı söyleşilerin biraraya getirilmesinden oluşuyor. Biyografi yönü bulunsa da yazıların tamamı sohbet havasında olduğu için okurken sizi bunaltmıyor, yormuyor tam tersine keyiflendiriyor. Ama başlamdan evvel sayın Sefer Turan tekrarların olabileceği hususunda uyarmış,
Bilim Tarihi Sohbetleri
Bilim Tarihi SohbetleriFuat Sezgin · Timaş Yayınları · 20183,246 okunma
208 syf.
6/10 puan verdi
·
24 saatte okudu
Fuat Sezgin hocam... Tam bir efsane, deha, ülkemiz ve İslam dünyası için oldukça önemli bir şahsiyet. Onun hayatına, eserlerine ve çalışmalarına dair küçük kırıntılar okumak oldukça keyif vericiydi. Keşke daha fazla bilgim olsa da 15 ciltlik eserini okuyabilsem. Ayrıca İslam bilimi ve bilimadamlarına dair yeni bilgiler öğrenmek çok heyecan vericiydi.En kısa zamanda İstanbul'da açtığı İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi müzesini ziyaret etmek istiyorum. Gelelim biraz yılan dile, kitap editörlük ve içerik açısından oldukça yetersiz, hiç bir akış ve gruplandırma yok. Hocamızın küçük bir hayat hikayesi ile başlayan kitap aniden başka bir yere geçiyor sonra bakıyorsunuz hop başka bir yer, hop başka bir alan... okuması oldukça boğucuydu, ayrıca öz Türkçe karşılıkları varken sürekli eski Türkçe kelimelerin kullanılmasını da zorlama ve sevimsiz buldum. Kitabın içeriği demek varken, neden kitabın muhteviyatı denir ? Fuat hocayı ve İslam medeniyetini tanıma açısından verimli olan kitap umarım gelecek baskılarında daha derli toplu ve okunabilitesi artar bir duruma getirilir.
Bilim Tarihi Sohbetleri
Bilim Tarihi SohbetleriFuat Sezgin · Timaş Yayınları · 20183,246 okunma
208 syf.
9/10 puan verdi
Fuat Sezgin hocam Ruhun şad Mekanın cennet olsun. İslam Bilim Tarihine kattığınız değer ve eserlerden ötürü insanlık sizi asla unutmayacak... Bu eserde Fuat Sezgin hocayla oldukça samimi bir sohbet yani röportaj yapılmış... Hocaya pek çok konuda soru soran eser müellifi gerçekten doyurucu cevaplar almış... Eseri lise seviyesindeki gençler rahatlıkla okuyup anlayabilir... Her Türk gencine mutlaka tavsiye ediyorum... Fuat Sezgin hocanın Ülkemizden zararlı biri olarak adete kovulması ama yılmadan nasıl dünyaca ünlü bir bilim insanı olduğuna kendi anlatımı ile tanık olmak... 27 dili araştırma yapacak derecede bilmesi... 70 yaşına kadar 17-18 saat çalışması... Gençlerimiz için önemli bir hedef ve ufuk olur inşallah... Geleceğin bilim insanlarına benden bu kitap şiddetle tavsiyedir...
Bilim Tarihi Sohbetleri
Bilim Tarihi SohbetleriFuat Sezgin · Timaş Yayınları · 20183,246 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.