Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Bilim ve Teknik Sayı: 538

Bilim ve Teknik Dergisi

Bilim ve Teknik Sayı: 538 Sözleri ve Alıntıları

Bilim ve Teknik Sayı: 538 sözleri ve alıntılarını, Bilim ve Teknik Sayı: 538 kitap alıntılarını, Bilim ve Teknik Sayı: 538 en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Nanobakteriler için çok sayıda felaket senaryosu da üretildi. Bu senaryolardan birine göre, artan küresel ısınma ile birlikte nanobakteri salgını olacaktı. Bu bakterilerin atmosferde yaşadığı, bulutlarda bulunduğu iddia edildi. Küresel ısınma ile atmosferin troposfer tabakası da ısınır. Sonuçta kalınlaşan bulutlar daha uzun ömürlü olacak, doğal olarak daha çok nanobakteri barındırır hale gelecektir. Daha sonra yağmurlarla yeryüzüne dönecek bu bakterilerin, insanlarda salgın halinde enfeksiyonlara neden olacağı iddia edildi. Bazı bilim insanlarına göre nanobakterilerin insan ve atmosfer arasında tamamlanan bir döngüsü vardı. Bunlar insan idrarı ile kanalizasyona, oradan da havaya geçiyordu. Havada uzun süre kalan bu bakteriler yağmurlarla tekrar yeryüzüne, oradan da insana geçiyordu.
Sayfa 51
İlk Türk Uçağı Ne Zaman Yapıldı? Kim Yaptı?
Günümüzde hâlâ birçok kişinin cevabını tam olarak bilmediği bir sorudur bu. Konu hakkında biraz bilgisi olanların cevabı, genelde “1930’da” veya “1950’de” olur, yapıldığı yerin de Kayseri veya Etimesgut olduğu söylenir. Bu sorunun doğru cevabı 1924’tür, yapıldığı yer de Seydiköy Hava Meydanı’dır (Gaziemir-İzmir). Türkiye’de ilk Türk uçağını yapan kişi ise hayatını havacılık bilimine adamış Vecihi Hürkuş’tur.
Reklam
Ellerinize bakın. 2 eliniz, her elinizde 5 parmağınız, her parmağınızda 2 eklemle ayrılan 3 bölüm var. Parmağınızdaki boğumları düşündüğünüzde üst boğumun alt boğuma oranı pi sayısını verir mi? Peki, parmağınızın tamamının üst boğuma oranı pi sayısını verir mi? Bu bir tesadüf olabilir mi?Doğanın daha birçok yerinde bulunan asal sayıların hikâyesidir
“Nano”, yani milyarda bir. Elinize bir cetvel alın ve milimetrenin büyüklüğüne iyice bakın. Çok küçük değil mi? Nano dünyaya ulaşmak için bu milimetreyi bir milyon kez daha küçültmeniz lazım. Bu denli küçük bir yapıyı ne gözlerimizle, ne mercekle, ne de ışık mikroskobuyla görmemiz mümkün. Ancak elektron mikroskobu ile görebiliriz.
Sayfa 52
Nanobakterilerin, nano büyüklükte olmalarının yanı sıra, belki de en ilginç özellikleri taş oluşturmalarıydı. Başta böbrek taşları olmak üzere, çeşitli hastalıklar sonucu meydana gelen taşlardan da sorumlu tutuldular. Çiftçioğlu ve ekibi, inceledikleri böbrek taşlarının hemen hemen hepsinde (% 97) nanobakterilere rastladıklarını bildirdi
Sayfa 51
Ay’daki İlk Adam Öldü
20 Temmuz 1969’da küçük bir adım atarak Ay’a ayak basan Neil Armstrong 82 yaşında yaşama veda etti. Armstrong, geçirdiği bir kalp ameliyatının ardından meydana gelen komplikasyonlar nedeniyle 25 Ağustos’ta öldü. Neil Armstrong, kendisi için küçük olan bu adımın insanlık için büyük bir adım olduğunu söylemiş ve tarihte yeni bir sayfa açılmasına aracı olmuştu. Neil Armstrong Ay’a iniş görevi için seçilen üç astronottan biriydi. Apollo 11 adı verilen bu görevin komutanı olan Armstrong, Edwin Aldrin ile birlikte Ay’a indi. Ay’da 2 saat 36 dakika yürüyen Armstrong ve Aldrin aslında yalnızca Ay’a değil, Dünya dışında bir gökcismine ayak basan ilk insanlar olarak da tarihe geçmiş oldu. Michael Collins ise kumanda modülü pilotu olarak görev süresince Ay’ın yörüngesinde kaldı. Armstrong, Ay’dan döndükten sonra bir daha uzaya gitmeyeceğini açıklamıştı. Bu görevden önce NASA’da test pilotu olarak çalışan Armstrong, 200’den fazla uçağın test uçuşunu yaptı. NASA’da havacılıkla ilgili araştırmaların yapıldığı bölümü yönetti. 1971’de emekli olduktan sonra Cincinnati Üniversitesi’nde Havacılık Mühendisliği Bölümü’nde öğretim görevlisi oldu. İlk defa bir insanın Ay’a inmesiyle birlikte, soğuk savaşın bir parçası olan uzay yarışını da ABD kazanmış oldu. ABD 1969-1973 yılları arasında toplam altı araçla 12 kişiyi Ay’a göndermiş oldu. Buna karşın Rusya Ay görevinden tümüyle vaz geçti ve Ay’a hiç astronot göndermedi.