Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Bilim ve Teknik - Sayı 653 (Nisan 2022)

Bilim ve Teknik Dergisi

Bilim ve Teknik - Sayı 653 (Nisan 2022) Gönderileri

Bilim ve Teknik - Sayı 653 (Nisan 2022) kitaplarını, Bilim ve Teknik - Sayı 653 (Nisan 2022) sözleri ve alıntılarını, Bilim ve Teknik - Sayı 653 (Nisan 2022) yazarlarını, Bilim ve Teknik - Sayı 653 (Nisan 2022) yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bildiğimiz tek yaşam alanı olan küçük dünyada ve kozmik izolasyonda yaşıyoruz.
2020 yılında yapılan bir deney, anestezide kullanılan kimyasal maddelerin beynimizdeki nöronlar arasındaki bağlantı noktaları olan sinapslardaki elektriksel sinyal iletimini nasıl etkilediğine odaklandı. Deney, uygulanan anestezik ilacın bilişsel yeti ve hareketle ilgili yüksek frekanslı sinyalleri engellediğini gösterdi. Öte yandan, ilacın nefes almak gibi hayatta kalma odaklı temel vücut fonksiyonlarında kullanılan düşük frekanslı sinyallerin iletimine etkisinin düşük olduğu da tespit edildi.
Reklam
En uzak cisimleri ve tozun içine gizlenmiş soğuk nesneleri gözlemek için kızılötesi dalga boylarındaki ışığı toplayabilmemiz gerekir.
JWUT'u tanıtırken insanlığın uzaya gönderdiği en büyük ve en karmaşık teleskop diyerek söze başlamak gerekiyor. Aslında bugüne kadar uzaya taşıyabildiğimiz en hassas gözlemevi. JWUT o kadar hassastır ki teorik olarak Ay'la aynı mesafede bir arının bırakacağı ısı izini tespit edebilir. Toplamda 6,5 ton kütleye sahip gözlemevi, üç ana bölümden oluşuyor: Optik ve bilimsel aygıtlar (kameralar, tayfölçerler vb.), Güneş kalkanı, taşıyıcı uzay aracı ve destek sistemleri. JWUT, bir kızılötesi teleskoptur ve bu nedenle mühendislerin optik teleskoplara göre çok daha fazla dikkat etmesi gereken iki nokta vardır. Bir yandan teleskobun yeterince ışık toplaması için büyük ana ayna yüzeyine ihtiyaç duyulurken bir yandan da istenmeyen kızılötesi dalga boylarındaki ışığı toplamaması için optik sistem ve alıcılar optik teleskoplara göre çok daha soğuk tutulmalıdır.
"Derin otizm" terimi, yaşamları boyunca 24 saat desteğe ihtiyaç duyması muhtemel olan otizmli kişileri tanımlıyor.
kitap, okumak mı? dinlemek mi?
İnsanlar bir dakikada ortalama 250 kelime okurken, konuşma hızı dakikada ortalama 150 kelimedir. Yani aynı kitabı dinlemeye kıyasla daha hızlı okuyabilirsiniz. Dergide 2 tam sayfa aradaki fark bilimsel olarak anlatılmış.
Reklam
96 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Nisan ayı “Otizm Farkındalık Ayı”. Tüm dünyada çok sayıda insanı etkileyen otizm konusundaki farkındalığın artması, hem toplumun bu bireylerin özelliklerini tanıyarak onları daha iyi anlamasına yardımcı olmada hem de daha çok insanın bu bozukluk yelpazesi konusunda bilinçli davranarak teşhis ve tedavi imkânlarından vakitlice yararlanmasının sağlanmasında faydalı olacaktır. Özlem Ak bu ayki yazısında küresel salgının otizmli bireyler ve aileleri üzerindeki etkilerinden bahsederek bu zorlu dönemin yıkıcı etkilerini azaltmak için otizmli çocuklar ile ailelerinin fiziksel ve ruhsal sağlıklarını takip etmenin son derece önemli olduğunu vurguluyor. Tuncay Baydemir ise atmosferdeki karbondioksiti tutmanın önemli bir yolu olan doğrudan hava yakalama teknolojisini anlatılıyor. “Kepler - 451 Çift Yıldızı Etrafında İki Yeni Gezegen Keşfi” ve “Yapay Zekâ ve Resim Sanatı” başlıklı yazılar da zevkle okunanlardan.
Bilim ve Teknik - Sayı 653 (Nisan 2022)
Bilim ve Teknik - Sayı 653 (Nisan 2022)Bilim ve Teknik Dergisi · Tübitak Yayınları · 202293 okunma
Bütün Alıntılar
2019'da dünya genelinde antibiyotiğe dirençli bakterilerin neden olduğu enfeksiyonlar yüzünden bir milyondan fazla kişi hayatını kaybetti, bu rakam sıtma veya AIDS'ten hayatını kaybedenlerin sayısından yüz binlerce kat daha fazla. 7 Rejenerasyonla Büyüyen Kurbağa Bacağı Rejenerasyon üzerine araştırmalar yapan Prof. Dr. Michael Levin ve
İnsanlar bir dakikada ortalama 250 kelime okurken, konuşma hızı dakikada ortalama 150 kelimedir. Yani aynı kitabı dinlemeye kıyasla daha hızlı okuyabilirsiniz.
Yani bir kelimeyi okuduğumuzda ya da dinlediğimizde beynimizin aynı bölgeleri etkinleşiyor.
Reklam
Face2Gene: Yüze Bakarak Bazı Rahatsızlıkların Tespiti Uzmanlar bazen bir çocuğun yüzünün şeklini ve görünümünü hastalık tespiti için kullanabilir çünkü bazı genetik ve nörogelişimsel bozukluklar veya sendromlar çocuğun yüzüne belirgin bir görünüm verebilir. Ancak diğer birçok hastalık için semptomlar daha belirsizdir ve vakalar çok nadirdir. Doktorlar genellikle yaşamlarında yalnızca bir kez görebilecekleri nadir durumları tespit etmekte zorlanırlar. Face2Gene uygulaması, bu noktada, uzmanların aynı durumdaki başka hastaları bulmasına yardımcı oluyor. Dünya çapında binlerce genetikçi tarafından kullanılan Face2Gene, bir hastanın yüzünden yaklaşık 300 bozukluğu yüksek doğrulukla tanıyabiliyor. Ancak yüz algoritması henüz çoğu genetik durumu tespit edemiyor. Algoritma hastalıkları tanımak için aynı hastalığa sahip en az 7 yüz görüntüsüne ihtiyaç duyuyor. Yeni geliştirilen algoritmalarla desteklenen Face2Gene uygulaması, Android ve IOS cihazlar aracılığıyla, ücretsiz olarak doktorların ve araştırmacıların kullanımına sunuluyor. Bu tür yazılım teknolojilerinin hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılması çığır açıcı olabilir. _
Rejenerasyonla Büyüyen Kurbağa Bacağı Rejenerasyon üzerine araştırmalar yapan Prof. Dr. Michael Levin ve arkadaşları, daha önceleri yaptıkları çalışmalarda “progestorene” isimli bir ilacı kullanarak, bacakları kopmuş Afrika pençeli kurbağalarında rejenerasyonu tetiklemeyi başarmışlardı. Ancak ortaya çıkan yeni bacaklar sadece bedenin bir uzantısı olmaktan ibaretti. Hem şekli normal bir bacağa benzemiyor hem de sağlıklı bir bacağın işlevlerini yerine getiremiyordu. Aynı araştırma grubu yakın zamanlarda yayımladıkları çalışmada ise rejenerasyonu tetikleyerek hem görünüşü sağlıklı bacaklara benzeyen hem de sağlıklı bir bacağın işlevlerini yerine getirebilen kurbağa bacaklarının gelişmesini sağladıklarını açıkladılar
35 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.