Taha Akyol
Taha Akyol, Bilim ve Yanılgı’yı yeniden yazdı. Yeni verilerle, yeni olgularla, tarihten ve günümüzden alınmış ilginç örneklerle “bilmek” ve “yanılmak” sorunu tartışılıyor… Eski Yunan ve İslam’da bilim... Bilimler İslam’da nasıl gelişti, niçin söndü? Bilim devrimi neden Avrupa’da ortaya çıktı? Önyargılarımız bilime karşı... Komplo teorileri niçin cazip, neden yanlıştır? “Bilimsel düşünmek” ne demek? Üniversite ve bilim... Dünya bilim üretiminin neresindeyiz? YÖK’ün artı ve eksileri nelerdir? Bilim ve bilenler… Karl Popper’i niye tanımak lazım? Orhan Hançerlioğlu’nun zırvaları nedir? En büyük devrim, Asya yeniden yükseliyor... Batı hegemonyası sona mı eriyor? XXI. yüzyılda Türkiye, Avrupa’ya mı, Asya’ya mı yönelmeli? Taha Akyol, Bilim ve Yanılgı’yı yeniden yazdı. Yeni verilerle, yeni olgularla, tarihten ve günümüzden alınmış ilginç örneklerle “bilmek” ve “yanılmak” sorunu tartışılıyor.
Kitabın Konusu:
376 sayfa

9/10 puan verdi
Eric Hoffer'in Kesin inançlılar kitabının yerli versiyonu gibi. Biraz daha yerel ve politik ayrıntı var. Sonuçta çelişkileri, olumsuzlukları ve ihmalleri çok iyi irdelemiş ve öneriler de sunmuş. Yakın tarihi de tanımak ve anlamak için okumakta fayda var. Bilimsel bakışın önemini ve bilimin de yalnız başına çözüm olmadığını vurguluyor. İdeolojilerin ferde ve topluma yansıttığı olumsuzluklara mercek tutmuş. Beğeni ile okuyacağınızı umuyorum. 29.08.2017 Ali Rıza Malkoç
Bilim Ve Yanılgı
6/10 puan verdi
Eseri okumadan önce bilime karşı felsefi bir yaklaşımla yazılan bir eser olduğunu düşünüyorsunuz. Kitabın isminden veya kapağından dolayı. Bilimin nasıl olması gerektiğini tartışan Bir eser olarak düşünüyorsunuz. Ama kitabın içeriğine girdiğinizde tamamen farklı bir konsept görüyoruz. Daha çok Türkiye siyasi hayatı üzerinden işlenen gelişmez, bilim, bilgi gibi kavramları görüyoruz. Ve bu da beklentilerinizi pek karşılamayabilir. Bu yüzden içeriğin ne olduğunu bilerek okuyup okumayacağınıza karar vermeniz daha sağlıklı olacaktır. Bunun yanı sıra verdiği bilgiler yaptığı yorumlar bazen size ters bazen de haklı gelebilir bu sizin siyasi ve kültürel bakış açınıza bağlıdır. Bu kitabı tavsiyede ziyade bilinçli bir tercih tavsiyesinde bulunmak isterim. Sevgi ve kitapla kalın. :)
Bilim Ve Yanılgı
4/10 puan verdi
Kitap kendini çok ama çok fazla tekrar ediyor. Bilimsel gelişimin sağlanabilmesi için yapılması gerekenler üzerinde durulmuş. Ancak kitap içindeki veriler, araştırma sonuçları güncel değil. Bu konuyu ele alan daha güncel kaynaklara bakılması daha isabetli olur. Önerebileceğim bir kitap değil.
10/10 puan verdi
Taha Akyol tüme varıyor bu kitapta. Rasyonel ve tutarlı bir tezin peşinde koşuyor. Kitap, siyasi geyiklerde çok işe yarıyor. Tasarımı metro'da, metrobüste kızları size baktırmasa da çözülememiş bir sırrın üzüntüsünü derinden hissettiriyor. Devamı kitapta Sayın Akyol nanik yapmış bir fotoğrafını koymalı. Matbaa'nın geç gelmesiyle, artık işe yaramaması arasında bir iltisak vardır. Bunu ilişkilendirmek için elektriğin kesilmesi ve şarj aletlerimizin kaybolması gerek.
Puan vermedi
Bilim ve Yanılgı kitabı ilk yazıldığında sanırım biraz eleştiriler geldi ve bunun üzerine yeni bilgiler doğrultusunda yeniden yazıldı. Kitabı Hem okumuş Hem de yazarı dinlemiştim bir söyleşi de. Kitapta, yeni olgularla, tarihten ve günümüzden alınmış ilginç örneklerle “bilmek” ve “yanılmak” sorunu tartışılıyor… Eski Yunan ve İslam’da bilim... Bilimler İslam’da nasıl gelişti, niçin söndü? Bilim devrimi neden Avrupa’da ortaya çıktı? Önyargılarımız bilime karşı... Komplo teorileri niçin cazip, neden yanlıştır? “Bilimsel düşünmek” ne demek? Üniversite ve bilim... Dünya bilim üretiminin neresindeyiz? YÖK’ün artı ve eksileri nelerdir? Bilim ve bilenler… Karl Popper’i niye tanımak lazım? Orhan Hançerlioğlu’nun zırvaları nedir? En büyük devrim, Asya yeniden yükseliyor... Batı hegemonyası sona mı eriyor? XXI. yüzyılda Türkiye, Avrupa’ya mı, Asya’ya mı yönelmeli gibi soruların cevabı veriliyor...
Puan vermedi
Gazeteci/yazar Taha Akyol bu kitabında genel olarak; üniversite öğretimi (bilim) ile ekonomik zihniyetin doğrusal ilişkilerinden bahsediyor. Söz konusu bu iki konudan hareketle; İslam dünyasının yükseliş ve düşüşünü, Batı medeniyetinin hegemonyasını, Asya ülkelerinin yükselişini ve Türkiye'nin bilimsel bilgiden uzaklaşarak her geçen gün daha da komplo teorilerine yönelmesini bilim ve ekonomi perspektiflerinden değerlendiriyor. Farklı bakış açısı ve ikna edici yorumlarıyla bilim ve ekonomi tarihine merakı olan okurlara tavsiye ediyorum.

Taha Akyol
Taha AkyolYazar · 38 kitap
1946 yılında Yozgat’ta doğdu. Babası Mustafa, annesi Fatma Akyol'dur. İlkokul, ortaokul ve lise öğrenimini Yozgat'ta tamamladı. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. Gazetecilik mesleğine 1977 yılında "Hergün" gazetesinde başladı. 12 Eylül 1980 darbesi öncesinde Milliyetçi Hareket Partisi yönetiminde bulundu. Darbe sonrasında tutuklandı ve uzunca bir süre Mamak Cezaevi'nde yattı. Askeri mahkemede yargılandı ve beraat etti. Yankı dergisinde, Tercüman, Meydan ve Milliyet gazetelerinde çalıştı. 80'li yılların ortalarından itibaren milliyetçi çizgiden uzaklaşarak muhafazakâr-liberalizme yöneldi. Siyasi ve iktisadi olarak kendisi tam bir klasik liberal iken, kültür ve dış politika alanında sağ-kanat yaklaşımı benimsemektedir. TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi mütevelli heyeti üyesi olan Akyol, CNN Türk program yapımcısı ve Hürriyet gazetesinde yazar olarak çalışmıştır. Demirören Holding'in Hürriyet gazetesini satın almasından kısa bir süre sonra buradaki görevinden ayrıldı. Akyol, Karar gazetesinde köşe yazılarına devam etmektedir. Taha Akyol, evli ve iki çocuk babasıdır. Gazeteci ve yazar Mustafa Akyol'un babasıdır. Eserleri Türk'ün Ateşle İmtihanı 1921-1922 / 2018 1919-1920 Mondros, Sevr ve Kuva-yı Milliye / 2016 Bilinmeyen Lozan / 2014 Atatürk'ün İhtilal Hukuku / 2012 Demokrasiden Darbeye Babam Adnan Menderes / 2011 Ortak Acı 1915 Türkler ve Ermeniler / 2009 Ama Hangi Atatürk / Ocak 2008 / 3. baskı Mart 2008 Medine'den Lozan'a / Kasım 2004 Kitaplar Arasında / Haziran 2002 / 2. baskı Aralık 2005 Hariciler ve Hizbullah, İslam Toplumlarında Terörün Kökleri / Mart 2000 / 3. baskı Nisan 2000 Mezhep ve Devlet, Osmanlı'da ve İran'da / Ocak 1999 / 7. baskı Kasım 2006 Hayat Yolunda, Gençler İçin Anılar ve Öneriler / Kasım 1997 / 8. baskı Ekim 2007 Bilim ve Yanılgı / 1997 / 5. baskı Aralık 2005 1980'lerde Türkiye Azerbaycan, Sovyetler ve Ötesi Bilim ve Yanılgı Haricîlik ve Şia Hayat Yolunda Lenin'siz Komünizm Politikada Şiddet Sovyet Rus Stratejisi ve Türkiye (2 cilt) Tarihten Geleceğe Osmanlı Mirasından Cumhuriyet Türkiyesi'ne Ödülleri Prof. Dr. Mehmet Kaplan Sosyal Bilimler Lisesi Yılın Gazetecisi Ödülü (2007)
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.