Bilimin Tiranlığı

Paul Feyerabend

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
144 syf.
·
Puan vermedi
·
24 günde okudu
Feyerabend'e Sosyolojideki Bilim Felsefesi dersinden asinayim. O daldaki önemli isimden biridir. Hocasi olan Popper ve Çağdaşı Tomas Khun.. Kitap, unv derslerinin bir kac tanesinin derslenmesi ile oluşmuş. Dili ağır değil. Ders anlatimindan birebir yaziya aktarildigi icin o akademik soğukluktan eser yok. Bu benim icin kitabin en güzel yanı. Insanlik tarihindeki "Tiranlik" lari ele almış. Din, kismen sanat ve şimdi de Bilim. Bilimin sorgulanamaz, kisulsuz sartsiz kabul edilmeyi bekleyen, bütün otoritelere kafa tutan gidişatından behsediyor. Farkli bir bakış açısı.. "Su anda icinde bulundugumuz durumda, yuzyillardir hastaliklarla iç içe olmamiza ve bizi tehdit etmelerine, bunca ilerleme katetmemize, gebetikte cigir acmamiza, embriyo cinsiyetini bile seciyor olmamiza ragmen, nasil oldu da bir covid virusune teslim olduk?" Sorusunu da sorardi eminim." Ve ben size söylemiştim, bilimi kendi lehinize kontrol altina alin demistim" der, kıs kıs gulerdi.. Bu konuda çokça eleştirilmis, bunun da yanlis anlasilmis olmasindan kaynaklandığını düşünüyorum. Bilimsiz ilerlemenin olmayacağını kendisi de belirtmesine rağmen, bilim karsiti gibi lanse edilmesinin sebebi nedir onu da bilmiyorum. Bilim de zamaninda Dinin yasadigi tiranligi yasiyor. Son yüzyılda basimiza gelen felaketlerin istisnasiz hepsinin sorumlusu sorgusuz sualsiz ilerleyen bilim teknoloji, hiçe sayilan, yok edilen doğal dengenin tepkisi... Ve Feyerabend bize " Bilimi de sorgulayin" demekle ne kadar hata hapiyor bunu tartismali insanlik. Hatta bilimden sonra siradaki tiranlik kimin? Asıl bunu konusmaliyiz..
Bilimin Tiranlığı
Bilimin TiranlığıPaul Feyerabend · Sel Yayıncılık · 201574 okunma
Reklam
144 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
72 günde okudu
Feyerabend Bilim Karşıtı mıydı?
Okuduğum bazı makaleler ve eleştiriler Feyerabend'i adeta bilim düşmanı olarak niteliyor. Kesinlikle bilime karşı değildi. Bilimin mutlak egemenliğine ve bilimdeki katı kurallara karşıydı. Mevcut batı bilimi geleneğinin, kendisi ile örtüşmeyen diğer bilimsel ve felsefi düşünceleri dışlamasına karşıydı. Zira bilim dışı unsurların veya diğer bilimsel yöntemlerin de bilginin gelişiminde önemli etkileri olabileceğini savundu. Bu nedenle epistemolojik anarşizm kuramı önemlidir. Bu kuram bilindik anarşizm ile benzer dahi değildir kesinlikle karıştırılmamalı. Özetle Feyerabend, bilimdeki tek tip düşünceyi ve bu düsüncelerin mutlak egemenliğini eleştirmiştir. Çoğulcu bir metodolojik ve teorik bilimsel düşünceyi arzulamıştır. Kişisel yaşamında da insana, sevgiye ve sanata büyük önem vermiştir. Bu nedenle incelenmeye değer.
Bilimin Tiranlığı
Bilimin TiranlığıPaul Feyerabend · Sel Yayıncılık · 201574 okunma
144 syf.
·
Puan vermedi
Her konuda bilimin tek geçerli yol gösterici olamayacağını dile getiren bir kitap Bilimin Tiranlığı. Birçok bilim dalının kendine has üslupları olduğunu ve bunlar arasında çelişkiler bulunduğunu ortaya koyuyor. Deney ve teorinin karşılaştırmasını yapıp çeşitli örneklerle fikrini savunuyor Feyerabend. Örneğin "Fizik Yasaları Nasıl Yalan Söyler" diye bir kitaba atıfta bulunmuş. O kitabı okumak isterdim doğrusu. Yazara göre, yüksek seviyedeki teorileri harfi harfine ele almak, bizi metafizik bir ortamla yüzleştirir. Sizi üzerinde düşünmeye sevk edecek bir kitap ancak beklentilerinizi yüksek tutmamanızı öneririm.
Bilimin Tiranlığı
Bilimin TiranlığıPaul Feyerabend · Sel Yayıncılık · 201574 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.