Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Bilimsel Devrimlerin Yapısı

Thomas S. Kuhn

Bilimsel Devrimlerin Yapısı Gönderileri

Bilimsel Devrimlerin Yapısı kitaplarını, Bilimsel Devrimlerin Yapısı sözleri ve alıntılarını, Bilimsel Devrimlerin Yapısı yazarlarını, Bilimsel Devrimlerin Yapısı yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
·
Puan vermedi
Bilimsel Devrimlerin Yapısı
KİTAP KESİNLİKLE OKUNMASI GEREKEN ÇOK EĞLENCELİ BİR KİTAP (SPOİLER) Bilimsel yöntemin öğretilmesi kısmında öğretim yöntemi olarak kullanılan bakış açılarından biri olan tarihsel yaklaşımın en geniş haliyle Thomas Kuhn’un bu kitabında yer aldığını görmekteyiz. Kuhn’a göre tarihsel yaklaşım ve bakış açısı sadece yaşanmış olaylardan ibaret bir kavram
Bilimsel Devrimlerin Yapısı
Bilimsel Devrimlerin YapısıThomas S. Kuhn · Alan Yayıncılık · 2017243 okunma
Bütün bu kuşku ve güçlüklerin sonucu olarak bilimin tarihini yazma yönteminde (historiyografisinde) bir devrim meydana gelmiştir.
Reklam
...Belirgin bir hedefin olmadığı yerde, 'evrim' 'gelişme' ve 'iler­leme' terimlerinin ne anlamı olabilirdi? Bir çok kişiye bu terimler ansızın kendi ken­dileriyle çelişir görünmeye başlamıştı.
...Bunalım derinleştikçe bu bireylerin çoğu toplumun yeni bir kurumsal çerçevede tekrar kurulması için ortaya atılmış somut bir öneriye bağlanırlar. Bu noktada toplum rakip parti ya da cephelere aynlır. Biri eski kurumsal işleyişi savunurken, diğerleri bir yenisini kurumsallaştırma çabasındadır. Bu kutuplaşma bir kez oluştuktan sonra da, siyasi çözüm olasılığı ortadan kalkar.
Newton'un güvenilir göletini okyanusun çekiciliğine seçmişimdir
Şimdiye kadar söylediklerimiz, bunalımın nasıl aynı zamanda hem alışılmış kalıplan gevşettiğini hem de temel bir paradigma değişikliği için gereken ilave verileri sağladığını göstermek bakımından yeterli sayılabilir. Bazen yeni paradigmanm alacağı biçim çok önceden, olağan bilimin söz konusu aykırılığa kazandırdığı yapıda kendini belli edebilir.
Daha önce belirttiğimiz gibi pozitivizm, özne ile nesne arasındaki ilişkilerin sorunsallığından kurtulmak, özellikle de bu sorunsala geleneksel olarak verilmiş ve ‘metafizik’ bulduğu çözümlerden kaçınmak için (Rasyonalizm, radikal ampirizm gibi), öznelliği ortadan kaldırmak nesnel düşünce içeriklerinin var olabileceğini öne sürmüştür. Özne ile nesnenin etkileşiminden doğan fakat giderek bu etkileşimden bağımsızlaşan, hatta bu etkileşime yön veren nesnel bu bilgi içeriği, bilgi ortamı gelişmektedir, (32) ki biz buna topluca çağdaş bilimsel bilgi ya da çağdaş uygarlık diyoruz. Nesnel bilgi içeriklerinin insanı yabancılaştırıcı etkilerini unutmamak koşuluyla, pozitivizmle belki buraya kadar anlaşmak mümkündür. Ancak, önemli olan bu bilgi ortamının nasıl bu ortam olduğudur. Pozitivizme göre bu ortam tamamıyla özerktir ve epistemoloji bu bilgi ortamını çözümlemek için kullanılan bu ‘üst’ düzey (meta) söylemse, doğrudan doğruya bilgi içerikleriyle uğraşmalı, bilgi içerilderini ortaya atan öznelerin düşünce veya inançlanyla ilgilenmemelidir. Epistemoloji de nesnel olmalıdır. Bu önermeyi epistemolojinin sosyal olmaması şeklinde anlayabiliriz. (32) Popper bu ortama, nesnel durumların ve öznel tavırların koşullarından bağımsız olarak "üçüncü dünya” adını vermiştir. Bu görüşünü ileri sürdüğü makale de gayet uygun olarak “Bilen bir özne olmadan epistemoloji" başlığını taşımaktadır. Bkz. Nesnel Bilgi kitabı, s. 106
276 öğeden 316 ile 276 arasındakiler gösteriliyor.