Bilinmeyen Başyapıt

Honore de Balzac
110 sayfa · İlk Yayın Tarihi: 1831

107 syf.
7/10 puan verdi
Herkese merhaba, Balzac’ın Bilinmeyen Şaheser isimli kitabından kısaca bahsetmek istiyorum. Kitap zaten kısa anlaşılır her yaşa uygun bir kitap o yüzden uzun uzun anlatmaya gerek yok. Beylikdüzü’nden Söğütlüçeşmeye kadar bir metrobüs seferinde rahatça bitirebilirsiniz, tabi oturabilen şanslı azınlıktan biriyseniz:)) Hemen hemen bütün yayınevlerinin çevirisini yaptığı kitap. Ben iletişim yayınlarından Renan Akman çevirisini okudum, oldukça da başarılı buldum. Dönemin ruhunu anlatmak için önemli bir eser diye düşünüyorum. Özellikle 19. yüzyıl sonrası sanat akımları gelmeden resim sanatında mükemmeliyetçiliği görebiliyorsunuz. Sanatın yüzyıllar içerisinde geçirdiği evrim ve bugün geldiği noktayı anlamak için güzel bir kaynak. Edindiğim bilgiye göre Picasso, Abidin Dino gibi ünlü ressamların başucu kitabıymış. Bu kitabı okumadıysanız mutlaka okuyun.
Bilinmeyen Şaheser
Bilinmeyen ŞaheserHonore de Balzac · İletişim Yayınevi · 20134,196 okunma
7/10 puan verdi
Gizli Başyapıt, Balzac'ın en ünlü yapıtlarından biridir. Kusursuzluğu arayan bir ressamın öyküsü anlatılır. Frenhofer adlı ressam olan baş kahraman tam 10 yıldır baş yapıtının üstünde
Gizli BaşyapıtHonore de Balzac · Can Yayınları · 20224,196 okunma
Deli mi dahi mi?
Puan vermedi
Sadece ayak ucunu gördüğünüz bir resime inanılmaz bir hayranlık duysanız ama resmin devamında hiçbir şey olmadığını görüp şaşırsanız ve resmi yapan ressam size bu resmin 10 yıllık bir çalışmanın
Gizli BaşyapıtHonore de Balzac · Can Yayınları · 20174,196 okunma
Kelimelerle resim yapmak
107 syf.
7/10 puan verdi
Normalde Balzac’ın betimelemeleri bazı okurları sıksa bu eserde tam da gerekli olan şeydi bu betimlemeler. Adeta kelimelerle bir resim çizmişti Balzac. Bir edebiyatçının bir ressamın tuvale boyalar nakşetmesi gibi sayfalara kelimeler yazdığını gördük. Balzac’ın çok yönlü bir sanatçı olduğunun da göstergesiydi bu da. Tüm bunların yanında sanatın ve aşkın bir ikilem gibi yorumlanması da çok farklı bir yaklaşımdı. Birinin diğerine üstünlük sağlama çabası ama sonuca varılamaması beklenen hoş bir detaydı.
Bilinmeyen Şaheser
Bilinmeyen ŞaheserHonore de Balzac · İletişim Yayınevi · 20134,196 okunma
10/10 puan verdi
Bazı kitaplar vardır ki sayfaları bir ömüre bedel kelimelerle doludur. Kitap yüz sayfa bile değildir, bir çırpıda okurum dersiniz. Lakin öyle bir havası olur ki her nefes alışınızda ciğerlerinizi acıtan bir hava etkisi yaratır. Sarsar, şaşırtır tüm benliğinizi... Genel manada mükemmeli arayan, bir ressamın hayatından kupleler gibi görünsede, o kadar basit olmadığını anlarsınız. Tutku, ulaşma ve var etme vardır. Yaratmanın arzularını hissedersiniz. Ressamın ruhunda sadece eline fırçayı almakla, çizgileri ve renkleri yakalamak yoktur. Var etmenin tüm inceliklerini ortaya çıkarma isteği sızar paletinden... Kendini kör edicek kadar bağlıdır tutkularına... Herkesten sakladığı kendi namahremi,sevgilisi vardır hayalinde... Ve eninde sonunda insanın kaçamadığı bir hayal kırıklığı olur. Sırları benliğinde gizli; tutkuları içinde yaşayan bir adamın, namahremini başkalarına açınca yaşadığı insanı yok eden bir pişmanlık yakar tüm bedenini.
9/10 puan verdi
Birazdan filmini izlicem benim için oldukça başarılı bir kitap dı.... tek eksiği saatlerce okumak isterdim en ince detayına kadar 56 sayfa beni tatmin etmedi :)
8/10 puan verdi
Spoiler içerir! Gerçekten kusursuz bir resim var mıdır? Kusursuz ressam? Peki ya kusursuz insan? Kitapta genç, fakir ama yetenekli bir ressam vardır. Bir de bu ressamın sanatın bile önüne koyduğu bir aşkı, yani sevgilisi vardır... Genç ressam biraz para kazanıp yeni resimler yapabilmek için kız arkadaşının çok yetenekli, usta ve yaşlı bir ressama modellik yapmasını ister. Bunu duyan kız istemese de kabul eder ve sevgilisine saygısını yitirir. Dolaylı olarak sevgisi de azalır. Yaşlı ressamın yanına giderler. Muazzam eserler ortaya çıkaran bu ressam, üzerinde on yıldır çalıştığı, kimseye göstermediği, kendi gözünden bile sakındığı eserini tamamlamak için kızın modelliğini kullanır. Bitirince genç ressamı ve arkadaşını kusursuz resmine bakmaları için çağırır. Ancak ressamlar hiçbir şey göremez. Sadece karmaşık boyaların olduğu bir tuval görürler. Ve boyaların ardına gizlenmiş bir ayak. Evet burada bir resim varmış. Ancak mükemmel yapmaya çalışırken yok olmuş. Yaşlı ressamın kusursuz resim yapma uğruna aklını kaçırdığını anlarlar. Eserin sahibi ise bunu duyunca ağlayarak reddeder. Dünyası altüst olmuştur... Odanın köşesinden bir ses gelir. Genç ressamın sevgilisi ağlıyordur. Ressam ne olduğunu sorduğunda ise ondan nefret ettiğini söyler. Ertesi sabah olduğunda kusursuz sanılan resim yakılmıştır, ressamı ise artık hayatta değildir. Böylece ne aşk kalır, ne de sanat. İyi okumalar.
Gizli BaşyapıtHonore de Balzac · Can Yayınları · 20224,196 okunma
10/10 puan verdi
Resim ve ressamlar konusuna ilgimden midir, Balzac hayranlığımdan mıdır, okurken büyük keyif aldım. Kesinlikle okumanızı tavsiye ediyorum. Bir saatte okumuşum... Mükemmelin peşindeki ressam Frenhofer on yılını harcayarak bir resim yapar ve gözü gibi koruduğu, ruhu olduğuna inandığı eserini nihayet görücüye çıkartır. Kendince ve bence de herşey olağanüstüdür... Frenhofer karakteri, dönemin bir çok ressamını etkilemiş. Picasso kitapta geçen ilk evde yıllarca yaşamış... Not: Kitabı
Yeşim Uzundal
Yeşim Uzundal
'ün bir günde bitecek kitaplar tavsiye videosunda görmüştüm. youtu.be/xDp8dydQQk8 Ona da teşekkürlerimi sunarım.
Gizli BaşyapıtHonore de Balzac · Can Yayınları · 20174,196 okunma
10/10 puan verdi
Gizli Başyapıt, bir çok ressam yazar ve yönetmeni etkileyerek sayısız esere ilham kaynağı olmuş bir eser. Kusursuzluğu arayan ressam Frenhofer'in olağandışı öyküsü anlatılıyor. Sanata olan tutkuyu öylesine işlemiş ki Balzac, kesinlikle okunmasını öneririm. "Olağanüstü... Balzac'ın gerçekliğin sonsuz arayışı içindeki ressamı, sonunda kapkara bir belirsizliğin ortasında buluyor kendini. O kadar çok gerçeklik var ki, insan hepsini kucaklayayım derken karanlıkta buluyor kendini..."  - Pablo Picasso
9/10 puan verdi
Yine bir incelemeyle karşınızdayım. Tarzıma sadık kalarak yazacağım yine bu incelememi. Kitabı yıllar önce okumuştum fakat okuduğum dönemde beni pek etkilememişti. Sanırım dikkatle ve özenle okumadığım için. Bu sefer nöbetteyken ve kafam çok dolu olmasına rağmen bulduğum ilk fırsatta okudum. Kitap, sanat ve sanatçının ilişkisini , arasındaki bağı ve tutkuyu anlatıyor diyebilirim. Okurken sanatı iliklerinize kadar hissediyorsunuz. Ayrıca bir sanatçının sanatına olan aşkını çok daha farklı bir şekilde anlamaya başlıyorsunuz. Bir sanatçı için yarattığı eserin ona neler hissettirdiğini ve belki de bize neler hissettirmesi gerektiğini görüyoruz bu eserde. Kitabı ödünç aldığım arkadaşım Nihat’a sevgilerimle incelememi bitiriyorum. Okuduğunuza kesinlikle pişman olmayacağınız bir eser. Bana güvenebilirsiniz. İyi okurlar değerli okur dostlarım, büyüklerim ve küçüklerim...

Honore de Balzac
Honore de BalzacYazar · 132 kitap
Honoré de Balzac (asıl ismi Honore Balssa; 20 Mayıs 1799, Tours - 18 Ağustos 1850), Fransız yazar. Hayatı Asıl adı Honore Balssa'dır. Ancak ismini Balzac olarak değiştirmiş ve soyluluk ifade eden De’ öntakısını eklemiştir. Köy kökenli bir ailenin çocuğudur. Babası tüccardır. 6 yıl Vendome'da College des Oratoriens'te öğrenim gördü. Napolyon'un devrilmesinden sonra ailesi Paris'e taşındı. Burada 2 yıl daha okula gitti. 3 yıl bir avukatın yanında çalıştı. Ama küçük yaşlardan beri edebiyata gösterdiği eğilim ağır bastı. Trajedi türünü denediği 1819'da yazılmış "Cromwell" başarı kazanamayınca romana yöneldi. Para kazanmak için tarihsel, mizahi ve gotik romanlar yazdı. Bunları değişik adlarla yazdı. Basımcılık, yayıncılık, hatta dökümcülük yaptı. Başarılı olamayınca tekrar edebiyata döndü. Edebiyat hayatında çok başarılı eserler sundu. Birçok ülkede sayılan romanları ve kitapları çok büyük ilgi gördü ve tepkileri üstüne topladı. Edebiyatta başarılı olan Balzac hayatının sonuna kadar edebiyatla uğraştı. Edebiyat kariyeri 1829'da yazdığı "Les Chouans" isimli tarihi roman tanınmasını sağladı. Bu eser Türkçeye (Köylü İsyanı 1974 ve Şuanlar 1977 olarak) çevrildi. 1824-1834 arasında yayıncılarından aldığı parayla bohem bir yaşam sürdü. 1829-1831 arasında yergici gazetelere yazılar yazdı. 1830’lardan sonra bir toplum tarihi yazmak amacıyla, eski ve yeni romanlarını üç bölüm altında toplamaya karar verdi. Örf ve âdet incelemeleri, felsefi incelemeler ve çözümleyici incelemeler. Bu tasarı 1834-1837 arasında 12 cilt olarak gerçekleşti. 1840’ta bu yapıtların hepsine Dante'yi anımsatan bir başlık koydu: "İnsanlık Komedisi". 1842-1848 arasında 17 ciltlik bir baskı yapıldı. 1869-1876 arasında da 24 cilt olarak yayınlandı. Eserlerinde aynı kahramanlara tekrar tekrar yer verme düşüncesini geliştirdi. Bunu gerçekçiliğin baş romanı kabul edilen ve 1834'te yayınlanan "Goriot Baba"da uyguladı. 1836 ve 1837'de İtalya gezisine çıktı. 1828'de Versailles yakınlarında pahalı bir ev yaptırdı. Borç sorunu nedeniyle Passy'de bir eve yerleşti (Bugün Balzac müzesi). Para kazanmak için tiyatroda başarısız denemeler yaptı. Edebiyatçılar Derneği başkanı olarak yazar haklarıyla ilgili girişimlerde bulundu. 1847'de Polonya'da sevgilisi Eveline Hanska'nın şatosunda kaldı. 1850'de Eveline ile evlendi Paris'e döndüler. Birkaç ay sonra yaşamını yitirdi. Geride 85’i tamamlanmış, 50’si taslak halinde eser bıraktı. Romanda gerçekçilik ve doğalcılık akımlarının yaratıcısı olarak kabul edilir. Mantıksal bir sıra izleyen olayların her şeyi gören bir gözlemcinin ağzından anlatıldığı, kahramanların tutarlı bir biçimde sunulduğu, kuralları belli "klasik roman tekniğini" Balzac'ın kurduğu benimsenir. Olağanüstü bir gözlem yeteneği ve güçlü bir hafızası vardı. Kendisini başka insanların yerine koyup onların duygularını paylaşmayı biliyordu. Eserlerinde nedenselliği ve arka plan ile karakterler arasındaki ilişkiyi açıklamakta ustadır. Bütün bu özellikleriyle "romanın Shakespeare'i sayılır. 1789’la başlayan ve uzun bir süreç alan Fransız Devrimi sırasında gelişen toplumsal değişimi anlatan; çatışmaları, iyiyi kötüyü ortaya koyan, Cumhuriyetçiler ve Kraliyetçiler’in 1830’da ülkeyi bırakıp gitmek zorunda kalan X. Charles’e dek yaptıkları kanlı kansız tüm çekişmeyi özellikle göz önüne seren, bireylerin bu çatışmadaki ulu düşüncelerin altında aslında kendi çıkarlarını nice korumaya çalıştıklarını betimleyen; sevgi, güç gibi evrensel konuları tüm çıplaklığı ve eleştirel bir yaklaşımla inceleyen; günümüz okuruna sıkıcı gelebilecek ama öncelikle Fransa ve demokrasiyi algılayabilmekte yardımcı olması bakımından tüm dünya için önemli bir Roman yazardır. Fransız Devrimi’nin geçmişsel belgesidir kitapları. İnsalık Güldürüsü, yazarın 1830’da kendi yapıtlarını toplamaya başladığı bir üst yapıttır. Şu anda emin değiliz ama belkide 1830’da Kraliyetçiler’in yenilgisini perçimleyen sürgünden sonra devrimdeki ulu düşüncelerin bir yalan olduğunu düşünerek böyle bir yola gitti.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.