Ölümsüzlerin Şehri

Bilinmeyen Mevlana

Burhan Yılmaz

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
’Yine Mevlana’nın şu sözlerinin bahsettiğimiz kaos modeliyle ya da kelebek etkisiyle değerlendirmesini yapmak düşünce ufkumuza yeni şeylerin eklenmesi anlamındadır. ‘’Kaybettiğin her şey başka bir surette geri döner.’’
’Son yıllarda Edvar Lorenz adlı meteorolog, Kaos anlatımının oturduğu temeli ‘Kelebek Etkisi’ denilen bir anlayış ile açıklamaya çalışmıştır. Anlatımın özü şu: Bir kelebek Çin’de kanatlarını çırparsa, Kaliforniya’da fırtına koparır. Bir anlatım, bir sineğin kanadını oynatması, Arş-ı Rahman’ı titretir gerçeğine ne kadar uymaktadır.
Reklam
’Cengiz Han asırlar öncesinden sanki bugünlere seslenmiş gibidir. Kurallar koymuş, önemli mesajlar vermiş, bu kurallara da kendi adını vermiştir. Cengiz Han Yasası adıyla günümüzde bir model haline gelmesi 21.yüzyıla girerken imaj yenileme çağında değerini bulmuş gibidir sanki. Bu yasanın en önemli yanı şekilden ziyade, anlatmak istediği özdür. İşte yasanın özü: ‘’Bir çivi kaybolduğu için, bir nal kayboldu. Bir nal kaybolduğu için, bir at kayboldu. Bir at kaybolduğu için bir atlı kayboldu. Bir atlı kaybolduğu için bir haber kayboldu. Bir haber kaybolduğu için bir savaş kaybedildi. Ve bir savaş kaybolduğu için, bir krallık yok oldu.’’
‘’Diyorsun ki; Cennet alanından bana seslen, ama cennet alanı gönlüme o kadar dar gelir ki.’’
Anadolu mağaraları ile anlatılanlar üç grupta toplanır: 1-Mağaradan çıkan tuhaf kişiler. 2-Bazı mağara girişlerindeki davetsiz misafirlerin içeri girmesine engel olacak olan sihirli manyetik güçler. 3-Bazı ermişlerin, bazı mağaraların içine girerek ortadan kaybolmaları ve aradan uzun zaman geçtikten sonra yeniden ortaya çıkmaları.
Eski kehanet merkezleri rastgele serpiştirilmiş gibidir. Oysa dağılımlarında belirgin bir model vardır. Bu model Antik Çağ’da hayli ileri bir coğrafya ve ilişkili disiplinler bilgisine işaret eder. Bu kehanet merkezleri eski dünyada dinin uygulamaya geçirildiği merkezlerdi. Varlıkları asla bir tesadüfe bağlı olamazdı.
Reklam
Şah damarında, yani en can alıcı noktanda ben varım demek, sen benim bütünümün içindesin, senle biz biriz, sen benim parçamsın manasına geliyor. Ama sen de Tanrı’sın manasında değildir o. Sen Tanrı’dansın anlamında kullanılan bir ifadedir.
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.