Bismillahirrahmanirrahim. Selamun aleyküm!
Öhm, öhöm seyyale ablanız konuşuyor:D (ilk incelemem de biraz heyecanlıyım, diyormuşum!)
Ibnü'l Cevzi'nin bu eserinde 373 kısa kısa bölümlerde notlarına, değerlendirmelerine, eleştirilerine, gözlemlerine şahit oldum. İstifade edilebilecek, değerli bir eser. Bazen bir başlıktan bile insan etkilenebiliyor, bazen de az kelimelerle oluşan, kısa bir cümle insanın kalbine tesir edebiliyor. Okumak isteyenlerin mutlaka faydasını göreceği, istifade edebileceği bir eser. Ben Ramazan ayında okumaya başladım, başkaca kitaplarla birlikte yürüttüğüm için ve sağlık sebeplerinden dolayı anca 80 günde okumamı tamamladım
Kanaatimce bu tarz eserler, yavaşça sindirerek okunmalı.
Eser hakkında olumsuz düşüncelerim: Ibnü'l Cevzi'nin sağlıkla ilgili ileri sürdüğü bazı bilgiler günümüzdeki tıbbi bilgilerle uyuşmamakta ancak bu hususlar dipnotlarda belirtilmiştir, bundan dolayı eseri okuyan yanlış bir bilgi edinmez. Ayrıca bazı konular sürekli tekrara düşmüş, bazı okurlar için bu tekrarlar biraz sıkıcı olabiliyor. Benim için tekrarları sıkıcı olmayan tek bir kitap var, o da .... evet, evet doğru tahmin: Kuran-ı Kerim!
Kadınlar hakkında yorumları ise sanki kadınlar tamamen erkeklerin nikahı altına girip, onları cinsi yönden memnun etme amacıyla yaratılmış gibi olmuş. Ibnü'l Cevzi'nin böyle bir niyeti olduğunu asla ileri sürmüyorum ancak sıkça aynı konular bu yönden dile getirilince insanda öyle bir intiba bırakıyor...
Kıymetli bir eser ancak benim "bunu mutlaka okumalısın" listeme girmedi:)