Gördüklerim, Düşündüklerim, Eleştirilerim, Öğütlerim

Bir Alimin Günlüğü

İbnü`l-Cevzi
Bu eser, engin ilmi ve ilgi çeken görüşleriyle sadece İslâm dünyasında değil, Batı âleminde de kendini kabul ettirmiş bilge bir âlimin eseridir. Diğer Avrupa dilleri bir yana, sadece Fransızcaya üç kere çevrilmiştir. Yazar, 20 sene boyunca tuttuğu notları, günlükleri, değerlendirmeleri, şahit olduğu ibret verici hikâyeleri ve öğütleriyle 850 yıl öncesinden günümüze ışık tutuyor. İbnü’l-Cevzî, kendi gözlemlerinden hareketle, insanoğlunun farklı yönlerini gözler önüne seriyor, o yüzden de halk kesiminden en yüksek düzeydeki ilim ve fikir adamına kadar herkese sesleniyor. Bu eser, döne döne okuma isteği uyandıran, vazgeçilmez bir başucu kitabıdır. Zevkle okunacak, çok şey öğrenilecek bu kitabın sayfalarına öylesine bir göz gezdirmek bile insana, ihtiyaç duyduğu huzurun ve mutluluğun tatlı nefesini hissettirecektir.
552 sayfa
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

552 syf.
·
Puan vermedi
·
14 günde okudu
Baştan sona kadar öğüt dolu bir âlim eseri kitabı ayet hadis ve hikayeler ile süslemiş. Bir müslümanın yaşamından ölümüne kadar uyması gereken kuralları edepleri bir kurtuluş reçetesi olarak yazmış.İbnül Cevzi kendi ayıp ve kusurlarını nefsini kınayarak bu eseri kaleme almış. Ve sonunda şunu ekler bu eseri bir manevi kurtuluş ve güzel ahlâkı yansıtan bir ayna olarak tamamladım. Bunu okuyan her müslüman ben çok eksiğim diyecektir!
Bir Alimin Günlüğü
Bir Alimin Günlüğüİbnü`l-Cevzi · Sufi Kitap · 2019151 okunma
Bir Alimin Günlüğü
552 syf.
10/10 puan verdi
·
17 günde okudu
Alim İbnül Cevzi ‘nin 20 yıl boyunca tuttuğu notlardan oluşan bir kitap.Bağdat ‘ta yaşamış olan alim o dönem tartışılan hadiseleri gördüklerim işittiklerim ve öğütlerim şeklinde kitapta toplamış.Aslında o zamanla bu zaman arasında değişen pek birsey olmadığın farkediyorsunuz kitabı okudukça .O zaman tartışılan konular hala tartışılıyor.Kitabı okudukça yaklaşık 850 sene önce yaşamış alimle sohbet eder gibi hissettim.Bir çok konuda rehber olacak bir eser.Okunması gereken bir başucu kitabı bence
Bir Alimin Günlüğü
Bir Alimin Günlüğüİbnü`l-Cevzi · Sufi Kitap · 2019151 okunma
552 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
78 günde okudu
İbnü'l Cezvi 10. yüzyılda yaşamış bir alimdir. Kendisi 20,000 den fazla eser okumuştur... Okuma iştiyakı çok olan âlimlerdendir. Zamana çok ehemmiyet verir, zaman kaybı olmaması adına, mürekkep doldurma, divitleri hazırlama gibi işlerini misafir ağırlar iken yapardı.. bu hareket ve hassasiyeti bile bize İbn-i Cezvi nin ne derece ehemmiyetli olduğunu göstermektedir. Bu eseri 373 başlıktan oluşmakta olup, her başlıkta önem arz ettiğini gördüğü zamane konuları ele almıştır... Ki okuyunca hala güncelliğini koruduğunu göreceksiniz... İbnü'l Cezvi nin günün şartlarına uygun olarak cevaplar vermesi, ve ileride kaynak olacak eserler bırakması önem arz eder. Bu tür eserler İslam aleminde azdır... Bu eseri hemen okuyup bitereyimden ziyade yavaş yavaş, merak ettiğiniz başlıklar ile gerekirse karma okuyarak daha ziyade istifade edersiniz... İyi okumalar dilerim...
Bir Alimin Günlüğü
Bir Alimin Günlüğüİbnü`l-Cevzi · Sufi Kitap · 2019151 okunma
544 syf.
7/10 puan verdi
·
80 günde okudu
Bismillahirrahmanirrahim. Selamun aleyküm! Öhm, öhöm seyyale ablanız konuşuyor:D (ilk incelemem de biraz heyecanlıyım, diyormuşum!) Ibnü'l Cevzi'nin bu eserinde 373 kısa kısa bölümlerde notlarına, değerlendirmelerine, eleştirilerine, gözlemlerine şahit oldum. İstifade edilebilecek, değerli bir eser. Bazen bir başlıktan bile insan etkilenebiliyor, bazen de az kelimelerle oluşan, kısa bir cümle insanın kalbine tesir edebiliyor. Okumak isteyenlerin mutlaka faydasını göreceği, istifade edebileceği bir eser. Ben Ramazan ayında okumaya başladım, başkaca kitaplarla birlikte yürüttüğüm için ve sağlık sebeplerinden dolayı anca 80 günde okumamı tamamladım Kanaatimce bu tarz eserler, yavaşça sindirerek okunmalı. Eser hakkında olumsuz düşüncelerim: Ibnü'l Cevzi'nin sağlıkla ilgili ileri sürdüğü bazı bilgiler günümüzdeki tıbbi bilgilerle uyuşmamakta ancak bu hususlar dipnotlarda belirtilmiştir, bundan dolayı eseri okuyan yanlış bir bilgi edinmez. Ayrıca bazı konular sürekli tekrara düşmüş, bazı okurlar için bu tekrarlar biraz sıkıcı olabiliyor. Benim için tekrarları sıkıcı olmayan tek bir kitap var, o da .... evet, evet doğru tahmin: Kuran-ı Kerim! Kadınlar hakkında yorumları ise sanki kadınlar tamamen erkeklerin nikahı altına girip, onları cinsi yönden memnun etme amacıyla yaratılmış gibi olmuş. Ibnü'l Cevzi'nin böyle bir niyeti olduğunu asla ileri sürmüyorum ancak sıkça aynı konular bu yönden dile getirilince insanda öyle bir intiba bırakıyor... Kıymetli bir eser ancak benim "bunu mutlaka okumalısın" listeme girmedi:)
Bir Alimin Günlüğü
Bir Alimin Günlüğüİbnü`l-Cevzi · Sufi Kitap · 2019151 okunma
552 syf.
·
Puan vermedi
İlim arayışında mükemmel bir yol izlemek isteyen öğrencinin mutlaka nadir kitapları bulup okuması gerekir. Kendisini tam anlamıyla okumaya vermesi lazım. Okudukça içini coşturacak, gayretli ve titiz olmaya teşvik edecek şeyler bulacaktır. - İbnü’l-Cevzî (Bir Âlimin Günlüğü)
Bir Alimin Günlüğü
Bir Alimin Günlüğüİbnü`l-Cevzi · Sufi Kitap · 2019151 okunma
552 syf.
10/10 puan verdi
·
17 günde okudu
Neyi nasıl yazmalı,nerden başlamalı? Bir âlimin günlüğü , âlim? Âlim kime denir ?
Bir Alimin Günlüğü
Bir Alimin Günlüğüİbnü`l-Cevzi · Sufi Kitap · 2019151 okunma
·
Puan vermedi
Kalpler için âb-ı hayat.. Bir Âlimin Günlüğü, İbnü’l-Cevzî’nin yirmi yıl boyunca tuttuğu notlarından oluşan otobiyografik bir hatırat olarak görülebilir. İbnü’l-Cevzî’nin kendi hayatını okuruna açtığını bu güzide eser, cevabı bulunamamış soruları cevaplamaya, mutmain olmak isteyen kalplere bir âb-ı hayat sunmaya niyet ediyor.
Bir Alimin Günlüğü
Bir Alimin Günlüğüİbnü`l-Cevzi · Sufi Kitap · 2019151 okunma
5/10 puan verdi
Daha önce bu kitabın özeti niteliğindeki "Hatırlı Satırlar" kitabını okumuştum. Tam metnini merak ettiğim için bu baskıyı okumaya başladım ancak 100 sayfaya zor ulaştım. Gördüm ki kitabı özetlemekte çok haklılarmış; çünkü yazar sürekli kendini tekrar ediyor. Günlük olmasından dolayı ruh hali yazdıklarına çok yansıyor ve (kitabın arka kapağında yazanın tam tersine) genellikle de kasvetli bir ruh haline sahip. İçim sıkılsa da aralarda karşıma çıkan cevherleri hatırına zorla okuyordum ta ki yazarın Allah'ın sıfatları konusunda Eş'ari itikadına ait görüşleri savunarak Ehli Eser'i Mücessime olmakla tenkit etmesine kadar dayanabildim... Bir süreliğine kitaba ara verme, daha faydalı ve pozitif ruh haliyle yazılmış eserler okuduktan sonra geri dönüp kalanını, zamana yayarak okuma kararı aldım.
Bir Alimin Günlüğü
Bir Alimin Günlüğüİbnü`l-Cevzi · Sufi Kitap · 2019151 okunma
552 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
133 günde okudu
İlim nefis ve kendisi... konular bu üçü arasında dönüyor. Bu da anlatılanları daha samimi hale getiriyor. Okurken hayata bakış açınızı değiştirecek bir kitap...
Bir Alimin Günlüğü
Bir Alimin Günlüğüİbnü`l-Cevzi · Sufi Kitap · 2019151 okunma
552 syf.
·
Puan vermedi
İbnu'l Cevzi bu kitabı, ömrünün son demlerinde yazıyor. Yani koskoca bir hayat tecrübesi barındırıyor kitap. Uzun zamandır bir kitabı bu kadar beğendiğimi hatırlamam.. Kitabın sonunda bu kitabı vaaz vereceklere el kitabı olması mahiyetinde yazdığını söylüyor. Okuduğum her cümle sırtımı bir miktar ağrıttı, bilip amel edememekten.. Rabbim amel edenlerden eylesin bizi. Beni en çok İbnu'l Cevzi'nin zaman hassasiyeti hayrete düşürdü, evine misafir geldiğinde düşünmeden yapabileceği kağıt kesmek gibi işleri ayırması mesela.. İbnu'l Cevzi de İslam'ın zelil olduğu bir çağda yaşıyor. Bundan dolayı onun yaşantısının bu çağın insanına büyük bir örneklik teşkil ettiğini düşünüyorum. Son olarak da beni hayran bırakan bir nokta, dünya ahiret dengesini çok güzel kurmasıdır. Kimseye el açmamış ama ilimle uğraşmış. İlimle uğraşmış ama ailesini de kimseye el açtırmamış, tüm geçimlerini sağlamış. Aynı zamanda ilimde de üatün bir şahsiyet olmuş. Allah ona rahmet etsin...
Bir Alimin Günlüğü
Bir Alimin Günlüğüİbnü`l-Cevzi · Sufi Kitap · 2019151 okunma

Yazar Hakkında

İbnü`l-Cevzi
İbnü`l-CevziYazar · 41 kitap
İbnü'l Cevzi (1116 - 1201), 12. yüzyılda yaşamış Arap din, tarih ve tıp bilgini. Tam ismi 'Ebu'l-Ferec İbnü'l Cevzi Ebu Abdurrahman bin Ebi'l Hasan' olan İbnü'l Cevzi, 1116 yılında doğmuştur. Doğum tarihi üzerinde bazı ihtilaflar olmuştur, bazı alimler doğum tarihinin 1116 değil, 1114 olduğunu söylerler. Daha çok küçük yaşlarda dönemin büyük alimlerinin yanına girmiş, onların himayesinde yetişmiştir. Özellikle hadis ve tefsir alanında birçok çalışmaya imza atmıştır. Her ne kadar en çok hadis ve tefsir alanında kaleme aldığı eserlerle adı duyulsa da, özellikle tarih üzerine birçok önemli eseri vardır. Bunların dışında dil üzerine de bazı çalışmaları olmuştur. 1201 yılında vefat etmiştir. El-Muntazım fi tarihil-mêluk vel-ümem adlı 10 ciltlik eseri vardır. Çok fazla okumaya düşkünlüğüyle bilinir ölmeden kısa süre önce hala öğrenmeye doymadığını söylemektedir. 'İKRA' ile başlayan dinimizde islam ile okumanın nasıl yakın olduğunu göstermiştir. çok fazla okumasıyla eşit şekilde yazmıştır çoğu eseri günümüze ulaşmamıştır. Ölmeden önce ev hapsine mahkum edilmiştir, 5 yıl orada kalmış ve kendi ihtiyaçlarını kendisi karşılamış hapsi bittikten bir hafta sonra vefat etmiştir. Üçü erkek sekiz çocuğu olduğu söylenmektedir iyi bir aile babasıdır çok fazla maddi sıkıntı çekmemesi kitaplara düşkünlüğü ve kütüphanesini geliştirmekte ki avantajlarından olmuştur.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.