Bu kitapta Mehmed Uzun ile yapılmış röportajlar, söyleşiler toplanıp kitap haline getirilmiş. Evet hakkında çokta söylenecek söz yok, Mehmed Uzun ' un yaşadıkları, söyledikleri var kitapta. Mehmed Uzun bir röportajında diyor ki '‘Ben de bir tokatla tanıştım Türkçeyle. Benim anadilimle bağım böyle koptu. Eğitim dilinin, kültür dilinin Türkçe olması, Kürtçeyle bağımı kopardı. Dili yasaklamak insanlık suçudur. İnsanı anadilinden koparmak vahşettir. Bir insanı kendi dilinden koparmak, insanın ruhunu, kişiliğini zedeliyor, gelişimini engelliyor. Bence bu Kürtçe yasağı, Türkiye Cumhuriyeti’nin en büyük yanlışlarından biriydi. "
Evet yasaklanan bu dil için Modern Kürt Edebiyatını kurmaya karar veriyor. Kitapta bunun için mücadele verişini, eksiklikleri, gecikmişlikleri, bastırılmışlıkları, sürgünü... kısaca her şeyiyle yok edilmeye çalışılan bir dili ayakta tutmak için verilen mücadeleleri, Mehmed Uzun' u anlatıyor.
Her Mehmed Uzun kitabını okuduğumda onun yaşadıkları içimde bir burukluğa sebep olur. Yasaklanmış bir dille, her zorluğa rağmen kitaplarını yazma cesareti göstermesi onun ne kadar saygıdeğer bir insan olduğunun ispatıdır benim için. Mehmed Uzun ' u merak eden arkadaşların önce onun hayatını ve bu kitapları ne zorluklarla yazdıklarını okumalarını tavsiye ederim. Çünkü ancak o zaman kitaplarındaki duyguyu yaşayıp, hissedebilirler. Bütün Mehmet Uzun kitapları gibi bu kitapta okunmaya değer...