Altan Öymen
Bu kitapta Altan Öymen'in çocukluğuyla birlikte, 1930'lu 1940'lı yılların hikayesi var. Dönem çok ünlü bir dönem. Konuları arasında İkinci Dünya Savaşı'nın öncesi var, kendisi var, sonrası var. "Savaşa girdik, giriyoruz" günleri, Trakya sınırındaki köprülerin atılması, İstanbul'un boşaltılması, "Karartma Geceleri", opera geceleri, Köy Enstitüleri devrimi, Irkçılık-Turancılık davası, Tan gazetesinin basılması, çok partili hayatın ilk seçimi, dönemin olayları arasında. Dönemin adı geçenleri arasında da, Atatürk'ten İnönü'ye, Churchill'den Stalin'e, Hitler'den Mussolini'ye, Roosevelt'ten Nazım Hikmet'e, Sabahattin Ali'den Nihal Atsız'a kadar, zamanın birçok ünlü kişisi var. Tarzan, "Şirley", Münir Nurettin, Safiye Ayla, Hamiyet Yüceses, Arsen Lüpen, Cingöz Recai, Fenerbahçeli Cihat, Beşiktaşlı Hakkı da dahil... Ve tabii, Altan Öymen'in babası Hıfzırahman Raşit, annesi Nezaket Öymen, kardeşleri Örsan Öymen ve Gülden (Öymen) Hacaloğlu da, yazarın anlattığı kişiler arasında. (Arka Kapak)
Kitabın Konusu:
606 sayfa

Puan vermedi
Biraz kalın bir kitap. Ama öyle yalın öyle güzel bir anlatımı var ki hiç sıkılmıyorsunuz. İlk defa böyle bir tür okumama rağmen çok zevk alarak okudum. 1940 ları kendi çocuk gözlerinden öyle güzel anlatmış ki. Türkiyeyi, o denemin siyasi ortamını, 2. Dünya savaşını, Ankara 'yı çok güzel anlıyor hatta gözünüzün önünde canlandirabiliyorsunuz... Ellerinize, kaleminize ve yüreğinize sağlık Altan Öymen... Diğer kitaplarınızı da okuyacağım...
9/10 puan verdi
Altan Öymen kendi hayat hikayesini öyle bir yöntem ile yazmış ki, kendisini tanıyan, tanımayan herkesin öğrenmesine vesile olmuş. 1930’lar Türkiye’sinde doğumundan bu güne kadar Türkiye tarihini arka plana alarak bir otobiyografi yazmış ve bunu da 6 kitaba sığdırmış. Her bir kitap yaklaşık on senelik bir dönemi kapsıyor ve resimler, manşetler, magazin haberleri, dönemin ilginç olayları derken alıp götürüyor. Toplumsal değişimden tutun da siyasi tutumlara, gazetelerin tavırlarından tutun da uluslararası olaylara kadar pek çok konuya değiniyor. Bu seriyi okumaya üniversitede başlamıştım . Sonra çok ama çok sevdiğim bir arkadaşımın vesile olması ile bana hediye olarak geldi bütün set. Kitaplığımın en güzel cumhuriyet tarihi kitapları diyebilirim. Okuyun, okutun.
10/10 puan verdi
Türkiye siyasi tarihine, bizzat yaşayan gözler aracılığıyla tanıklık etmek muazzamdı. Kitabın kalınlığı göz korkutmasın, zira süratle okunuyor. Özellikle Türkiye’nin 2. Dünya Savaşı dışında kalma süreci çok güzel anlatılmış.
10/10 puan verdi
Yazarın, Atatürk döneminden anımsadıklarıyla başlıyor kitap.. Sonrasında İsmet İnönü dönemi.. Türkiye'nin 2. Dünya Savaşı'nda dışında kalmak için gösterdiği üstün diplomasi trafiği gözler önüne seriliyor. Hitler, Mussolini, Churchill, İnönü arasındaki mektuplaşmalar, görüşmeler.. Şükrü Saracoğlu'nun uluslar arası platformlardaki mücadelesi.. Tabi bu süreçte toplumsal hayattaki değişmeler.. Yazar bu değişimleri, kendi ailesi ve yakın çevresinden verdiği örneklerle destekliyor. Çok beğendim çok.. Hele o dönemin karikatürlerini, gazete sayfalarını ve her biri arşivlik değerindeki fotoğraflarını..
Okunmalı!
10/10 puan verdi
Cumhuriyetin ilk yıllarında Türkiye’nin içinde bulunduğu durumu Altan Öymen çocukluk anılarıyla birlikte ilk gözden aktarmış. Yazarın dili gayet iyi, okuma niyetinde olanlar kitabın kalınlığına bakıp aldanmasın sayfalar su gibi akıyor. Kitabı okumaktan alıkoyacak son şey kitabın kalınlığı. Öyle ki; o yılların keşmekeşini ve Türkiye’de bu gün hala çözülemeyen problemlerin temellerinin nasıl atıldığını görmek insanın canını hayli sıkıyor. Atatürk döneminin o heyecanlı çağdaşlaşma günleriyle başlayan kitap, hangimiz daha az kominist tartışmalarıyla yitip giden yıllarında güzel bir özeti...
9/10 puan verdi
Türk Tarihi' nin bugün bile tarafsızlık ile sorgulanmayan, konuşulmayan 1930ve 1940'lı yıllarını en tarafsız okuyacağınız eserlerden biri. Yazarımız babasının da mesleği(milletvekili) ve yaşadığı çevre gereği olaylara yakın ve duyarlı olmuş. Bu kitabı en değerli kılan yanı ise olayların kendisinden çok halka ve dönemin insanlarına etkilerini, dönemdeki algı ve yaşam biçimlerini bir aile ve o ailedeki çocuk üzerinden bizim de yaşayabilmemiz. O çocuğun yaşadığı olaylar ve bu olayların fotoğraflı kanıtları üzerinden anlatılanların zihnimizde canlanması da daha bir harika. Muhakkak okunmasını naçizane tavsiye ederim. O döneme ait hiç bir romandan dönemi ve insanını bu şekilde tanıyamazsınız
10/10 puan verdi
Lise döneminde yakın çağ dersleri genelde atlanır. Çünkü tarih derslerinde yakın çağ 4. sınıfa denk gelir ve üniversite sınavı yılı olduğu için pek anlatılmaz. Yani benim lise dönemimde böyle oldu ve genelde böyle yapıldığını biliyorum. Serinin bu ilk kitabı, bir otobiyografi olmasının yanında daha çok derslerimizde atlanan ülkemiz ve dünyanın yakın tarihini anlatıyor. 1930'lardan 1948 yılına kadar olan dönem ele alınmış. İnsanı o günlere götürüyor. Atatürk Türkiyesi, 2. Dünya Savaşı yıllar ve çok partili yaşama geçiş dönemleri, olan olaylar anlatılmış. Altan Bey’in mesleğinin de gereği olarak gayet güzel, akıcı bir dili olan nefis bir eser. Eğer benim gibi ülkenin ve dünyanın yakın tarihine meraklıysanız, Demirkırat, 12 Mart gibi belgeselleri izlemekten keyif alıyorsanız bu eser de en az onlar kadar insana keyif veriyor ve bilgi katıyor. Şiddetle tavsiye ederim.
9/10 puan verdi
O dönemi anlatan cok guzel bir kitaptır. cumhuriyet tarihini merak edenlere kesinlikle tavsiye edilir. okumaya başladığınızda pişman olmayacağınız bir kitaptır .iyi okumalar diliyorum . saygılar
Puan vermedi
Bir arkadaşımın "Ankarasever biri olarak çok keyif alacağını düşünüyorum." diyerek elime tutuşturduğu bir kitap. Eve gelince bir iki sayfa çevirdim, fotoğraflarına baktım derken başlayıverdim kitaba. Biraz tereddüt ediyordum işin aslı, tarafsız olmayacağını düşünerek. Ama bir anı kitabından da bunu beklemek biraz haksızlık sanırım :) Bir insanın hayatıyla birlikte Türkiye'nin ilk yıllarını okumak keyifli oldu. Kafamda bir türlü oturtamadığım kronolojiyi netleştirdi. Ankara'nın ilk hallerine tanık etti. Serinin ikinci kitabını okumaya da teşvik etti.
10/10 puan verdi
Altan Öymen’in siyasi geçmişinden dolayı açıkçası biraz tereddütle başladım kitaba. Acaba tarafsızlık konusunda okurken sıkıntı yaşar mıyım? Açıkçası böyle bir durumla karşılaşmadığımı belirtmeliyim. Kitap tam olarak bir biyografi kitabı değil. Döneminin tarihine de ışık tutan çok güzel bir kaynak. Hatta az aile ve kişisel bilgi, bol dönem tarihi var. Kitabın dili çok akıcı. Okunması çok kolay, hemen her sayfada resimler, fotoğraflar, karikatürler ve gazete haberleri var. Bu durum kitaba ekstra bir değer katıyor kanımca. Hacimli bir kitap gibi görünse de en başta sizi temin ederim bir haftada bu kitabı bitirmek işten bile değil. Kitap 25 bölümden oluşuyor. İlk önce Öymen ailesinin hikayesi ve yaşamıyla başlıyor. Sonrasında Atatürk’ün ölümü ve İnönü döneminin başlamasıyla kitabın genel tarih sayfaları açılıyor. İlk kitabın (5 cilt halinde tamamı) ana konusu 2. Dünya savaşı ve savaşın gölgesindeki Türkiye’nin iç ve dış siyasetinde yaşananlar. Türkiye’nin tereddütleri, stratejileri, korkuları… Radyo, Köy Enstitüleri, Varlık Vergisi, Karne uygulamaları, Milli Korunma Kanunu, Irkçılık-Turancılık davası, Depremler, Missouri Zırhlısı, Komünistlik suçlamaları ve Sovyet istekleri, Demokrat Parti’nin kuruluşuna giden süreç ve 1946 seçimleri derken ilk kitap 1948 yılına değin geliyor. Sonunda da ayrıntılı okuma için kaynak önerileri var. Kolay okunan, çok şey öğreten, yer yer hayretler uyandıran, dönemini çok iyi yansıtan bir kitap olarak düşünüyorum. Şimdiden 2. Cildini (1940’lar Değişim Yılları) elime aldım bile.

Altan Öymen
Altan ÖymenYazar · 8 kitap
Altan Öymen (d. 20 Haziran 1932; Trabzon), Türk gazeteci ve siyasetçi. 1955 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ni bitirdi. On sekiz yaşından beri gazetecilik yapan Altan Öymen, Ulus, Yeni Ulus, Tercüman, Yeni Gün, Akşam, Cumhuriyet ve Milliyet gazetelerinde yıllar boyunca muhabir, röportajcı, yönetici, yazar ve başyazar olarak çalıştı. Anka Ajansı'nı kurdu. Almanya'da basın ataşeliği görevinde bulundu. 6 Ocak - 25 Ekim 1961 tarihleri arasında Kurucu Meclis Basın Temsilcisi üyeliğinden başlayarak politikada da görevler aldı. XVI. Dönem Ankara, XX. Dönem İstanbul milletvekilliği, bakanlık, parti ve grup yöneticiliği yaptı. Altan Öymen'in politikadaki son görevi CHP genel başkanlığı oldu. Halen Radikal gazetesinde köşe yazmaktadır. İyi derecede Almanca ve Fransızca bilen Altan Öymen, Aysel Öymen ile evli ve iki çocuk babasıdır.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.