Selanik'teki Mustafa Kemal Atatürk'ün Evi ve Ailesi Hakkında Türkçe ve Yunanca Belgeler

Bir Evin Hikayesi

Vasilis Dimitriadis
9.5/10
7 Kişi
22
Okunma
9
Beğeni
1.086
Görüntülenme
Son yıllarda tarihe olan büyük ve heyecan verici ilgi hiç de şaşırtıcı değildir aslında. Tarih her daim gizemli bir bahçe olmuştur meraklıları için. Tarihçilerin ortaya koyduğu belgeler ise bu gizemi yok etmez, tam tersi bu bahçenin derinliklerini keşfetmek için daha da merak uyandırır. Tarihi bu kadar heyecan verici kılan, ortaya konan her yeni belgenin bizi insanlığa dair yeni bir “gerçek”le yüzleştirmesidir. Bu kitap, tarih profesyonellerine ve tarih severlere belgelerle bir tanıklık teklif ederek bizi bir dönemin ortağı kılıyor. 1955-1984 yılları arasında Selanik’te bulunan Makedonya Devlet Arşivi Müdürlüğü’nü yapmış olan Girit Üniversitesi emekli profesörlerinden Yunanlı tarihçi Vasilis Dimitriadis'in yazdığı ve 2010 yılında Selanik Türk Konsolosluğu’na teslim ettiği “Bir Evin Hikâyesi, Selanik’teki Mustafa Kemal Atatürk’ün Evi ve Ailesi Hakkında Türkçe ve Yunanca Belgeler” isimli bu eser, beş yıllık bir serüven sonucu okurlarıyla buluşuyor. Eserde, Yunanistan’da bulunan Osmanlı ve Yunan arşivleri kullanılarak tartışmalı pek çok konuya ilişkin belge ve kanıtlar okurun dikkatine sunulmaktadır. Hülasa Defterlerindeki kayıtlardan hareketle Selanik’te Koca Kasım Mahallesi Numan Paşa Sokak 6, 8, 10, 14, 16 numaralı evlerin Mustafa Kemal ve ailesinin evleri olduğu gös¬terilmektedir. Mustafa Kemal’in doğduğu ve daha sonra Pembe Ev olarak bilinecek olan 6 numaralı evin kayıtlarına ise ilk defa 1875 yılında rastlanmaktadır. Bu evin 52/72 hissesini Aralık 1877 tarihinde Ahmed oğlu Ali Rıza, Hatice Zarife adlı bir hanımdan 9600 kuruşa satın almış, daha sonra ev iki daireye bölünerek 6 ve 8 kapı numaralarıyla kayıtlanmıştır. Yazar Dimitriadis evin izini sürerken, Mustafa Kemal’in hem anne hem de baba tarafından soyu hakkında bilgileri de okurlarla paylaşıyor. Kitapta aktarılan bütün ev, kişi ve olayları Selanik’te muhafaza edilen 80’i aşkın Osmanlıca ve 16 adet Yunanca belgeden hareket ederek ortaya koyan yazar, bu ifadelerinin gerçekliğini dipnotlarla destekliyor. Büyük bir emek ve uzun yıllara yayılmış bir çalışmanın ürünü olarak ortaya çıkan bu kitap, Atatürk örneğinde olduğu gibi 1912 yılından önce Selanik ve civarındaki şehirlerde yaşamış ve bugün ailelerinin mülklerini ve şecerelerini araştırmayı düşünenler için ise kullanılan yöntem ve kaynaklar açısından eşsiz bir eser olma niteliğini taşıyor. Yazar bu kitapta toplumsal hafızada kaybolup giden “gerçekler”i belgelerle destekleyerek gerçekle aramızdaki mesafeyi kapatmamıza yardımcı oluyor .
Yazar:
Vasilis Dimitriadis
Vasilis Dimitriadis
Çevirmen:
Gülsün Aksoy Aivali
Gülsün Aksoy Aivali
Tahmini Okuma Süresi: 14 sa. 44 dk.Sayfa Sayısı: 520Basım Tarihi: Aralık 2016Yayınevi: TÜRK TARİH KURUMU
ISBN: 9751630872Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
520 syf.
·
Puan vermedi
Atatürk'ün ailesine ait mal mülk evrâkı, orijinal belgeler derlemesi. Murat Bardakçı'nın Tarihin Arka Odası'nda "Atatürk'ün 1877'de doğduğuna dair belge" diye bizi gazladığı eserdi yanılmıyorsam, ben göremedim burada. 10.11.2014 Murat Bardakçı Habertürk köşe yazısından detayları okuyabilirsiniz.
Bir Evin Hikayesi
Bir Evin HikayesiVasilis Dimitriadis · TÜRK TARİH KURUMU · 201622 okunma
Reklam
·
Puan vermedi
Mustafa Kemal Atatürk 'ün babası Ali Rıza bey 1887 başlarında vefat etmiştir.Ölüm sebebi ve kesin tarihi belli değildir.Ancak bıraktığı malların şerî mahkeme tarafından tespit edilip kaydedildiği 13 Nisan 1887 (19 Recep 1304)tarihinden önce öldüğünü bilmekteyiz.Defni için 500 kuruş harcanmıştır....
Bir Evin Hikayesi
Bir Evin HikayesiVasilis Dimitriadis · TÜRK TARİH KURUMU · 201622 okunma
520 syf.
·
Puan vermedi
·
18 günde okudu
Atatürk’ün Kökeni; Vasillis Dimitriadis, 1955-1974 yılları arasında Selanik’te bulunan Makedonya Devlet Arşivi’nin Müdürlüğünü yapmış, Girit Üniversitesi’den emekli olmuş bir tarih profesörü. 2010 yılında 80 yaşındayken Yunanistan’daki arşivleri didik didik tarayarak yazdığı “ Bir Evin Hikayesi ; Selanik’teki Mustafa Kemal Atatürk’ün Evi ve ailesi hakkında Türkçe ve Yunanca belgeler” adlı çalışması Türk Tarih Kurumu tarafından altı yıl sonra basıldı. Aslında 6 yıllık bir gecikmeyle basıldı demek daha doğru olur. Çünkü; Dimitriadis 2010 yılında kitabını yazdıktan sonra Selanik’te ki Türkiye Konsolosluğu’na teslim etmiş, konsolosluk kitabı ve belgelerin yer aldığı cd’leri Dışişleri Bakanlığı’na, onlar da Türk Tarih Kurumu’na göndermiş, Kitap tarih kurumunun bilirkişileri, çevirmenler, sebebi belirsiz düzeltme talepleri ile 6 yıl bekletildikten sonra nihayet 2016 yılında yayınlanabildi. Vasilis Dimitriadis’in “ Bir Evin Hikayesi “ muhakkak kitaplığınızda olmalı. Kitabı okurken, borç içindeki keresteci babasından az bir parayla birlikte, bir tasavvuf kitabı miras kalmış, dedesi Mustafa’nın adını taşıyan, iyi bir dini eğitim almış güçlü bir annenin himayesinde yetişmiş Mustafa Kemal’in şahsında bütün Balkanlar’ da ki 200 yıllık sorunlar, tramvalar, gözlerinizin önünden geçiyor. Türk Tarih Kurumu/ Ankara 2016
Bir Evin Hikayesi
Bir Evin HikayesiVasilis Dimitriadis · TÜRK TARİH KURUMU · 201622 okunma
520 syf.
10/10 puan verdi
Anlam
Atatürkümüzün yaşadığı, doğduğu ve bu süreçte yaşantılarında kayıtsal olarak tutulmuş belgeleri içeriyor. Kitabın ana hedefi Atatürkün evinin Selanikde olmadığını Yunanistanın ada şehirlerinde birinde olduğunu belgeler üzerinden anlatıyor. Daha çok detaylı bir araştırma kapsamında yapılmış olsada yazarında bahsettiği gibi Selanik ya da başka şehir fark etmiyor. Atatürkü anlamak için düşüncelerini anlamamız ve uygulamamız yeterli. NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE!
Bir Evin Hikayesi
Bir Evin HikayesiVasilis Dimitriadis · TÜRK TARİH KURUMU · 201622 okunma
Reklam
520 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Eser , anlaşılabilir bir dille çevirilerek okuyucu ile buluşturulmuş . Yer yer Osmanlıca cümlelerin karşılıkları mevcut olsa da , tarih araştırması yapanlar için pek bir sorun teşkil etmiyor . İçeriğinde bizim farkettiğimiz bir bölüm dışında her hangi bir hata yok . ( Bahse konu hata 18. Sayfa da bulunan ve yanlış yazılmış 35 numaralı dipnottur. ) Eserde, Selanik’te Mustafa Kemal Atatürk ve Ailesinin yaşadığı ev, mahalle , şehirdeki etnik yapı ve yaşam şartları hakkında detaylı bilgilerin verilmesinin yanı sıra , yine belgeleri ile desteklenen müdahil oldukları, tapu , alacak , verecek vb. gibi davalardanda bahsediliyor. Ayrıca hem annesi Zübeyde hanımın hemde babası Ali Rıza efendinin , soy kütükleri hakkında da bilgiler veriliyor. Günümüzde ortaya atılan hikaye ve uydurmalara belgeli olarak nokta koyan bir eser .
Bir Evin Hikayesi
Bir Evin HikayesiVasilis Dimitriadis · TÜRK TARİH KURUMU · 201622 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.