Bir Garip Vaka: Matmazel P.

Brian O'Doherty
Bir Garip Vaka: Matmazel P., duyular üzerine, özellikle de görme duyusu üzerine bir roman. Gündelik hayatımızda nesnelerle ilişkilerimizi görmek hakkında bazı temel varsayımlar yönlendirir. Bunlara göre, dış dünyayı gözlerimiz sayesinde “içimize alır” ve “bilir”iz. Görsel sanatlar alanındaki kuramsal çalışmalarıyla tanınan O’Doherty ise bu ilk romanında görmenin doğal değil “öğrenilen” bir yeti olduğunu düşünmeye sevk ediyor bizi. Bakmayı öğrenmediğimiz sürece gözlerimizin bize ne kadar kaotik ve dehşet verici bir dünya resmi sunabileceğini tasvir ediyor. Adlarla nesneler, dil ve görme, aydınlıkla karanlık arasındaki ilişki, iyi müziğin kulaklarımıza yönelttiği sorular, “müziğin ruhu”, evrendeki “armoni” ve sanlar arasındaki “armoni yoksunluğu” gibi temalar etrafında gelişen bir roman Matmazel P. Olay 18. yüzyılda Viyana’da geçiyor. Resmi tıp biliminin temsilcilerinin iyileştirmek şöyle dursun, tam bir yıkıma uğrattığı birçok hastayı, manyetizmaya dayalı yöntemleri sayesinde iyileştirmiş olan Dr. Anton Mesmer’e yeni bir hasta getirilir. Hasta üç yaşında saptanabilir hiçbir fiziksel nedene dayanmaksızın kör olmuş, on sekiz yaşındaki Marie Thérèse’dir. Son derece yetenekli bir piyanist olan Marie Thérèse’in babası imparatorluk sekreteridir ve kendisi de bizzat İmparatoriçe’nin korunması altındadır. Kız Mesmer’in tedavisi altında ağır ağır görmeyi öğrenirken, sarayda ve resmi tıp çevrelerinde entrika ağları örülmeye başlanmıştır bile. Bilimden başka mürşit tanımayan bu insanlara göre, Mesmer Kartezyen bilimin temellerinin sorgulanmasına yol açacak farklı bir yöntem geliştiren biri değil, ruhçu bir şarlatandır. Fiziksel körlük kadar, insanın başka bilgi edinme biçimleri karşısında duyarsız kalmasına yol açan manevi körlük ve iktidar hırsını da ele alan bu etkileyici romanı görsen sanatlarla ve müzikle ilgilenenlere olduğu kadar bütün “iyi okur”lara da öneriyoruz.
Yazar:
Brian O'Doherty
Brian O'Doherty
Çevirmen:
Serpil Durak
Serpil Durak
Tahmini Okuma Süresi: 3 sa. 41 dk.Sayfa Sayısı: 130Basım Tarihi: Ağustos 1996Yayınevi: Ayrıntı YayınlarıOrijinal Adı: The Strange Case of Mademoiselle P.
ISBN: 9789755391496Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
130 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Görmek ve ötesi
Müthiş bir şekilde soyut kavramları kafamızın içinde elle tutulur ve gözle görülebilecek somut şeylere çeviriyor kitap.Çok leziz bir anlatım dili vardı, samimiyeti ve yer yer farklı karakterlerin gözünden paylaştığı kısımlar hikayenin okuyucu açısından empati kurma seçeneğini arttırıyordu.Sonlara doğru oldukça ağırlaşan bir hızı var. Çevirisi çok güzeldi. Uyarlandığı hikaye Mozart , klasik müzik ve doğuştan kör olmak üzerine kurulu.En büyülendiğim kısımları doğuştan görme engelli bir kızın kafasının içine girme şansınız oluyor. Onun görme yetisini kaybedişinin tasfiri sizin kendi biçim, görme ve algılama dünyanızı sorgulamaya itiyor. Bu kadar harika zihin ve görmek üzerine yapılmış tahliller beklemiyordum. Kitabın içindeki ilham veren kısımlar bizzat kitapta adı geçen doktorun mistik tıp anlayışını kaydettiği el yazması defterden alınmış. Bu yüzden bu kadar etkileyici olduğunu düşünüyorum. Kitabı okuduğunuzda gözleriniz hakkında yeteri kadar düşünmediğiniz hissine kapılıyorsunuz.
Bir Garip Vaka: Matmazel P.
Bir Garip Vaka: Matmazel P.Brian O'Doherty · Ayrıntı Yayınları · 199624 okunma
Reklam
130 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
21 günde okudu
Kitap okadar kötü anlatamam. Okurken kitabı kustum heralde yedigim birşey diye dusundum. Ancak ne Aman okumaya basladım kustum. Bu kıtap yuzunden bır gunde 13 kere kustum
Bir Garip Vaka: Matmazel P.
Bir Garip Vaka: Matmazel P.Brian O'Doherty · Ayrıntı Yayınları · 199624 okunma
130 syf.
·
Puan vermedi
Şimdiye kadar okuduğum romanlar içerisinde görme üzerine yazılmış en iyi roman budur. Baskısı şuanda yok. Ben de kitabı henüz lisedeyken bir kitapçının, ucuz kitapların bulunduğu sepetinde görüp almıştım. Aradan yıllar geçmesine rağmen hatırladığım bir sahne var. Gözleri yeni yeni görmeye başlayan ( net bir şekilde değil daha çok ışıklar şeklinde) genç kızı, bir ikindi vaktinde ilk defa dışarıyı izlesin diye bahçeye çıkarıyorlar. Daha sonra doktoru ve annesi içeri geçiyor. Genç kız tek başına güneşin ışıklarını izlerken biraz sonra çığlık atıyor. 'Kör oldum. Yeniden kör oldum.' Oysa kör olmamış, yalnızca ilk defa güneşin batışına şahit olmuştur. Olay 18. yüzyılda Viyana'da geçiyor. Resmi tıp biliminin temsilcilerinin iyileştirmek şöyle dursun, tam bir yıkıma uğrattığı birçok hastayı, manyetizmaya dayalı yöntemleri sayesinde iyileştirmiş olan Dr. Anton Mesmer'e yeni bir hasta getirilir. Hasta üç yaşında saptanabilir hiçbir fiziksel nedene dayanmaksızın kör olmuş, on sekiz yaşındaki Marie Thérèse'dir. Son derece yetenekli bir piyanist olan Marie Thérèse'in babası imparatorluk sekreteridir ve kendisi de bizzat İmparatoriçe'nin korunması altındadır. Kız Mesmer'in tedavisi altında ağır ağır görmeyi öğrenirken, sarayda ve resmi tıp çevrelerinde entrika ağları örülmeye başlanmıştır bile. Bilimden başka mürşit tanımayan bu insanlara göre, Mesmer Kartezyen bilimin temellerinin sorgulanmasına yol açacak farklı bir yöntem geliştiren biri değil, ruhçu bir şarlatandır.
Bir Garip Vaka: Matmazel P.
Bir Garip Vaka: Matmazel P.Brian O'Doherty · Ayrıntı Yayınları · 199624 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.