Mehmet Rauf
MEHMET RAUF, 27 Ağustos 1875’te İstanbul’da doğdu. Balat Mahalle Mektebi’ni bitirdikten sonra sırayla Eyüp Rüştiyesi, Soğukçeşme Rüştiyesi ve Bahriye Mektebi’nde okudu. Daha sonra memuriyete atıldı. İlk öyküsü 16 yaşındayken Halid Ziya’nın İzmir’de çıkardığı Hizmet gazetesinde yayımlandı. Erken yaşlarda kendini gösteren tiyatro ve edebiyat merakı, memuriyet yıllarında Servet-i Fünun çevresine girmesini sağladı. Tevfik Fikret’in halası Ayşe Sermet Hanım’la evlenip Fikret’in Rumelihisarı’ndaki yalısında yaşamaya başladı. Daha sonra Halid Ziya’ yla sıkı bir dostluk kurdu. Büyükada’da bir kadına âşık oldu ve aşkına karşılık bulamayınca intihara kalkıştı. Hüseyin Cahid ve Halid Ziya son anda yetişerek hayatta kalmasını sağladılar. Meşrutiyet’in ilanından sonra tekrar yazmaya başladı. Eylül romanıyla edebiyatımızda önemli bir yer tutan Mehmet Rauf, diğer eserlerinde de aşk maceralarını konu edinmiştir. Mehmet Rauf 1926’da felç geçirdi, 1931’de İstanbul’da öldü.
48 sayfa

Puan vermedi
Mehmet Rauf / Bir Hastalığın İlacı İki hikayeden oluşuyor kitabımız. İlki kitaba adını veren #BirHastalığınİlacı , diğeri de #Verven. Kırk altı sayfadan oluşan Yeşilçam tadında hikayelerdi. Özellikle yazarın kalemini sevenler için bir çırpıda bitecek bir eser. Bazı durumlardan kaçış olarak ilk kısmetiyle evlenen yirmi iki yaşındaki karakterimiz, karısını sürekli aşağılayan ve “hayvan” diye hitap eden biri. Kendinden yaşça büyük bir kadına aşık olup mektuplaşmaya başlıyor. Günün her saatinde kadının yaşadığı evin önünden geçip, camdan sarkıttığı mektubunu alıp, kendininkini veriyor. Bir zaman sonra evin sahibi durumu farkedip yanına çağırıyor. Kadının, kendi kızı olmadığını ve kızın bücür biri olduğunu söylüyor. Eve dönünce karısının mektupları öğrendiğini görüp, bir yalanla her şeyi tatlıya bağlıyor. Kadının bücür olduğunu öğrenince büyük aşkı da bitiyor. ikinci hikayemiz Verven, Mine Çiçeği demekmiş. Aynı zamanda bir parfüm markasıymış. Bu hikayemizde de, bir kadınla tanışıp ondan etkilenen bir erkek karakterimiz var. Kadından etkilenmesinin en büyük sebebi de bu Verven kokusu. Buluştuklarında, kadının vakti kısıtlı olduğu için adamı akşam eve davet edip gidiyor. Bundan sonrası da erkek karakterimizin bu daveti kafasında tartması, sonuçlarını düşünüp vazgeçmesiyle devam ediyor ama sonunda o bilindik güzel kokuyu başka bir kadında alınca, çocukça endişelerle gitmediği için üzülüyor. Kimi yerde hayal mi gerçek mi anlamakta zorlandığım kısımlar oldu. Dönem eserlerini ya da hikaye tarzı okumaları seviyorsanız keyifli okumalar…
8/10 puan verdi
- Evdeki eşinden şikayetçi olan , eşini hayvan yerine koyan , hayvan diye hitap eden bir kocanın daha sonra başkasına aşık olması , yanıp tutuşması ..ölüyorum bitiyorum derkeennnnn hoooppp bir anda vazgeçmesi..ama nasıl , okuyun görün bakalım..özür dileyerek kim daha hayvan bilemedim açıkçası.. - Sevgi...sevmek ? Bir insanı severken nesini severiz ?.. bir insanın neyi bizi ona sevmeye iter ? Gerçek sevgi nedir? Sadık kalma ?? - İkinci hikaye ise beni duygulandırdı .. çok sevdiğin , ya da çok çok aşık olduğun , ya da öyle sandığın bir insanın tam da olmak üzere bir buluşma ayarlarken son anda vazgeçmek. Sebebi neydi? Korku..ama ne için korku? Okuyunca anlayacaksınız..tekrar acı çekme , tekrar birini bu denli sever yarı yolda kalır korkusu.. tekrar bunları yaşamamak için vazgeçme .. sizce böyle mi yapmalıydı? Evet tam olarak böyle yapmalıydı. - Ben severek okudum zaten yarım saatte bitti çokta sevdim . . - Keyifli okumalar '
Puan vermedi
Bir Hastalığın İlacı|Mehmet Rauf Lacivert klasiklerden okuduğum ikinci kitap ve 2021’in nefret edilen ikinci karakteri. İki ayrı öykü var ama ben Bir Hastalığın İlacı’na değineceğim. Karısına hayvan diyen bir adam. İsteyerek evlenmemiş,bir kızları var. Kendisine benzemediği için karısına sinirli. Her şey böyle iğrenç düşüncelerler ilerlerken
Puan vermedi
Bir Hastalığın İlacı ve Verven adlı iki öyküden oluşan kitap akıcı bir şekilde ilerliyor. İlk öyküde bir adamın karısına olan sadakatsizliği, ikinci öyküde bir adamın aşkı psikolojik yönleriyle anlatılmış. Ben, Mehmet Rauf okumaya Eylül ile başlamıştım çok uzun zaman önce ve Eylül beni çok yormuştu. Ama bu kitap hem ince hem de öykü olduğu için beni daha mutlu etti. Bir de anlatım ve öyküler de güzel olduğu için keyifle okudum. Bu güzel kitabı sizlere de tavsiye ediyorum ve keyifli okumalar diliyorum.
7/10 puan verdi
Merhabalar. Dün akşam, gece okumak ve ekim ayının sonuna bir kitap sıkıştırabilmek için elimin gittiği kitap oldu "Bir Hastalığın İlacı". İçerisinde iki tane hikâye var. İlki kitaba ismini veren hikâye. Bu hikâyede karısını sürekli olarak aşağılayan ona "hayvan" diyerek hitap eden, onu ciddiye almayan bir adamın; karşısına çıktığı bir kızla mektuplaşıp karısını aldatışını okuyoruz. Mektuplaştığı kız nasıl biridir peki? İkinci hikâye ise "Verven". Burada da yine bir adamın aşkını okuyoruz ama psikolojik tahliller kendini daha ön plana çıkartıyor ve bu özellik bu öyküyü daha güzel hâle getirmiş. Çünkü Mehmet Rauf bu konuda çok başarılı. Kitap konu itibariyle beni çok etkilemese de yazarın kalemi çok çok iyi. Kitabı elinize alırsanız bir çırpıda okursunuz bence. Yazar okutturuyor çünkü.. Kısa bir kitap arayışında olanlara önerebilirim. Şimdiden keyifli okumalar diliyorum. :) Alıntı "Zaten insanlar... Bir avuç çamur değil mi?"
5/10 puan verdi
Bir Hastalığın İlacı
Mehmet Rauf'un bu kitabı, kadın erkek ilişkileri üzerinedir. Başrolde aşk adamı olan bir karakter bulunur. Kitap 2 hikayeden oluşuyor: 1. Bir Hastalığın İlacı: Hikayenin başından sonuna kadar karısına hayvan diye hitap eden bir kocanın, başından geçen bir macera sonucu düştüğü kusura bakmayın bana göre hayvanlık durumu. 2. Verven: Bir koku adı olan verven, Memduh beyi bir kadınla tanışmasında etkendir. Bu kadının yaşantısı aile olmak için uygun değildir. Memduh, içinde yaşadığı hesaplaşmalar sonucu karar alıp ayrılmak istemesine rağmen verven kokusu kadını unutmasını engeller. Kokunun aşk üzerindeki etkisini anlatan bir hikaye. Hikayelerinde, İstanbul semtlerindeki mesire yerleri, kadın ya da erkek tavlama mekanları olduğu izlenimi verilmiştir. Şehvet düşkünü insanlar, aşk insanı tabiri kullanılarak okuyucuya sempatik gösterilmeye çalışılmıştır.
Puan vermedi
İstemekle istememek arasındaki derin uçurumlar
Hayatta çok isteyip sahip olmaya korktuğumuz bazı şeyler kaçışlarımız.. Öyküde yer alan kahramanların balık burcu ihtimali yüksek olmalı.. Bir o kadar duygusal, hayalperest ve korku içinde.. İstemekle istememek arasında bir belirsizliği hissettiren.. Pişmanlıklar, vazgeçiş ve kaybedişler duyguları hakim çokça hayal kurgu çokça ruhsal betimleme, sıkışıp kalmış ruh halleri.. Hayat kısa istemek ve istememek döngüsünün ruh halinde yarattığı derin uçurumlara sevk ediş gibi bir öykü.. "Ve bu hastalıklı asabiyet bizde oldukça ne yapsak bunlardan kurtulmanın mümkün olmadığını, bu ateşler içinde çaresiz yanacağımızı düşünerek bu çaresizliğin, hayatımızda bu tedavi kabul etmez uğursuz çaresizliğin elinde gamlıca, başını eğerek düşündü ki ancak evet, bu hayat denilen bu müzmin hastalığın tek ilacı, bu rüyasız, bu geleceksiz uyku, bu ölüm bizi merhametli ve şefkatli yokluk kucağına almadıkça müsterih ve endişesiz yaşamak mümkün olamayacak ve daima, daima böyle sürükleneceğiz."
7/10 puan verdi
Merhabalar...Kafamı biraz dinlendirmek için okuduğum kitaplardan biri oldu. Kitap iki bölümden oluşuyor: Bir Hastalığın İlacı adlı ilk bölümde karakterin karısını hayvan diye adlandırması ve gençlik yaşında hayatının akışını değiştirmek için evlendiğini görüyoruz. İkinci bölüm olan Verven de ise genç bir erkeğin karşılaştığı zengin bir kıza olan ani aşık olmasını ve bunun doğrultusunda düşüncelerini kontrol edememesi durumu anlatılıyor. Gayet akıcı olan bir kitap bir saat içinde okunacak ve okuyanların sıkılmayacağı tarzdaydı.
İnceleme
Kitapta iki öykü var ama beni en çok sinirlendiren öykü Bir hastalığın ilacı adlı öyküdür. Karısına hayvan diyen kadın saf diye onu aldatan diğer kadınla olan mektupları yakalanınca onlar bir roman için diyen bir adamin oykusu.
7/10 puan verdi
Lacivert klasiklerden okuduğum ikinci kitap! Ben bu klasiklerdeki çeviriye hayran kaldım. Çok akıcı bir şekilde ilerliyor, sevmem dediğiniz kitapları yazarları bile sever oluyorsunuz. Mehmet Rauf daha önce kalın kitaplarını okumayı deneyip sevmediğimi düşündüğüm yazarlardandı. Ancak bu kitapta dili çok sade. @canyayinlari tekrar söylüyorum bayaa iyiler Aşkın bir hastalık olduğunu ve bunun çaresinin bu dünyada hiç olmadığını anlatan bu kitap tavsiyemdir #ask #birhastaliginilaci #mehmetrauf #klasikler #klasikkitap #kitapyorumu #kitaponeri #okuduklarim #okudumbitti #sevdigimkitaplar #bookstagram #book #evdekal #okumakguzeldir #neokusam #kitapyorumu #kitaptavsiyesi #kitaplar #bookstagrammer #klasikkitaplar #kitaplardanalintilar #alinti #kitapsevgisi #gununkitabi #dfambookclub

Mehmet Rauf
Mehmet RaufYazar · 40 kitap
Mehmed Rauf Servetifünun romancılarından, 1875 yılında doğdu, 1931 yılında İstanbul'da öldü. Bahriye Mektebi'ni bitirdi (1893), deniz subayı oldu, staj için Girit'e (1894), Kiel kanalının açılış töreninde bulunmak üzere Almanya'ya (1895) gönderildi, dönüşte İstanbul'da Tarabya'da elçilik gemilerinin irtibat subaylığına atandı. 1908'den sonra bahriye'den ayrıldı, hayatını yazarlıkla kazanmaya başladı. Cumhuriyet devrinde kadın dergileri çıkardı, ticaretli uğraştı. On altı yaşındayken yazdığı Düşmüş adlı hikayesini İzmir'e, Halit Ziya'ya göndermiş, Halit Ziya da Hizmet gazetesinde basmıştı, daha sonra İstanbul'da Mektep dergisinde yazıları çıktı. Halit Ziya, Cenap Şehabettin, Hüseyin Cahit'le böylece önceden tanışan Mehmed Rauf, sanatının en başarılı eserini Eylül romanıyla verdi; psikolojik roman örneği olan Eylül'de olduğu gibi öteki eserlerinde de özellikle aşk maceralarını konu yaptı. Romanları: Eylül (1901), Genç Kız Kalbi (1925), Böğütlen (1926), Define (1927), Son Yıldız (1927), Kan Damlası (1928), Halâs (1929) Hikâye Kitapları: İhtizar (Cançekişme, 1909), Âşıknâme (1909), Son Emel (1913), Hanımlar Arasında (1914), Bir Aşkın Tarihi (1915), Üç Hikâye (1919), İlk Temas İlk Zevk (1923), Aşk Kadını (1923), Eski Aşk Geceeri (1924) Mensur Şiir: Siyah İnciler (1901, 1925) Oyunlar: Ferdi ve Şürekâsı (1909, filme de alındı: 1917), Cidal (Kavga, 1911), Sansar (1920), Ceriha (Yara, 1927)
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.