Bir Uzun Sonbahar - Bir Yaz Mevsimi Romansı

Bir Küçükburjuvanın Gençlik Yılları

Demir Özlü
7.6/10
29 Kişi
86
Okunma
21
Beğeni
5,3bin
Görüntülenme
Gittikçe derinleşen bir yalnızlıkla, varoluşun dehlizlerinde ne yapacağını bilemeyen küçükburjuvanın açmazları… “Bir Küçükburjuvanın Gençlik Yılları, Bir Uzun Sonbahar, Bir Yaz Mevsimi Romansı” ve bu üç romana birden yayılan nihilistik bir yangın. Demir Özlü gittikçe derinleşen bir yalnızlıkla, varoluşun dehlizlerinde ne yapacağını bilemeyen küçükburjuvanın açmazlarını anlatıyor. Eski İstanbul’un, kaybolmakta olan o büyülü kentin içinde ruhsal ve tensel çöküşü derinlemesine yaşayan yazarlar, sanatçılar, küçük bir aydın kesimi… Aradıkları sığınak neydi? Çağın yavanlığı ile karşı karşıya kalmış bir yazar nereye sürüklenirdi? Döneminin siyasi tablosu içinde sıkıyönetimlerden, darbelerden, kültürel bunalımlardan hiçliğe sürüklenen, sonunda kendini kuzeyin donuk kentlerine sürgün eden bir usta yazarın, hüznün diliyle oluşturduğu üç romans… Buruk, ama bir o kadar da yaşam dolu.
Kitabın Konusu
Tahmini Okuma Süresi: 12 sa. 42 dk.Sayfa Sayısı: 448Basım Tarihi: Mayıs 2022İlk Yayın Tarihi: 1979Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları
ISBN: 9789750824890Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

152 syf.
7/10 puan verdi
·
6 saatte okudu
Demir Özlü, vıcık vıcık bir burjuva/küçük burjuva hikâyesi anlatmış kitapta. Yozlaşmışlıklar, bunalımlar, uç derecede dejenere olmuş insan ilişkileri... Demir Özlü (ve elbette kardeşi hanımefendi) mensubu olduğu toplumsal sınıfın içinden seslenmiş çoğunlukla okura. Benzer temaları, duyguları Özlü'nün diğer kitaplarında da görmek mümkün. Ben yine de Demir Özlü'yü (kardeşinden de fazla olarak) başarılı bir yazar addediyorum. O çürümüşlüğü, sathiliği bütün çirkinliğine rağmen olanca çıplaklığıyla anlatıyor. Kitapta toplumsal meselelere, yakın tarihe dair olaylara da değiniliyor. 60 Darbesi, Talat Aydemir'in idamı, İşçi Partisi'nin mecliste olduğu dönem, siyasi sorgulamalar, askerlik... Değiniliyor değinilmesine lakin yine burjuva/küçük burjuva çerçevesinde. Ne ederse etsin toplumundan uzak, onu asla anlayamayan, kendi boğuntuları içinde kaybolup giden bir bakış açısıyla, sosyalizm söylevleri tuttururken... Jean Paul Sartre da meşhur Özgürlük Yolları üçlemesinde benzer şeylere değiniyor. Lakin Sartre'ın anlattıkları altyapı bakımından çok daha derin. Sartre'ın Mathieu'sü ile Özlü'nün Selim'ini karşılaştırıyorum, belki ilk bakışta biçimsel benzerlikler görüyorum ancak Özlü'nün anlatımı maalesef ki çok daha yüzeysel kalıyor. Tavsiye edilir mi? Eh, edebiyata gönül veren kişi, bir yerde Demir Özlü okumalı. Okumalı ve geçmeli.
Bir Küçük Burjuvanın Gençlik Yılları
Bir Küçük Burjuvanın Gençlik YıllarıDemir Özlü · Can Yayınları · 199786 okunma
448 syf.
·
Puan vermedi
Demir Özlü'den okuduğum 3. Kitap oldu Bir Küçükburjuvanın Gençlik Yılları. Özlü, bu romanında bizleri 12 Mart 1970'li zamanların öncesine götürüyor. Ve yaşadığı dönemin toplumunu şu sözlerle eleştiriyor: Her şeyi çevreleyen toplumda, bütün bağlantıları kuran, yozlaştıran, bazen başlangıcından düş kırıkları yaratan, duyguları indirgeyen, güzelim fantezilerle kurulmuş ilişkileri bayağılaştıran, başarısızlık gibi görülen şeylerin ardında, elle tutulmayan maddesel yapısıyla yer alan, insanı çevreleyen, mutsuzlukla başkaldırıyı yaratan, hepsi toplumdu. Tüm bunların yanında varoluş sancıları ve yaşadığı ilişkileri gözler önüne seriyor. Toplumsal, psikolojik ve fantazi üzerine bir şeyler okumak isteyenlere önerilir. Not: Ada Yayınları / Bir Küçükburjuvanın Gençlik Yılları.
Bir Küçükburjuvanın Gençlik Yılları
Bir Küçükburjuvanın Gençlik YıllarıDemir Özlü · Yapı Kredi Yayınları · 202286 okunma
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.