Bir Namus Meselesi

Mahmut Yesari
Nisan 1895’ten Ağustos 1945’e dek süren 50 yıllık hayatına kendi ifadesiyle “büyük küçük altmıştan fazla roman, binden fazla hikâye” sığdıran edebiyatımızın unutulmuş figürlerinden Mahmut Yesari, Türkçenin en renkli, en etkili ve en güçlü kalemlerinden biridir. 1923-24 seneleri arasında Reşat Nuri Güntekin’le birlikte çıkarttığı Kelebek dergisinde ileride Çulluk, Tipi Dindi ve Su Sinekleri gibi eserlerle oldukça ustalaşacağı bir türün denemesine girişir; ilk romanı Bir Namus Meselesi’ni tefrika eder. Bir Namus Meselesi, bugün için yitip gitmiş bir dünyayı anlatır. Kayseri’de başlayıp İstanbul’da son bulan bu keyifli intikam hikâyesinin iki kahramanı Hacıoğlu Ağapiyadi ile Kara Eftimoğlu Petraki ailelerinden kendilerine miras kalan bir çekişmenin kurnaz ve hınzır takipçileridir. Anadilleri olan İç Anadolu şiveli özgün Türkçeyle roman boyunca birbirlerini ketenpereye getirmeye çalışırlar. Yesari, bu iki Kayserili tüccarın hayatını, dönemin Kayseri havalisi ve İstanbulunu, bugün mevcut olmayan yahut öznesi değişmiş toplumsal yaşantıyı gerçeklik ve yalınlıkla anlatır. Bir Namus Meselesi tefrika edilişinden 94 yıl sonra ilk kez bu baskıda kitap formunda ve Latin alfabeli Türkçede yayımlanıyor.
Yazar:
Mahmut Yesari
Mahmut Yesari
Tahmini Okuma Süresi: 3 sa. 38 dk.Sayfa Sayısı: 128Basım Tarihi: Mart 2017Yayınevi: İstos Yayınları
ISBN: 9786054640539Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
128 syf.
7/10 puan verdi
·
23 saatte okudu
Bir Gayseri Romanı..
Mahmut Yesari
Mahmut Yesari
, Türk edebiyatında yeteri kadar ilgi görmemiş bir isim. Bende kendisiyle yeni tanıştım. Öncelikle kitabın boyutunun cep boy olduğunu hem boyutundan hem basımından ve içindeki
Mahmut Yesari
Mahmut Yesari
'nin kendi çizimleriyle bir o kadar da şirin bir basım olduğunu söylemeliyim. Anlatılan hikaye ise Kayserili Rum kökenli bir esnafın başından geçen birtakım olayları anlatıyor. Hikayenin anlatım dili gerçekten çok eğlenceli Kayseri şivesini olduğu gibi yazıya dökünce gerçekten komik diyologlar ortaya çıkmış. (Ör: "Hey gidi gahpe felek. Virdin mi ne sola baharsın ne sağa. Virmedin mi adamı daldırırsın batağa") Konusuna tekrar dönecek olursam Kayseri'de ticaret yapan ve klasik Kayserili olarak eli sıkı esnafımız Hacıoğlu Agapiyadi ile Karaeftimoğlu Petraki aileleri arasında ki miras kavgası en sonunda İstanbul da son buluyor. Roman zaten kısa fakat okuması gayet keyifli. Sonu ise şaşırtıcı bir şekilde son buluyor. Ağır kitaplar okurken araya sıkıştırılabilir. İyi okumalar.
Bir Namus Meselesi
Bir Namus MeselesiMahmut Yesari · İstos Yayınları · 201725 okunma
Reklam
128 syf.
·
Puan vermedi
İlk olarak bölümler halinde Kelebek dergisinde yayınlanan roman , Kayserili iki Rum tüccarının hikâyesini aktarır. Dönemin köylü kurnazlığı, Ağapiyadi'nin malını Petraki'ye ucuza kaptırması üzerine Ağapiyadi'nin Petraki'den intikam alışıyla işlenir. Ağapiyadi ve Petraki'nin aileleri düşmandır ve bu düşmanlığı kendileri de sürdürür. İlk işçi romanımızın (Çulluk) yazarı olan Mahmut Yesari ,Bir Namus Meselesi romanında “intikam" duygusunu ele alır.Roman Kayseri'de başlar ve İstanbul'da son bulur. Roman, dönemin sosyal yapısına, toplumuna da ışık tutar. Kayseri ağzı kullanılarak yazılmış olan roman, yazarın ilk romanıdır ve diyaloglar sık sık kullanılmıştır. Yazarın çizmiş olduğu karikatürler romana eşlik eder ,üslûp ise gerçekçidir ve anlatım hiciv taşır.
Bir Namus Meselesi
Bir Namus MeselesiMahmut Yesari · İstos Yayınları · 201725 okunma
128 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Çok özel bir dil ve kitap.. Kurgu değil de son derece gerçek gibi. Böyle bir kültürel zenginliğin kaybolması ne kadar üzücü.. Keşke yazarın daha çok eseri basılsa..
Bir Namus Meselesi
Bir Namus MeselesiMahmut Yesari · İstos Yayınları · 201725 okunma
128 syf.
8/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Okuduğum en tatlı kitaplardan. Okumadım, adeta gözlerimle tüm diyaloglara şahit oldum. Bu ne gerçekçi bir dil! Özetle Kayseri’de başlayıp İstanbul’da son bulan bir intikam işlenmiş. Kitabın giriş kısmında bulunan Nüket Eren ve Stefo Benlisoy yazıları, Mahmut Yesari ve ‘Karamanlı’lar ile ilgili çok güzel bilgiler veriyor. O yazılar olmasa muhtemelen yavan bir kitap olurmuş. Hemen okuyup bitireceğiniz, yüzünüzde tatlı bir tebessüm , aklınızda ‘Karamanlı’ şivesini bırakacak bir kitap. Herkese keyifli okumalar.
Bir Namus Meselesi
Bir Namus MeselesiMahmut Yesari · İstos Yayınları · 201725 okunma
Reklam
·
Puan vermedi
Karamanlıların Romanı
Mahmut Yesari, Türkçenin en üretken yazarlarından. Buna rağmen eserleri uzun zamandır yayımlanmıyor. Bir Namus Meselesi, aslında Yesari'nin 12 Nisan 1923-25 Eylül 1924 yılları arasında Kelebek dergisinde yayımladığı bir eser; yayımlanışının ardından bunca yıl sonra kitap halinde ve ilk kez Latin harfleriyle basılıyor. Kitabı Arap harflarinden
Bir Namus Meselesi
Bir Namus MeselesiMahmut Yesari · İstos Yayınları · 201725 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.