Bir Tanrıtanımazla Din Adamının Tartışması

Bedrettin Şimşek
9.2/10
6 Kişi
9
Okunma
8
Beğeni
1.488
Görüntülenme
Türk edebiyatının aykırı yazarı Bedrettin Şimşek’ten Dante’nin İlahi Komedya’sı kadar tanrısal, Goethe’nin Faust’u kadar şeytani bir roman. İlk olarak 1998 yılında yayınlanan ve 2021 yılında tekrar yazılan “Bir Tanrıtanımazla Din Adamının Tartışması”, “Ruhların Tartılması”, “İlk Yargılama” gibi eklenen bölümlerle, yenilenmiş tazelenmiş bir metin hâlinde okurun karşısına çıkıyor. Dante’nin İlahi Komedyası’nın komik versiyonu ve onun antitezi olan eser, ölmek üzere olan bir tanrıtanımazla din adamının arasında geçen düşünsel bir çatışmayla başlıyor; ardından okuru olağanüstü araf, cennet ve cehennem manzaraları eşliğinde baş döndürücü bir yolculuğa çıkarıyor. Günahkârların cennete en önde girdiği, iyilerin de cehenneme düşebildiği bir ölüm sonrası yaratarak, Dante’nin eserine atıfla, “Yeni İlahi Komedya” adını hak ediyor.
Türler:
Tahmini Okuma Süresi: 8 sa. 30 dk.Sayfa Sayısı: 300Basım Tarihi: Nisan 2024İlk Yayın Tarihi: Kasım 1998Yayınevi: İkinci Adam Yayınları
ISBN: 9786256617513Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

300 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
İsmi ve kapak tasarımı ile hayli dikkat çeken kitabın içeriği de bir o kadar dikkat çekici :⁠-⁠) Fazlasıyla da düşündürücü . Benim uzun bir zamana yayarak yaptığım bir okuma oldu bu sebeple ve çokça alıntı yaptığım ,paylaştığım . Kitabımıza gelecek olursak ; Ölüm döşeğinde bir hastanın , karısı ve çocukları tarafından çağırıldığı için gelen ve hastanın son anlarında ki bu hasta daha öncesinde çok dindar bir insanken , karısına inancından vazgeçtiğini söylemiş ve çocuklarının önünde dinini inkâr etmiştir. Bu sebeple çağırılan din adamı ile hasta arasında geçen dialoglar ile başlıyor kitabımız . Din adamı ne kadar uğraşırsa uğraşsın ölüm döşeğindeki bu insanı bir türlü ikna edemiyor. Ve din adamı gitmek üzereyken hasta bir kitap okuduğunu ve bu kitaptan sonra inanmamayı seçtiğini söylüyor ve böylece bu kitap başlıyor . Kitap içinde kitap anlayacağınız :⁠-⁠) Evet kitabın içinde ki kitaba gelecek olursak da ; Çok dindar bir adamın ölümden sonra yaşadıklarını anlatıyor . Öbür dünya hiçte düşündüğü gibi olmayan , umduğunu bulamayan bir sofunun anlatımlarını okuyorsunuz . En ilginç bölümler de buralardı :⁠-⁠) Ölüler Diyarı Mahşer Yeri Ruhların Tartılması İlk Yargılama Cehenneme Giriş Araf Son Yargılama Cennete Giriş Göğe Yükseliş Son Deyiş Günahkârların en önde cennete girdiği , iyilerinde cehenneme düştüğü bir ölüm sonrası, cennet,cehennem , araf... Tanrı,şeytan, günah ... Dante'nin İlahi Komedyası kadar tanrısal, Goethe'nin Faust'u kadar şeytani bir roman.
Bir Tanrıtanımazla Din Adamının Tartışması
Bir Tanrıtanımazla Din Adamının TartışmasıBedrettin Şimşek · İkinci Adam Yayınları · 20249 okunma
Reklam
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.