Bir Yargıcın Anıları

Hasan Özkan

Bir Yargıcın Anıları Gönderileri

Bir Yargıcın Anıları kitaplarını, Bir Yargıcın Anıları sözleri ve alıntılarını, Bir Yargıcın Anıları yazarlarını, Bir Yargıcın Anıları yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Korkaklar, "Hakim" olmamalıdır!
Genç meslektaşlarıma önerim, gerçeği, yalnız gerçeği aramaları, onun yanında olmaları, tayin ve diğer nedenlerden etkilenmemeye özen göstermeleridir... Önce onlar inanmalıdır korkakların hakim olmamaları gerektiğine. Hakimlik özveri isteyen bir meslektir. Adalet terazisini düzgün tutmak, eşit tartmak kamu düzeni için çok önemlidir.
...Ve var olabilmek için çalışmak, çok çalışmak gerekiyordu.
Reklam
Bu olay bana, meslek hayatım boyunca benimle yarışan meslektaşlarımın, hep en yakın arkadaşlarım olduğu gerçeğini bir kez daha göstermişti.
Mahkemenin başarısı, işlerin düzenli yapılmasına bağlıdır. Mahkeme hakimi daima kalemine ve kalem personeline hakim olmalıdır. Kalem iyi çalışırsa hakimin çalışması da iyi olur.
Ne kadar tarafsız olursanız ya da olmaya gayret ederseniz edin arkadaşınızın davasını karara bağlamanız, davalı tarafta güvensizlik yaratacak...
O zaman anladım ki menfaata dayalı dostluk dostluk değilmiş.
Reklam
Hakimin gerçeği bulmak, görmek ve ona ulaşmak ve yalan yeminden kişileri korumak amacıyla bulunduğu yörenin örf ve adetlerini de göz önünde bulundurması gerekmektedir.
Bu olay göstermektedir ki, hakim karar verirken, özellikle boşanma davalarında karar verirken, tarafları mahkemeye davet edip dinlemeli, sonucuna göre karar vermelidir.
Hakim, seri karar vermelidir. İyi hakim, seri hüküm veren hakimdir. Bir davanın uzaması hiç kimse için faydalı değildir.
"Arz ettiği azamet ile ne mükemmel, istilzam ettiği faziletler ve tahmil ettiği mesuliyetler ile ne korkunç bir meslektir" diye tanımlıyor hâkimliği.
Reklam
Mahkeme hüküm verir, hizmet etmez. Bu düsturu hakim her zaman benimsemelidir.
Emirle hüküm veren kimse bir alettir, bir hakim değildir. Hakim tarafsız olmalıdır.
Çalışkan sevilir, sevilen kıskanılır. Tarih boyunca sürüp giden değişmez kural.
Günlük yaşantımızda, insanlarda hata aramak, onları yerli yersiz eleştirmek faydadan çok zarar getirir.
Yine böyle güneşli bir sabah Kaymakam beyle yürürken yolumuzun üstündeki bir evden kadın çığlıkları geldiğini duyduk. Evin önüne geldiğimizde Kaymakam Bey bana baktı. "Gir" dedim. Evin kapısı açıktı, kaymakam içeri girdi, ben kapının önündeydim. Avluda bir adam karısını dövüyordu... Kaymakam Bey adama bir tokat attı, kadını adamın elinden kurtardı. Adam dönüp kapıya bakınca beni gördü... Bu olay ilçede kısa sürede duyuldu ve o olaydan sonra ilçede karısını döven kocaya rastlamadık, duymadık. Kaymakamın başkasının evinin avlusuna girmesi belki bazılarına ters gelebilir. Ancak karısını döven koca olayında yaptığımız iş, bir insanlık göreviydi. Adam beni de yani ilçe hakimini de karşısında görünce, kime neyi şikayet edeceğini bilemedi ve bu durum ilçede kadın dövmelerinin yok olmasını sağladı.
30 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.