Kendi Kendine Terapi

Adem Güneş
Bırak ve Rahatla Bazen öyle anlar olur ki duygularımızı yönetemeyiz... Duygularımız bizi yönetir… Öfkemizle baş etmekte zorluk çeker; sevdiklerimizi kırar, incitir, sonra pişman oluruz… Kaygılarımız yaşamımızı esir alır; adım atmakta zorluk çeker, kararsızlıklar yaşarız… Sabah uyandığımızda ‘iyi bir gün geçirmeye’ niyet eder; günü iç daralmaları ile kapatırız… İyi düşünmek yetmez; iyi hissetmekte zorluk çekeriz... İç seslerimiz bir türlü susmaz; hayata tebessüm edemeyiz… Bir telaş, bir acelecilik içinde yaşar; yeryüzünü kendi gözlerimizle seyredemeyiz… Ve tüm bunların değişmeyeceğine inanır, kalitesiz bir yaşama kendimizi mahkûm ederiz... Halbuki, duyguların zarara uğramış yanlarını onarmak, onarılmış duygularla bir iç genişliği içinde yaşamak mümkündür… Değersizlik hislerimizden, yetersizliklerimizden, güvensizliklerimizden ve içimizde yıllar boyunca birikmiş tüm hoşnutsuzluk duygularından arınabilir, ruhsal özgürlüğümüze yeniden kavuşabiliriz… Adem Güneş, Bırak ve Rahatla’da kendimizi nasıl onarabileceğimizi anlatıyor… Altı haftalık bir program içerisinde ‘Duygusal Farkındalık Eğitimi’ sunuyor… Peki ama nasıl? Telaşlı yaşamı bırakıp biyolojik ritmi düzenleyerek ‘sakinliğe’ erişmek… Bastırılmış duyguları bırakıp ‘ruhsal özgürlüğü’ hissetmek… Kaygılı bedeni bırakıp ‘iç genişliği’ elde etmek… Bırak ve Rahatla, geçmişini onarmak ve gerçek kendiliğini bulmak isteyen herkes için... (Tanıtım Bülteninden)
288 sayfa

8/10 puan verdi
Kitap, bireyde duygusal farkındalık oluşturmak için yazılmış. Yani bir tedavi kitabı değil; yoğun depresyon, anksiyete, düşük benlik algısı, öfke kontrol bozukluklarınız varsa öncelikli olarak bir uzmandan yardım almanızı tavsiye ederim. ~ Adem Güneş’in pedagoji kitaplarından farklı olarak, kişisel gelişim tarzındaki bu kitabında; adım adım
Puan vermedi
• Bazen öyle anlar olur ki duygularımızı yönetemeyiz... Duygularımız bizi yönetir… Öfkemizle baş etmekte zorluk çeker; sevdiklerimizi kırar, incitir, sonra pişman oluruz… Kaygılarımız yaşamımızı esir alır; adım atmakta zorluk çeker, kararsızlıklar yaşarız… • Birçok kişi kişiliğin sabit, değişmez olduğunu zanneder. Halbuki kişilik, yaşanmışlıklarla biriken hisler bütünüdür. Kişi, içindeki hisleri ve zarara uğramış duyguları onardıkça, olaylar karşısındaki duruşu yaşama bakışı, kendilik algısı değişir. Bir başka deyişle, kişiliği değişir. •Kitap, Kendi kendine terapi uygula ve oldukça yalın ve anlaşılır bir dil kullanılmış uygulamaya dönük olan yararlı bir kitap olduğunu düşünüyorum. • Herkese keyifli okumalar!
Kendi kendine terapi
Adem Güneş tarafından kaleme alınan bu eser, öncelikle kişinin kendi farkındalığının yükselmesini, tesbit ettiğini hatalı düşünce ya da eylemlerini tedavi edebilmesi için uygulamalı olarak alti haftalık bir süreç sonunda değişimin mümkün olduğunu ispatlar mahiyettedir. Kendi kendini tedavi etmek mümkün mü sorusuna, elbette mümkün diyecek ve bunu açık açık izah edecek kadar da konuya hakimdir. Tedavi bittiğinde yeniden iletişim kurma hâlini öyle güzel tanımlamaktadır ki. Ilişkilerin insan hayatı üzerindeki olumlu ve olumsuz etkilerinin resmen gözler önüne sermektedir. "Çekinmeyin, korkmayın... Íçinizde 'kin'in olmasının sizin kindar olmanızdan değil, yaşadığınız olumsuzların çoğunluğundan kaynaklandığını bilin..." Syf.221 "Ícinize olumsuz duygu almayın... Yaşadığınız olumsuz olayları, olumsuz duygularla desteklemeyin... Kalbinizi her an gözden geçirin, olumsuz duyguları bırakmış kalbinizde yeniden olumsuz duygular birikmesine engel olmayın." Syf.227 (Yani olaylar, akabinde düşünceye dönüşen ve duygu ile yerleşen yaşanmışlıklar bizleri şu anki halimize dönüştürüyor. ) Korku dahil, şu anki hali ile memnuniyetsizligi olan her insanın istifade edebileceği, kişinin ne zaman hangi tepkiyi, hangi sebepten verdiğini anlamasını sağlayacak argümanlarla dolu nitelikli bir eser. Emeğine sağlık, ömrüne bereket Sn.Adem Güneş
10/10 puan verdi
Kendi kendine terapi, 6 aylık uygulama programı aslında. Kişisel gelişim kitaplarını seviyorum, motivasyonumu artırıyor. Çok satan kitaplar arasında, 12.baskısını okudum. Kitaptan alıntılara yer vereceğim: -Zihin, bastırılmış duyguları yönetemez. Çünkü duygular bastırıldıkça güçlenir. -Psikolojik problemlerin en büyüğü duyguları
Puan vermedi
Bırak ve rahatla Bazen yaşadıklarımızın getirdiği duygulardan kurtulmak için bir çıkış yolu arıyoruz. Bunun için ya duygularımızla savaşmayı ya da duygularımızdan kaçmayı tercih ediyoruz. Mesela sitres, üzüntü, korku, bir bakmışız biz farkında bile olmadan, duygularımız bizi ele geçirmiş. Yıpratmaya çalışıyor. Dolayısıyla bu durumda biz de zihnimizi veya bedenimizi oyalayarak duygularımıza karşı tepki geliştiriyoruz. İşte kitap bu doğrultuda, hem zihnini hem bedenini oyalamayı bırak, ancak bu işten seanslar aracılığıyla kendini dinleyerek rahatlayabilirsin, diyor. Yalnız son olarak eklemek istediğim: yazar resmen kitabının son sayfalarını, rehberlik ettiği kişilerin hikayelerini, "YouTube kanalında pedagoji videolarının reklamını" yapmak için kullanmış. Üzücüydü :((
10/10 puan verdi
Duygularının dolayısıyla hayatının kontrolünü yeniden eline alabilme yolculuğuna çıkmaya niyeti olanlara şiddetle tavsiye edeceğim bir kitap "bırak ve rahatla". Okurken bile içimdeki pek çok olumsuz hissi bırakıp rahatladığımı hissettim. Şimdiye kadar kendimle ilgili bazı şeylerin yolunda olmadığını farkettiren pek çok psikoloji kitabından farklı olarak çözüm önerileriyle ruhumu ferahlattı. Bana en önemli katkısı iyileş(e)meyeceğime dair olumsuz inancımı ortadan kaldırması oldu. Özellikle Adem Bey'in kendi uçak fobisini yenme deneyimi de benim için yol gösterici oldu.Son bölümde onarım sürecini tamamlayanların öyküleri de var.İçindeki önerileri de en kısa zamanda uygulamak niyetindeyim.
8/10 puan verdi
Kişisel Gelişim değil bir “Onarım Kitabı”
Adem Güneş’i üniversite yıllarımda; okuduğum kitaplarıyla ve ilgiyle takip ettiğim, okumaktan zevk aldığım Pedogojik anlamda mesleğime de çokça katkıda bulunan sevdiğim bir yazar, doktor. Uzun yıllar sonra okuduğum bu kitabı ile karşılaşmak ve sindirerek okumak keyifliydi. Kitapta baştan sona öğrendiğim yeni terimler, kavramlar; onarım hikayeleri ve farkındalık oluşturan aşamalar ile bi valiz dolusu heybeme kattıklarım paha biçilemez. Yalıtım ile başlayarak, Bırak ve rahatla aşamasına kadar neler yapılması gerektiğini sırası ile anlatıyor kitap ve daha çok pratik uygulama gerektiriyor. Hatta şu pandemi döneminde uygulanması , pratiğe dökülmesi daha uygun geldi bana. Okunmak için tam zamanı. Belki ben kitaptaki her şeyi şuan da uygulamadım, teorikte idrak etmeye,anlamlandırmaya çalıştım. Gün gelecek onarıma ihtiyacım olduğunda uygulayacağım bir hazine olacak. Kitap bittikten sonra şunu fark ettim ki ; telaşlıyım. Bu telaşı azaltmak, sakinleşmek, kaliteli yaşamak;düşüncemde, duygularımda, olgunluğa erişmek olaylara bakış açımı değiştirmek için iyi ki okumuşum dedim. Sizlerde okuyun.
8/10 puan verdi
Genelde çocuk gelişimi ile ilgil kitapları ile tanıdığımız Adem Güneş'in insanım kendini tanıması adına yazdığı ilk kitabı olarak bildiğim bu kitabı okurken gözlerimi kapatmayı içine dönmeyi dinlemeyi öğrenmiş oluyorum. Keşke diyorum biri sakince okusa da dinlesem..
Puan vermedi
Altı haftalık terapi süresi olan kitap hakkıyla uygulandığında, insan ruhunda yenilenmiş hissi veriyor, Kitabın can alıcı noktasıysa kişiyi kendisi ile yüzleştirmesi, hani çocukluğumuzda yaşadığımız kötü olaylar, kırılmışlıklar, üzüntüler, kayıplar, işte tüm bunları gün yüzüne çıkarıp, kişiyi yine kendisi ile terapi ediyor, kısacası uyuyan çocukluğunuzu uyandıran bir kitap... İyi okumalar

Adem Güneş
Adem GüneşYazar · 35 kitap
1969’da Ankara’da doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Türkiye’de tamamladıktan sonra Rotterdam Üniversitesi Pedagoji bölümünden mezun oldu. Yüksek lisansını Sosyoloji bölümünde yaptı. Doktora eğitiminde Sakarya Üniversitesi Rehberlik ve Psikoloji Danışmanlık Bölümü'nde 'Bağlanma Terapisi' üzerine çalıştı. Süleyman Demirel Üniversitesi'nde 450 Saat Aile Danışmanlığı Eğitimi, Amerika’da “Bağlanma Terapisi” eğitimi aldı. WISC-R (WECHLER Çocuklar İçin Zeka Ölçeği) GESEL, METROPOLİTAN, PEABODY, AGTE testleri Uygulama, Yorumlama ve Raporlama eğitimleri aldı. Adem Güneş, Uluslararası Aile Terapisi Derneği (IFTA-International Family Therapy Association), Amerikan Psikologlar Derneği (APA- American Psychological Association), Oyun Terapisi Derneği (APT- Association for Play Therapy) ve Amerikan Danışmanlar Derneği (ACA- American Counseling Association) üyesidir. Hollanda’da da yaşadığı yıllarda Alternatif Eğitim sistemlerini inceledi. Güneş’in Çocuk Eğitimi yaklaşımı, İngiliz Bristol Üniversitesi’nde araştırma konusu oldu. Çeşitli dergilerde çocuk eğitimine ait yazılar kaleme aldı, ulusal radyo kanallarında çocuk eğitimi programları yaptı. Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından yürütülen Çocuk Erken Tanı Uyarı Sistemi (ÇETUS) projesinde yer aldı. TRT Çocuk ve Türk Telekom’da proje danışmanlığı yaptı. Türkiye Çocuk Zirvesi tarafından Çocuk Dostu Ödülü, Medya Etik Konseyi tarafından Aile ve Çocuk Programları Medya Etik Ödülü ve Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Senatosu tarafından Fahri Doktora Unvanı verildi. Yayınlanmış 20 Türkçe, 2 İngilizce eseri vardır. Çocuk Eğitimi alanında Türkiye’nin en çok satan yazarları arasında yer almaktadır. Pedagojik Danışman ve Aile Danışmanı olan Güneş halen Parents Türkiye, Mother&Baby, Aktüel Yaşam ve Anadolu Jet dergilerinde yazmaktadır. Adem Güneş, “Çocuğa duyarlılığın artmasının bir toplumun psikolojik iyi oluşuna katkı sağlayacağını” vurgulamaktadır. Adem Güneş evli ve dört çocuk babasıdır.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.