Bireyselleşmiş Toplum

Zygmunt Bauman
9/10
54 Kişi
204
Okunma
69
Beğeni
3.195
Görüntülenme
Bizi eyleme geçiren korkularımız, endişelerimizdir; ama genelde eylemimiz, endişemizin arkasında yatan hakiki nedenlerden başka yönlere sapar. Hayatımızı anlamlı kılmaya çalışırken, başarısızlıklarımızdan, zayıflıklarımızdan kendimizi sorumlu tutarız hep. Dolayısıyla her şey iyiye gideceğine kötüye gider. Eğer biz mantıklı insanlarsak bunlar nasıl başımıza geliyor? Neden bu gibi durumlarla başa çıkamıyoruz? Bireyselleşme kaderimizse toplum içinde var olmaya nasıl devam edeceğiz? Yaşamakta olduğumuz çağın kuşkusuz en eleştirel ve üretken toplumbilimcilerinden olan ve kimilerince “postmodernitenin kuramcısı” sayılan Zygmunt Bauman Bireyselleşmiş Toplum’da, günümüzün toplumsal ve siyasal yaşamının değişen karakterini mercek altına alıyor. Bauman bu kitapta, yaşamlarımıza dair bizden anlatmamız beklenen ama anlatmaya zorlandığımız hikâyeleri sorunsallaştırıyor. Yapılması gerekenin bu hikâyeleri sansür etme ya da yanlışlardan arındırma değil, onların, bize dayatılandan başka biçimlerde de anlatılabileceğini göstermek olduğunu iddia ediyor. Çağdaş toplumbilimin, bireysel kararlarımızı ve eylemlerimizi, sorunlarımızın ve korkularımızın derininde yatan asıl nedenlerle ilişkilendirmekte bize yardım edebileceğine inanan Bauman, yaşamakta olduğumuz küreselleşme deneyimini çözümlemekte kifayetsiz kalan halihazırdaki kuram ve kavramlarla yetinmek yerine, yeni bakış açılarının izini sürüyor. Bireyselleşmenin bir kader olduğunu, dolayısıyla da insanların yaşadıkları zorlukların ve başarısızlıkların kendi bireysel hatalarının ürünü olduğunu düşündürten günümüz toplumuna karşı kolektif bir duruş almanın etik yükümlülüğünün altını çiziyor. Küreselleşme sürecinin emeğin doğasında yol açtığı değişim, yeni düzenin özgürlük ve güvenlik anlayışlarının değişen çehresi, yoksulluktan yararlanma biçimleri ve eğitimin yeni örgütlenme tarzı gibi meseleler üzerine kaleme aldığı eleştirel denemelerde Bauman, neoliberal rasyonalitenin aşka biçtiği değer ve postmodern toplumun cinselliği nasıl algıladığı ve kullandığı gibi, görece az kafa yorulmuş konularda da ilginç gözlemler yapıyor. Freudcu baskıcı varsayım gibi Foucaultcu panoptik iktidar modelinin de cinselliğin postmodern kullanımlarını anlamadaki yetersizliklerine değinen yazar, artık herhangi bir norma ya da üreme rejimine uymak zorunda olmayan cinselliğin müphem karakterinin ve “an”a ilişkin olmasının toplumsal içerimlerinin altını çiziyor. “Bireyselleşmiş Toplum’da Bauman, günümüz entelektüellerini duyarsızlıklarından dolayı azarlıyor ve onları yeniden oyuna davet ediyor.” British Journal of Sociology
Yazar:
Zygmunt Bauman
Zygmunt Bauman
Çevirmen:
Yavuz Alogan
Yavuz Alogan
Tahmini Okuma Süresi: 9 sa. 4 dk.Sayfa Sayısı: 320Basım Tarihi: 2008İlk Yayın Tarihi: 2000Yayınevi: Ayrıntı YayınlarıOrijinal Adı: The Individualized Society
ISBN: 9789755394442Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
320 syf.
·
Puan vermedi
Küreselleşme sürecinin emeğin doğasında yol açtığı değişim, yeni düzenin özgürlük ve güvenlik anlayışlarının değişen çehresi, yoksulluktan yararlanma biçimleri ve eğitimin yeni örgütlenme tarzı gibi meseleler üzerine kaleme aldığı eleştirel denemelerde Bauman, neoliberal rasyonalitenin aşka biçtiği değer ve postmodern toplumun cinselliği nasıl algıladığı ve kullandığı gibi, görece az kafa yorulmuş konularda da ilginç gözlemler yapıyor. Freud'cü baskıcı varsayım gibi Foucault'cu panoptik iktidar modelinin de cinselliğin postmodern kullanımlarını anlamadaki yetersizliklerine değinen yazar, artık herhangi bir norma ya da üreme rejimine uymak zorunda olmayan cinselliğin müphem karakterinin ve “an”a ilişkin olmasının toplumsal içerimlerinin altını çiziyor. Bireyselleşmiş Toplum'da Bauman, günümüz entelektüellerini duyarsızlıklarından dolayı azarlıyor ve onları yeniden oyuna davet ediyor.
Bireyselleşmiş Toplum
Bireyselleşmiş ToplumZygmunt Bauman · Ayrıntı Yayınları · 2008204 okunma
Reklam
320 syf.
10/10 puan verdi
bir modernite ve holocaust olmasa da en'ler arasında yerini alan bauman kitabı. bauman modernliğin çıkmazlarından hareket ederek postmodernizm ve etik üzerinden toplum ve devinim tartışmalarını gerçekleştirmiştir. modernist toplumun açmazlarının, toplumun aynı doğa halinde yansıtılan hobbes-çu teorilerden farklı olduğunu ve asıl olanın salt toplumsal düzen için otoriter fikirlerin etkin kılınması değil, toplumda bir arada yaşamaya çalışan ve birbirinden farklı olan kesimlerin, diğerleri için rahatsız edici olmamasıdır. bu yaklaşım içinde yeniden tanımlamaya çalıştığı postmodernizm ve bağlantılı olduğu etik anlayışın temelleri öteki için olmak olgusunun temellerini oluşturmaktadır. bu noktada demokrasi olgusunu yeniden işlemiş ve bunu, hobbes-çu yaklaşımın esnekliği olarak kullanılmasını değil, toplumun kendini gerçekleştirmesi noktasında bir adım olarak yorumlamıştır. liberal düşüncenin kendini açıklayamadığı noktalardan biri olan vatandaş-birey-müşteri bağlamında kalan insanın sorunu konusunda bauman oldukça net çözüm yolları sunmuş, sorunun giderilmesi için başta yaşam ve bakış açısının değiştirilmesi gerektiğine konuyu atfederek virgül atacak şekilde son cümleyi bırakmıştır. bu noktadan sonra insanlar arasında kitap üzerinden tartışma başlıyor. bauman burada bir devrimden mi bahsediyor yoksa evrimden mi? bunların dışında salt bir sistem düzenlemesi gerektiğine mi atıfta bulunuyor? soruları üzerinden tartışması oldukça zevkli bir kitap.
Bireyselleşmiş Toplum
Bireyselleşmiş ToplumZygmunt Bauman · Ayrıntı Yayınları · 2008204 okunma
320 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Bireysel toplum üzerine
Toplumsal düzenin gerçekleştirilmesi adına bireyin günümüz sistemi tarafından nasıl manipüle edildiğini, kendine ve hayata karşı nasıl yabancılaştırıldığını konu edinen harikulade yapıt.
Bireyselleşmiş Toplum
Bireyselleşmiş Toplum
Zygmunt Bauman
Zygmunt Bauman
Bireyselleşmiş Toplum
Bireyselleşmiş ToplumZygmunt Bauman · Ayrıntı Yayınları · 2008204 okunma
320 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
7 günde okudu
İyilik ve kötülük bilgisi nasıl etkili ve sağlam bir ahlaki rehberlik ihtiyacı ortaya çıkarıyorsa, ölümlülük bilgisi de iki biçimden birine bürünen aşkınlık arzusunu tetikler: ya herkesin gelip geçici saydığı hayatı, iz bırakanlardan daha kalıcı olacak izler bırakmaya zorlama dürtüsü ya da geçici hayat deneyimlerinin "ölümden daha güçlü" tarafını tatma arzusu. Toplum bu arzunun her iki biçimiyle de beslenir. Bu arzuda kanalize edilmeyi ve yönlendirilirmeyi bekleyen bir enerji vardır. Toplum, isteneni yapabildiği sürece, bu enerjiden "yararlanır", kendi hayat özünü bu arzudan alır. istenen şudur: hayatı "anlaşılır kılan" ve ona "anlam veren" çabalara yol açacak kadar cazip, güvenilir ve itibarlı doyurucu nesneleri arz etmek; hayat süresini doldurmak için yeterince enerji ve emek tüketmekte olan ve yetenekleriyle kaynakları ne kadar fazla ya da eksik olursa olsun her statüdeki insanlar tarafından hakikaten gıpta edilecek ve izlenecek kadar çeşitli çabalar sunmak. İnsanoğlu, yarattığı düzeni belirleyen, kaos’a karşı koruyan ve kendisinin yönetmediği şeylerin yönetimini devrettiği sürece, kendi kurallarının geçtiği yerde güvende olmaktadır. Ve bu devretme işi ise toplumun gücünün yetmediği ya da risk alamadığı durumlarda bu zaafı Tanrı’nın kadri mutlaklığı, bakiliği ile kapatılabilmektedir. İnsanoğlunun toplumunun, Kaos’a karşı tahammül süresinin az olması ise kendi gerçekliğini ortaya koyabilmesinin mutlaka belirsizliğin giderilebildiği ölçüde giderilmesine bağlı olması toplum ve kaos arasındaki uzlaşmaz çelişkiyi bir anlamda açıklamaktadır.
Bireyselleşmiş Toplum
Bireyselleşmiş ToplumZygmunt Bauman · Ayrıntı Yayınları · 2008204 okunma
Reklam
320 syf.
·
Puan vermedi
·
13 günde okudu
3 başlık altında 18 konu içeren ve yazarın konferanslarından, yazılarından oluşan derleme. Holocaust konusuyla dikkatimi üzerine çeken sosyolog bu derlemede toplumsal sistemde bağların niçin zayıfladığı, parçalanmanın nasıl yaşadığı ve bireyselleşme süreçlerinin neden kaçınılmaz olduğunu anlatıyor. Toplumsal sorunlara karşı bireysel çözümlerin çok zor olduğunu vurguluyor. Özellikle sosyolojiyi sevenlerin, modernite ve postmodernite üzerinde düşünenlerin mutlaka okuması gereken kaynak kitap.
Bireyselleşmiş Toplum
Bireyselleşmiş ToplumZygmunt Bauman · Ayrıntı Yayınları · 2008204 okunma
320 syf.
8/10 puan verdi
Zygmunt Bauman çok iyi bir sosyolog ve felsefeci; Postmodern devrin analizini yaparken kafanızda bolca soru işareti oluşturmakla birlikte bireyselleşme sürecinde de kolektif sorunlara karşı bireysel çözümlerin çok zor olduğunu vurgulamaktadır.
Bireyselleşmiş Toplum
Bireyselleşmiş ToplumZygmunt Bauman · Ayrıntı Yayınları · 2008204 okunma
320 syf.
·
Puan vermedi
Sosyolojiyle uğraşan insanların toplumla ilgili kitaplar okuyan seven insanların yazarın kitaplarını okumasını tavsiye ediyorum çünkü gerçekten okunmaya değer kitapları var.
Bireyselleşmiş Toplum
Bireyselleşmiş ToplumZygmunt Bauman · Ayrıntı Yayınları · 2008204 okunma
320 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Modernitenin toplumsal atamizasyona başka bir çerçeveden bakmayı öğretir Bauman. Yani bireyselleşmenin bir çeşit toplumsallıktan uzaklaşma biçimi ortaya koyduğunu bunun da nihayetinde bir anonimi inşa ettiğini salık verir. Bu sebeple bütün eserlerinde Bauman modernite ve postmodernitenin anlamlandırılması adına kıymetli bir perspektif ortaya koyar. Her ne kadar bazen tekrar ediyor hissi uyandırsa da.
Bireyselleşmiş Toplum
Bireyselleşmiş ToplumZygmunt Bauman · Ayrıntı Yayınları · 2008204 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.