Dünyanın Paylaşamadığı Şifa Uzmanı İlim Adamı

Biruni

Ali Kuzu
Biruni, tam adı Abu'l-Reyhan Muhammed Bin Ahmet El-Biruni El-Harizmi, sadece Türk ve İslam dünyasının değil, dünyanın en büyük bilim adamlarından biri sayılmaktadır. Yaşadığı çağa damgasını vurup "Biruni Asrı" denmesine sebep olan zeka harikası bilgin, 15 Eylül 973 tarihinde, Ceyhun nehri kıyısındaki Hive kasabasında doğmuştur. Batı dillerinde adı Alberuni veya Aliboron olarak geçer. Gökbilim, matematik, doğa bilimleri, coğrafya ve tarih alanındaki çalışmalarıyla tanınır. Biruni, hastalıkları tedavi konusunda değerli bir uzmandı. Yunan ve Hint tıbbını incelemiş, Sultan Mesut'un gözünü tedavi etmişti. Otların hangisinin hangi derde deva ve şifa olduğunu çok iyi bilirdi. Eczacılık ile doktorluğun sınırlarını çizmiş, ilaçların yan etkilerinden bahsetmiştir. Biruni, Cebir, Geometri ve Coğrafya konularında bile o konuyla ilgili bir ayet zikretmiş, ayette bahsi geçen konunun yorumlarını yapmış, ilim ile dini birleştirmiş, fenni ilimler ile ilahi bilgilere daha iyi nüfuz edileceğini söylemiştir. Son eseri olan "Kitabü's Saydele fi't Tıb"bı yazdığında yaklaşık 77 yaşında idi. Üstat diye saygıyla yad edilen, yalnız İslam aleminin değil, tüm dünyada çağının en büyük bilgini olan Biruni, 1051 yılında Gazne'de hayata gözlerini yumdu.
Yazar:
Ali Kuzu
Ali Kuzu
Tahmini Okuma Süresi: 4 sa. 5 dk.Sayfa Sayısı: 144Basım Tarihi: Haziran 2015Yayınevi: Parola Yayınları
ISBN: 9786059121255Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
144 syf.
2/10 puan verdi
·
28 saatte okudu
Evet, Biruni batı'nın da kabul ettiği büyük bir deha, lakin kitap bu dehayı incelemekte oldukça yetersiz kalmış. Bir biyografi kitabının çok daha içerikli olması ve anlattığı kişiliği, yaşadığı çevresiyle, ailesiyle, düşünce dünyasının gelişimiyle, yaşadıklarıyla, vs. anlatılması gerektiğini düşünenlerdenim. Kitabın yarısı Biruni'nin Hristiyanlık uygulamaları ve mezhepleriyle ilgili görüşlerini ve konudaki kavramların anlamlarını ve kitaplarındaki alıntıları içermesi, hatta sanki kitap bu konu hakkında yazılmış da, Biruni'nin ve diğer kişilerin bilgilerinden alıntılar içeriyormuş gibi bir durum oluşturmuş. Bunlar benim bir okuyucu olarak şahsi tespitlerimdir, bir genelleme içermez.
Biruni
BiruniAli Kuzu · Parola Yayınları · 201546 okunma
Reklam
144 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
Abu’l Rayhan Muhammed Bin Ahmet El-Biruni El Harezmi ya da bildiğimiz adıyla Biruni. Gökbilim, Matematik, Doğa, Coğrafya ve Tarih uzmanı. Atatürk Din Düşmanı Değildi ve Siyah Sancak kitaplarının (sadece bunları bulup okumuştum) yazarı Ali Kuzu’nun kaleminden. Dünyanın yuvarlak olduğunu savunan kişinin kendinden 500 yıl sonra gelip bunu söylemesi
Biruni
BiruniAli Kuzu · Parola Yayınları · 201546 okunma
144 syf.
·
Puan vermedi
·
4 günde okudu
Biruni
Merhabalar:) Uzun süredir biyografi okumayı düşünüyordum. Okumaya da ilk olarak Biruni'den başlamak istedim ve
Ali Kuzu
Ali Kuzu
'nun yazdığı kitabı tercih ettim. Kitap Biruni'yi tanıtma açısından ilk okunacak kitaplardan biri ancak genel olarak Biruni'nin üzerinde çalıştığı her alana aynı özen verilerek yazılmamış maalesef. Biruni matematik, astroloji, tıp, eczacılık, felsefe ,dinler gibi birçok alanla ilgilenmiş biri ancak kitapta ilgilendigi her alandan bahsetmekle beraber en çok Biruni'nin dini çalışmalarına yani ilgi alanı olan Hristiyanlık ile ilgili çalışmalarına yer verilmiş. Diğer alanlarlarda bu kadar ayrıntıya girilmemişti. Benim merakım daha çok fen bilimlerine ve matematiğe karşı olduğu için beklentimi tam anlamıyla karşıladığını söyleyemem. Genel olarak ele aldığımızda Biruni'yi basit bir şekilde iyi tanıtan bir kitap olmuş. İlginizi çekerse okumanızı tavsiye ederim. Hoşça kalın :)
Biruni
BiruniAli Kuzu · Parola Yayınları · 201546 okunma
144 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Gazneli Mahmut, Biruni için " Sarayımın en değerli hazinesidir" diye bosuna dememiş. Fikir ve bilgi sahibi olmadığı alan olmayan ve dünyanın paylaşamadığı ender isimlerden biri. Ruhu şâd, mekanı cennet olsun.
Biruni
BiruniAli Kuzu · Parola Yayınları · 201546 okunma
Reklam
144 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
23 saatte okudu
Çok yönlü bir bilim adamı olan El-Birûnî, ilköğrenimini Yunan bir bilginden aldı. Tanınmış ve seçkin bir aileden gelen Harezmli matematikçi ve gökbilimci Ebu Nasr Mansur tarafından kollanan El-Birûnî, ilk çalışmalarını bu âlimin yanında yaptı. İlk eseri, "Asar-ül Bakiye"dir. El-Bîrûnî’nin eserlerinin sayısı yüz seksen civarındadır. Yetmiş adet astronomi ve yirmi adet de matematik kitabı bulunmaktadır. Tıp, biyoloji, bitkiler, madenler, hayvanlar ve yararlı otlar üzerinde bir dizin oluşturmuştur. Ancak bu eserlerden sadece yirmi yedisi günümüze kadar gelebilmiştir. Özellikle Bîrûnî'nin eserlerinin Orta Çağ'da Latinceye çevrilmemiş olması, kitaplarının ağır bir dille yazılmış olmasının bir sonucudur. Ancak Bîrûnî kendisinin de dediği gibi, yapıtlarını sıradan insanlar için değil bilginler için yazmaktaydı.
Biruni
BiruniAli Kuzu · Parola Yayınları · 201546 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.