Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Bize Göre

Ahmet Haşim

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
128 syf.
·
Puan vermedi
·
8 günde okudu
Paris İzlenimleri
Ahmet Haşim’e ait bir kitabı ilk defa okudum. Seçtiğim kitap Bize Göre kitabıydı. Bize Göre kitabı, Ahmet Haşim’im Paris’te kaldığı dönemlerde edindiği izlenimlere göre yazdığı bir takım yazılardan oluşuyor. Bu yazılar dönemin İkdam Gazetesinde yayınlanmış olup batının diğer kültürlere olan etkisini iğneleyici ve eleştirici bir dille kaleme almıştır. 42 adet fıkra türünde yazılmış yazıdan oluşan eserde en beğendiğim yazılar, Başparmak, Bir Faziletin Değeri, Cami ve Havra, Yakup Kadri, Medeni Lehçe ve Kır başlıklı yazılar oldu. En beğendiğim alıntı ise şu oldu: “Ağzınızdan düşürüverdiğiniz küçük ve iki yüzlüce bir övgüye karşılık, sırtınıza geçirilen gösterişli altın giysiyi bir an için kaybetmemek ve yağmur altında bir çıplak gülünçlüğüne düşmemek istiyorsanız, sakın sözünüze en ufak bir tedbirin gölgesini düşürmeyiniz.”
Bize Göre
Bize Göre
Ahmet Haşim
Ahmet Haşim
Bize Göre
Bize GöreAhmet Haşim · Karanfil Yayınları · 20063,605 okunma
Reklam
128 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
Ahmet Haşim'in yer yer mizahi bir dille yazdığı kısa denemelerden mevcut bir kitap. Günlük hayatın içinden edindiği izlenimleri, göze çarpan ayrıntıları, seyahat ettiği yerlerdeki gözlemlerinin yanı sıra; sanat, kültür ve batılılaşma serüvenimiz hakkındaki düşüncelerini de çok sade bir dille yazıya dökmüş. Döneminin bir çok yazarından, Batılılaşma serüvenimiz ile kendi kültürümüz arasındaki sıkışmışlığın doğurduğu tezatlığı okuruz.. Fakat Ahmet Haşim bu durumu gözlemleriyle direk hayatın içinden çıkarıp bize gösteriyor. Roman değil, hikaye değil, birebir vakayı anlatıyor. Aslında içerikteki her bir yazısını İkdam Gazetesindeki köşesi için yazmış, oradan derlenip kitaplaştırılmış. Yazarın düşünce yapısını, kişiliğini anlamak ve döneminin aydın insanının dünyayı nasıl değerlendirdiğini öğrenebilmek için okunabilir. Genel manada hoşuma gitti, hatta bu türü sevdim bile diyebilirim.
Bize Göre
Bize GöreAhmet Haşim · Karanfil Yayınları · 20063,605 okunma
128 syf.
·
Puan vermedi
·
14 günde okudu
Kitaptan anladığım en önemli husus yazar Ahmet Haşim'in çok zeki bir insan olduğudur. Kısa kısa bölümler halinde yazılmış kitabı okuması zevkli ve düşündürücüdür. Pek çok mevzuya farklı ve tersten bakış açısı sunan yazar, kendini bildiği kadar toplumu da bilmektedir. Sıkça Fransız örneklemeleri de dolu olan kitap yazarın Fransız seyahatinden de bahseder.
Bize Göre
Bize GöreAhmet Haşim · Karanfil Yayınları · 20063,605 okunma
128 syf.
·
Puan vermedi
·
14 günde okudu
Bize Göre, Ahmet Haşim'in İkdam gazetesinde yazdığı köşe yazılarından oluşan seçmeleri kapsıyor. Kitap, deneme türündedir. Bununla birlikte inceleme ve eleştiri niteliği de taşıyor. Ağır bir dile sahip olan kitap, yurt dışı gezileri, gündelik yaşamı, eski-yeni modayı, zamanı, yaşam tarzını, edebiyat, mimari, sanat dünyasını, yazar ve şairleri, doğu-batı arasında sıkışmış toplumu ve toplumun değişim ve dönüşümünü vs. anlatıyor. Kitabı beğendiğimi söyleyemem ama okunmasını tavsiye ederim, özellikle deneme türünü sevenlere. Huzurlu okumalar dilerim..
Bize Göre
Bize GöreAhmet Haşim · Karanfil Yayınları · 20063,605 okunma
Reklam
128 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Ahmet Haşim, Paris seyahati sonrasında orada edindiği izlenimleri uzun yıllar yazdığı İkdam gazetesinde fıkralar halinde yayınlamıştır. Çeşitli tarihlerde İkdam'da yayınlanan bu yazılar, 1928 yılında İkdam'da Bize Göre adı altında kitaplaştırılmıştır. Bize Göre'de fıkra türünde 42 yazı bulunmaktadır. Ahmet Haşim, ilk nesirlerini topladığı Bize Göre ile Türk Edebiyatının "en orijinal üslupçusu" olarak kabul edilmiştir. Ahmet Haşim'in derli toplu, bir konu etrafında şekillenen yazılarında zarif, ince, sanatlı, işlenmiş, nükteli, şiirsel bir dil dikkati çekmektedir. Haşim’in bazı düşüncelerine katılmayabilir, karşı çıkabilirsiniz, bu çok doğal. Karşınızda enteresan bir yazar var çünkü. Leylekleri, "ay"ı, akşamı çok seven; buna karşın köpeklerden, kargalardan, bahardan, güneşten nefret eden; bir tahtakurusundan cümlelerce “müthiş bir böcek” diye bahsedip, tahtakurusunu yere göğe sığdıramayan, başparmağı en önemli organımız olarak anlatan ve sayamadığım türlü değişik fikirlere sahip bir yazar Ahmet Haşim. Bu kitap, bu değişik düşünceleri bize aktaran bir eser. Ayrıca Yakup Kadri, Recaizade, Abdülhak Hamit ve Süleyman Nazif gibi Türk sanatçıları bulacağınız gibi Darwin, Freud, Bergson, Jacques Lacan ve Goethe gibi birçok bilim ve edebiyat insanını da bulacaksınız. Yani sizleri sadece üslubuyla etkisi altına almayacak Ahmet Haşim. Bilgisi, gözlemleri ve tanışıklıkları ile süslüyor olacak zihninizi.
Bize Göre
Bize GöreAhmet Haşim · Karanfil Yayınları · 20063,605 okunma
128 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
9 günde okudu
Hatırlayamadığım bir nedenden kitabı ilk elime aldığımda başlardaki bir yazı beni rahatsız etmiş, kitabı okumayı bırakmıştım. Uzunca bir süreden sonra tekrar elime aldığımda tam tersine bırakamadım. Samimiyet dolu ve iğneyi kendine, çuvaldızı başkasına batıran bir kitap.
Bize Göre
Bize GöreAhmet Haşim · Karanfil Yayınları · 20063,605 okunma
128 syf.
8/10 puan verdi
Ahmet Haşim Bize göre adlı eserinde farklı argüman başlıklarını ele alıp avrupa etkisininde derlemiş olduğu sentez ağırlığıyla yorumlayarak geçirdiği ilk başlardan sonra eserinde fransa seyahati sonrasında onda oluşan hayranlığını ve daha doğrusu avrupa medeniyeti yerine batı medeniyetinin benimsenmesi sonucu insanımız üzerindeki yıkıcı etkisini bu bahsettiğim farklı başlıklar altında irdelemekle beraber bir nevi nedenlerinide sorguluyor.
Bize Göre
Bize GöreAhmet Haşim · Karanfil Yayınları · 20063,605 okunma
224 syf.
8/10 puan verdi
·
3 saatte okudu
1887-1933 yılları arasında yaşayan yazar/şair Ahmet Haşim’in denemelerinden oluşan eser “Bize Göre”. Şahsına münhasır bir yazar Ahmet Haşim. Bunu denemelerindeki düşüncelerinden anlıyoruz elbette. Zaten çoğu önemli insanın, yazarın veya sanatçının; çok normal, sıradan insanlar olmasını bekleyemeyiz, diye düşünüyorum. Ahmet Haşim de enteresan duygu ve düşüncelerini korkusuz ve çekinmeden, “kendine göre” dile getiriyor. Bir deneme eseri için çok başarılı bir isim: “Bize Göre”. Baştan kabul ediyor yazar, söylediklerinin tamamen kesin net gerçekler olmadığını. Bize göre böyle diyerek işin içinden sıyrılıveriyor. Bu bağlamda Haşim’in bazı düşüncelerine katılmayabilir, karşı çıkabilirsiniz, bu çok doğal. Karşınızda enteresan bir yazar var çünkü. Leylekleri, "ay"ı, akşamı çok seven; buna karşın köpeklerden, kargalardan, bahardan, güneşten nefret eden; bir tahtakurusundan cümlelerce “müthiş bir böcek” diye bahsedip, tahtakurusunu yere göğe sığdıramayan, başparmağı en önemli organımız olarak anlatan ve sayamadığım türlü değişik fikirlere sahip bir yazar Ahmet Haşim. Bu kitap, bu değişik düşünceleri bize aktaran bir eser. Karşıt düşünceler duyduğunuzda “hadi oradan” deyip kestirip atan bir okur değilseniz, ki bir okur asla böyle olmamalıdır diye düşünüyorum, bize yazarının yaşadığı dönemi çok güzel anlatan bu kitabı keyif olarak bir çırpıda okuyacaksınız…
Bize Göre
Bize GöreAhmet Haşim · Etkileşim Yayınları · 20133,605 okunma
Reklam
216 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
19 saatte okudu
'' BİZE GÖRE '' AHMET HAŞİM
Kitabın Adı:
Bize Göre
Bize Göre
Kitabın Yazarı:
Ahmet Haşim
Ahmet Haşim
Tür: DENEME Türk şiirinin dev ismi Ahmet Haşim’in Bize Göre eseri; başta sanat, edebiyat meseleleri olmak üzere; tabii ve sosyal çevre, çevre ve psikoloji, kadın, içkinin olumsuzluğu üzerine yazılardan oluşur. Ahmet Haşim, Paris seyahati sonrasında orada edindiği izlenimleri uzun yıllar yazdığı İkdam gazetesinde fıkralar halinde yayınlamıştır. Çeşitli tarihlerde İkdam'da yayınlanan bu yazılar, 1928 yılında İkdam'da Bize Göre adı altında kitaplaştırılmıştır. Bize Göre'de fıkra türünde 42 yazı bulunmaktadır. Ahmet Haşim "Bize Göre"de Batı medeniyetinin insanımız üzerinde bıraktığı yıkıcı etkiyi günlük hayatın ayrıntılarına işaret ederek anlatmaya çalışır. Bazen mizaha yakın anlatımıyla doğu ve batı arasında kalan bir toplumun dünyasını, bir şair gözüyle tasviridir.
Bize Göre
Bize GöreAhmet Haşim · Can Yayınları · 20203,605 okunma
·
Puan vermedi
Adından ve inceliğinden ötürü yanıma alıp okuduğum, birlikte yolculuğa çıktığım kitaplardan biri oldu. Deneme türünden olan bu kitapta konusal anlamda bir bütünlük söz konusu değil. Kitap iki ana başlıktan oluşmakta. 1.) Bize göre 2.) Bir seyahatin Notları Birinci bölümde genel itibariyle topluma mâl edilen kalıplaşmış bir zihniyetle kaleme alınan yazılar mevcut. İronik ve kaba tabirlerde mevcut ne yazık ki..Bunun yanısıra bazı konularla alakalı olarak yapılan betimlemeleri, düşünce tarzını hayranlıkla okudum diyebilirim .Her ne kadar birçoğunda eleştirel bir dil kullanmış olsa da genel itibariyle üslubu açık ve yalın. Okurken yer yer eski dönem kelimeleri okumak hoşuma gitti. İkinci bölümde ise Paris’e yaptığı bir seyahatten kalma düşüncelerini kalem almış. Burda da bir turistten daha ziyade oranın halkının bakış açısıyla fikirlerini okuyucuya sunuyor Ahmet Haşim. Keyifli Okumalar .
Bize Göre
Bize GöreAhmet Haşim · Oğlak Yayıncılık · 20043,605 okunma
216 syf.
4/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Ahmet Haşim çoğunlukla şiirleriyle bilinir. Deneme yazılarının da olduğunu bilmiyordum, kitap kulübünde Mart ayı kitabı seçilince haberim oldu. Kitaba büyük bir beklentiyle başladım ancak maalesef beklediğimi bulamadım. Düşüncelerinin büyük bir kısmının benimle uyuşmadığını fark ettim ve ne yazık ki biraz sığ buldum. Kadınlar hakkında söyledikleri beni hüsrana uğrattı. Resmen kadınlardan nefret ediyor ve onları alt bir sınıf olarak değerlendiriyordu. * * * Görüşleri benimle uyuşmayan her kitabı beğenmemezlik yapan birisi değilim, farklı fikirlere açığım ama bu kitap; okuma grubumuzda genel olarak sevilmedi diyebilirim.
Bize Göre
Bize GöreAhmet Haşim · Can Yayınları · 20203,605 okunma
136 syf.
10/10 puan verdi
·
13 günde okudu
AHMET HAŞİM Ahmet Haşim, edebiyatımızın düşünce ve gözlem hususunda farklı bir gücü bulunan ve yaşadıklarıyla tekâmül mirasını devam ettirmiş bir şair, bir yazardır. Şiiri elzem bir merhale olarak görmüş ve bakış açısının gelişmesinde şairliği büyük ölçüde etkili olmuştur. Bununla birlikte şiirlerinde duygusallığa ve anlam karışıklığına önem
Bize Göre
Bize GöreAhmet Haşim · Oğlak Yayıncılık · 20043,605 okunma
104 syf.
4/10 puan verdi
Ahmet Haşim
1920 li yılları anlatan güzel bir deneme. Kitapta en çokta dikkatimi çeken konu 1928'lerde arabaların yolları doldurması kargaşaya sebebiyet vermesi, Haşim şimdi yaşasa ne derdi acaba? Keyifli okumalar.
Bize Göre
Bize GöreAhmet Haşim · Etkileşim Yayınları · 20133,605 okunma
224 syf.
3/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Ahmet Haşim'in gözlemlerini aktardığı, bir gazetenin köşe yazılarını andıran türde bir kitap olmuş. Açıkçası beğenmedim. Ve hatta zaman kaybı olarak görüyorum.
Bize Göre
Bize GöreAhmet Haşim · Etkileşim Yayınları · 20133,605 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.