Bizim Diyar

Sevinç Çokum
Sevinç Çokum, Balkan coğrafyasına Yahya Kemal'in imlediği gibi bakıyor. Yazarlık hayatının ikinci romanı olan bu metinde Çokum, bir göç hikâyesi anlatıyor. Bu göç, bizim aslında çok yakından bildiğimiz bir mecburi göç. Sürgün elbette: Osmanlı'nın kaybettiği Balkanlar'dan ayrılmak zorunda kalan bir ailenin çeşitli bireyleri üzerinden bütün göçlerin o temel duygusuna, o büyük hüzne varıyor. Bir yanda ölümler, bitmeyen zorlu yolculuklar, kendi toprağından ayrılmanın derin üzüntüsü; öte yanda dirayet, kenetlenme, öfke ve yan yanalık. Bizim Diyarın en belirgin duygusu, bu kenetlenme olmalıdır. İstanbul'da son bulan bu göçü, herkes başka yerlerde, başka zamanlarda yaşamış ve sonunda yerleşik olabilmiştir. Ama hep o inatla. Ve elbette "geçse de hiç unutulmayacak" bir hafızayla. "Hangi birini anlatayım? Gece ışıldaklar karayı yalayıp geçiyor. Patlamalar, alevler, açılan gedikler, sessizce ölen askerler... İnleyen yaralılar... Bu bir imtihandır ana. Burada kendimizi öğreniyoruz. Yaşamaya hakkımız olduğunu, düşmanımızı öğreniyoruz... Telefonlar... Tayyarelerin gelip geçişi... Sudaki günün parıltılarına, gece yıldızlara bakmaya zaman yok. Otlar nemli, böcekler kuşlar öter durur. Siperler, dikenli hatlar... Askerlerden biri incir toplayıp getirmiş. Geceleri türkü okuyorlar. Yıllardır böyle birlik olunması için uğraşıp durmuştuk. Yeniden toparlandık. Yeniden doğduk."
Yazar:
Sevinç Çokum
Sevinç Çokum
Tahmini Okuma Süresi: 7 sa. 46 dk.Sayfa Sayısı: 274Basım Tarihi: 3 Nisan 2018İlk Yayın Tarihi: Kasım 1996Yayınevi: Kapı Yayınları
ISBN: 9786055257057Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
280 syf.
·
Puan vermedi
·
5 günde okudu
"Bunca acıyı taş bile yüklenemez."
》Çok kıymetli birinin önerisiyle tanıştım yazarla. Kendisinin ikinci romanıymış, benim içinse tanışma kitabı oldu Bizim Diyar. Gerçekten "bizim" olduğunu hissettiren bir kokusu vardı kitabın. 》Bir göç hikayesi anlatılıyor. Aslında sürgün... Osmanlı'nın kaybettiği Balkanlar'dan ayrılmak zorunda kalan bir ailenin hüzünlü hayat
Bizim Diyar
Bizim DiyarSevinç Çokum · Kapı Yayınları · 2018156 okunma
Reklam
274 syf.
8/10 puan verdi
Yazarlık hayatının ikinci romanı olan Bizim Diyar’da Sevinç Çokum, bir göç hikayesi anlatıyor. Bu göç, bizim aslında çok yakından bildiğimiz mecburi bir göç. Sürgün elbette: Osmanlı’nın kaybettiği Balkanlar’dan ayrılmak zorunda kalan bir ailenin çeşitli bireyleri üzerinden bütün göçlerin o temel duygusuna, o büyük hüzne varıyor. Bir yanda ölümler, bitmeyen zorlu yolculuklar, kendi toprağından ayrılmanın derin üzüntüsü; öte yanda dirayet, kenetlenme, öfke ve yan yanalık. Bizim Diyar’ın en belirgin vurgusu, bu kenetlenme duygusudur. İstanbul’da son bulan bu göçü, herkes başka yerlerde, başka zamanlarda yaşamış ve sonunda yerleşik olabilmiştir. Ama hep o inatla. Ve elbette “geçse de hiç unutulmayacak” bir hafızayla. Keyifli okumalar…
Bizim Diyar
Bizim DiyarSevinç Çokum · Kapı Yayınları · 2018156 okunma
274 syf.
9/10 puan verdi
Öncelikle şunu söylemeliyim ki popüler kültürde fazla açığa çıkmadığından fazlaca bilinen bir kitap değil Bizim Diyar. Romanın güzelliğine bakacak olursanız gösterilen ilgi ile ters orantılı oluyor. Romanda Osmanlı'nın dağılmadan önceki zamanlarındaki Selanik'teki bir ailenin öyküsü anlatılıyor. Osmanlı dağılmaya başlıyor, Balkanlar elden gitmeye başlıyor. Dolayısıyla aile de göç etmek zorunda kalıyor. Bu göç, tüm göçlerde olduğu gibi zorluklarla geçiyor. Bu zorluklar öyle iyi anlatılmış ki. Kitabı okurken sanki siz de o ailenin bir üyesi gibi hissediyorsunuz. Üstelik kitapta öyle güzel yerler var ki bu göç boyunca. Altını çizecek cümle oldukça fazla. Okumayı düşünüyorsanız eğer kesinlikle okuyun. Yaşanılan zorlukları unutuyoruz, zorlukları ve onları çekenleri anımsamak ve düşünmek için harika bir fırsat.
Bizim Diyar
Bizim DiyarSevinç Çokum · Kapı Yayınları · 2018156 okunma
274 syf.
·
Puan vermedi
Kitap Osmanlı’nın son dönem Balkanlarını ele alıyor.Savaşlar, göçler, acılar ve dramlar fakat ben tüm bu olguların daha etkin bir şekilde ele alınmasını bekleyerek okudum kitabı.Ne yazıkki günlük olayların ve günlük konuşmaların asıl okumak istediğim konuların önüne geçen bir kitap oldu fakat edebi yönden bakacak olursak sağlam bir kitap.Bu konu ile ilgili olarak
Günbatımı
Günbatımı
ve
Çalı Harmanı
Çalı Harmanı
kitapları bence çok daha etkili bir anlatıma sahipti.
Bizim Diyar
Bizim DiyarSevinç Çokum · Kapı Yayınları · 2018156 okunma
Reklam
274 syf.
2/10 puan verdi
·
7 günde okudu
Balkanlar, göç ve mübadele, okumayı çok sevdiğim ama bir o kadar da içimi acıtan konulardır. " Bizim Diyar " kitabını okuma sebebim de bu. Ama tam bir hayal kırıklığı oldu. Edebî yönü aşırı zayıf, olay örgüsü kopuk ve diyaloglar çok manasızdı. Hiç sevmedim.
Bizim Diyar
Bizim DiyarSevinç Çokum · Kapı Yayınları · 2018156 okunma
274 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
Yazarın ilk, benimse okuduğum ikinci kitabı.Eğer tarihte Osmanlının son dönemleri, meşrutiyet yıllarındaki Balkanları görmek istiyorsanız iyi bir başlangıç olabilir. Bir yanda İttihatçılar, diğer yanda Abdülhamitçiler.Memleket yangın yerine dönmede.Kurtuluş kimdedir bilinmez.Bilinen bir şey varsa hürriyet aşkıdır.Ve göçler...Yitirilmiş topraklardan yapılan göçler.Nerelerdir peki o tapraklar derseniz 'Bizim Diyarlar'dır, Balkanlardır.Balkanlar bir feryad, bir ağıt yeri yüreklerde.Bulgarı, Sırbı, Yunanı birleşmiş Türkleri sürmeye çalışır topraklarından.Ve biz bu sürgünü bir ailenin üzerinden okuyoruz.Öyle bir aile ki köklü, güçlü, bulunduğu yerde nam salmış bir aile.Tıpkı Osmanlı gibi.Yavaş yavaş dağılmaya başlar bu aile.Usturumca'dan Selanik'e oradan Anadoluya. Genel olarak sevdim ben bu eseri, yaşanılan acılara ortak oldum.Ama bir yandan da yarım kaldım.Çünkü yazar benim en çok merak ettiğim kısımları çok hızlı geçmiş.Ben isterdim ki romandaki bazı karakterlerin duygu dünyalarına girelim, hislerine ortak olalım, sonları nasıl olmuş bilelim.Ortadan kaybolanlar nerelere gitti, bazı ölümler nasıl gerçekleşti, ihanet içinde olanların sebepleri nelerdi?Sanırım şahıs kadrosunun yoğunluğundan bu yarım kalışlar.Kitap için tek eksik bulduğum kısımlar bu. Son olarak Balkanlar bir zamanlar bizimdi, ve biz oralardan kendi isteğimizle değil zorla göçle gönderildik.Bu göçlerin yıkımı, acıları, yaşanılan işkenceler yaşayanlarda koca bir yaradır.Yaşananları bir nebze olsun merak ediyorsanız buyrun Bizim Diyarlara.Keyifli okumalar.
Bizim Diyar
Bizim DiyarSevinç Çokum · Kapı Yayınları · 2018156 okunma
274 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Sevinç Çoklum
Kitap okumayı çok severim. Belli bir konu yoktur dikkatimi çeken kitabı okurum. Fakat bu kitap benim için çok özel bir kitap. Yıllar önce kitap fuarından almıştım. 1970 basımı. 4 5 kez tekrar tekrar okuduğum bir kitap. İçimi parçalayan, bir aile daha ne kadar parçalanır diye defalarca düşündüğüm bir kitap oldu her zaman. Her okuduğumda sanki ilk kez okuyormuş gibi hissettim. Bence herkesin okuması gereken özel ve nadir kitaplardan biri.
Bizim Diyar
Bizim DiyarSevinç Çokum · Kapı Yayınları · 2018156 okunma
274 syf.
7/10 puan verdi
·
23 günde okudu
Hüzünlü bir göç hikayesi... Balkanlardan, bizim diyarlardan zorla göç ettirilen, vatanı için canlarını feda etmeye hazır bir aile... Aile reisinin kaybıyla başlayan göç her sayfada yeni kahramanın yitirilmesi ve nihayet Dersaâdet'e varılmasıyla devam ediyor. Dönemin aile ve akrabalık ilişkilerinden, sosyo-kültürel ve ekonomik yapısına, yöneticilerinden askeriyesine, salgın hastalığına kadar birçok ayrıntıya zaman kavramının ötesinde mekansal imgeler ışığında değiniliyor. Osmanlının son dönemlerinde başlayan ve muharebe sonrası daha da kendini gösteren toplum yapısının değişimi; değerlerimizden, kendimizden, kimliğimizden uzaklaşmamız ve mirasımızı yitirişimiz üzerinde duruluyor. Biz karakterlerin kimliklerini yakından tanımak istesek de kitap bizi olay örgüsü odağından çıkarmıyor. Katıldığım bir etkinlikte hediye olarak aldığım bu kitabı okumama vesile olan arkadaşa teşekkürlerimi iletiyorum :)
Bizim Diyar
Bizim DiyarSevinç Çokum · Kapı Yayınları · 2018156 okunma
Reklam
274 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
12 günde okudu
Bizim Diyarımız
Yazarın okuduğum ilk kitabı olan " Bizim Diyar " içi önce mutluluk, huzur ve sevinç dolu ardından da yavaş yavaş hüzünle dolup taşan bir romandır. Balkanlar' ın adetleri, gelenek görenekleri, yaşayış biçimi içinize bin bir tohum eker. Tohumları özenle büyütürken birden ve zamanla artan kuraklık sizi yakalar. Balkanlar' ı savaş, yıkım, zulüm ve göç sarmıştır. Ektiğiniz tohumların göz göre göre can verişini seyretmek zorunda kalırsınız. Sonrası zaten buruk bir yaşayış, ağır bir hüzünden ibarettir. Tohumlarınız tek tek ölür ve siz çaresiz bir şekilde yaşamaya devam etmek zorunda kalırsınız. İşte bu romanda tam olarak bundan bahsedilir. Ne günler ne sevdalar ne kavuşmalar yarım kaldı onu anlatır. Geçmişimizdeki yarayı, içimizdeki umudu anlatır... ~ Umutlu okumalar dilerim.
Bizim Diyar
Bizim DiyarSevinç Çokum · Kapı Yayınları · 2018156 okunma
274 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Kitabı okurken insan, savaşlarla geçen o günlerin tekrar gelmemesini ümit ediyor. İnsanların doğup büyüdükleri yerlerden göç etmek zorunda kalmalarını okumak fazlasıyla beni üzdü. Vatanını terk etmek Yanı başlarında anne, baba ve kardeşlerin can vermesi...
Bizim Diyar
Bizim DiyarSevinç Çokum · Kapı Yayınları · 2018156 okunma
·
Puan vermedi
Yazarımız sayın Sevinç Çokum dil bilgisi ile kelime bilgisi fazlaca olan, duyguları karakter tahlilleri ile birleştirebilen. Güçlü duyguları satırlarında başarıyla bizlere sunan, kıymetli bir kalemdir. Bizim Diyar 19.yy ve 20.yy'da Osmanlı'nın Balkanlar'dan çekilişini, siyasi, sosyal, iktisadi ve kültürel değişimlerini romanda çok güzel işlemiştir. Osmanlı Balkanlar'ında farklı kültür din ve adetlere sahip milletlerin zaman içerisinde batılı emperyalist devletlerce birbirlerine nasıl düşman edindiklerini yazarımız satır aralarında çok güzel işlemektedir. Bu meyanda bugünkü Balkanlar'ı anlayabilmenin ve bugünkü Türkiye'nin Kuruluşunu anlayabilmenin ender örneklemelerindendir.
Bizim Diyar
Bizim DiyarSevinç Çokum · Kapı Yayınları · 2018156 okunma
274 syf.
·
Puan vermedi
Taze bitti.İyi ki okumuşum seni dediğim kitap. Daha önce yarım yarçe okuyup devamlılığı getirememiştim bir türlü ,hep başka bir iş çıkıyordu ya da unutup başka bir kitap okuyordum. Elimdeki baskısı epey eski 1999da basılmış yaprakları sapsarı ama sağlam duruşu yeni kitaplarımı( çıtırlar) da şaşırtmıyor değil.Ne çıkarsa bahtımıza deyip okumaya
Bizim Diyar
Bizim DiyarSevinç Çokum · Kapı Yayınları · 2018156 okunma
274 syf.
·
Puan vermedi
Yazarın ikinci romanıdır, 1978’de tamamlanmıştır. Osmanlı İmparatorluğu’nun çöküşü, Balkan Savaşı ve savaş sonunda Rumeli’den göç etmek zorunda kalan insanları konu edinir. Olaylar, roman kahramanı olan Rıfat ve ailesinin gözünden aktarılır. Rıfat’ın küçüklüğünden başlayan roman onun asker olması ve memleketini müdafaa etmesiyle devam eder. Savaş sırasında ailesinin başından geçenler gerçekçi bir şekilde anlatılır. Yazar, her romanında olduğu gibi bu romanda da yaşanmışlıklardan büyük ölçüde yararlanmıştır. Roman dili akıcıdır. Romanda birçok anlatım tekniklerinden yararlanılmış ve bu sayede zengin bir anlatım hedeflenmiştir. O coğrafyada yaşananları gerçekçi ve sade anlatmasından dolayı keyif alarak okuyacağınızdan eminim. İyi okumalar…
Bizim Diyar
Bizim DiyarSevinç Çokum · Kapı Yayınları · 2018156 okunma
Resim