Kadınlar Ülkesi'nden Sonra

Bizim Ülkemiz

Charlotte Perkins Gilman
Gilman, muhteşem kadın ütopyası Kadınlar Ülkesi'nin ardından bu kez bir distopya kaleme alıyor: Bizim Ülkemiz. Bu kitapta öykü, kadınların anlamlı farklar yaratabileceği gerçek dünyaya taşınmıştır. Ellador, yüzyıllardır dış dünyayla bağlantısı olmayan anaerkil bir toplumda, ortaklaşmacı bir kültür içinde yetişmiştir. Ülkelerini keşfeden bir erkekle birlikte cesur bir adım atar ve dünyaya açılır. Nefret, cinsiyet ayrımcılığı, kaos, ırkçılık ve zalimlikle dolu savaş içindeki dünyayı görür. Ataerkil toplumun zayıflıkları, tutarsızlıkları, gülünç sayılacak varsayımları, pek çok değişik kılığa girmiş otoriterliği her adımda karşısına çıkar. Zaman zaman hüsrana uğrasa da yalın çözümler önererek bize hep umut verir. Bizim Ülkemiz'de günümüzde de başımıza dertler açmayı sürdüren toplumsal çatlakları ele alan Gilman, ne feminist ayrılıkçılığı ne donkişotvari kaçışçılığı önerir. Bunun yerine, akıl, toplumsal eylem ve cinsiyetler arası işbirliği talep eder. Böylelikle Kadınlar Ülkesi'nin anlamını çarpıcı şekilde genişleten Bizim Ülkemiz, bir devam kitabı olmanın çok ötesine geçer. (Tanıtım Bülteninden)
Yazar:
Charlotte Perkins Gilman
Charlotte Perkins Gilman
Çevirmen:
Aylin Onacak
Aylin Onacak
Tahmini Okuma Süresi: 7 sa. 56 dk.Sayfa Sayısı: 280Basım Tarihi: Ekim 2014Yayınevi: Otonom Yayıncılık
ISBN: 9789756056684Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
280 syf.
9/10 puan verdi
Charlotte Perkins Gilman
Charlotte Perkins Gilman
'ın
Kadınlar Ülkesi
Kadınlar Ülkesi
kitabının devamı olmasına rağmen içerik anlamında bir o kadar şahsına münhasır bir eser. Çift kutuplu bir dünyada(anaerkil-ataerkil) doğan ve her iki dünyayı da tanıma şansı bulan Ellador karakteri üzerinden muazzam bir sistem eleştirisi ve anaerkil düşüncenin anlatımını işlemiş yazarımız. Bu her ne kadar kurgusal olsa da bir o kadar da realiteye dayanan bir konu. Çünkü getirdiği eleştiriler, anaerkil dünya ile sunmuş olduğu çözümler, kapitalizmin en büyük dayanaklarından biri olan ataerkil oligarşik yapılanmanın yarattığı toplumsal infialler karşı getirilen eleştiri ve karşı çözümler, anaerkil bakış açısının herkesin iyiliği için gerçekleştirdiği çözüm yolları kitabı muazzam bir noktaya taşımış. Özellikle erkek düşmanlığı yerine toplumsal eşitlik ve kadın erkek işbirliğini önemsemesi tam da anaerkil düşünceye yakışır bir işleyiş olmuş. Kitap tamamen gerçeklere dayalı aslında. #85148108 incelememin devamı niteliğinde oldu ancak dualist okumalarda bu kadar güzel ikiliye denk gelmek nadiren oluyor. Kitaba yönelik söyleyeceğim tek olumsuz şey, çeviriden mi yoksa kitabın orijinal dilinden mi kaynaklı olduğunu bilemediğim, yoğun devrik cümlelerin ve kimi yerde ise öznesiz, yüklemsiz cümlelerle dikkati dağıtan bir yapıya sahip olması oldu. Biraz zorlaştırmış olsa da oldukça başarılı bir kitap diyebilirim. Kadınlar ülkesini okuyanlar için şiddetli tavsiyemdir. Okumamış olanlar ise mutlaka ilkinden başlamalılar okumaya.
Bizim Ülkemiz
Bizim ÜlkemizCharlotte Perkins Gilman · Otonom Yayıncılık · 201474 okunma
Reklam
280 syf.
5/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Çok severek okuduğum
Kadınlar Ülkesi
Kadınlar Ülkesi
kitabının devamı olduğunu görünce hemen bir şans verdim. Fakat ilk kitaptaki ince sistem eleştirilerini ne kadar sevdiysem bu kitabı hiç sevemedim. İkinci kitapta da ilk kitapta olduğu gibi patriarkal sistem eleştirileri üzerine kurulu fakat bu kitaba göre Amerika kadınlar ülkesinden sonra dünyanın en mükemmel ve kusursuz ülkesi konumunda. gibi Tüm dünyada olduğu Amerikada da hala günümüzdeki yoğun ırkçılık ve kapitalist sistemin yıkıcı etkilerini gözlemlerken sürekli Amerika fanlığı ve hayranlığı okumak beni oldukça rahatsız etti.
Bizim Ülkemiz
Bizim ÜlkemizCharlotte Perkins Gilman · Otonom Yayıncılık · 201474 okunma
280 syf.
·
Puan vermedi
Aylar önce İthaki Bilim Kurgu Klasiklerinden Kadınlar Ülkesi'nin yorumu paylaşmıştım. Yorumunun sonunda devamı gelecek gibi bitmiş demiştim. Bu yorumu okumadan önce o yorumumu okumanızı öneriyorum. Kadınlar Ülkesini okuduğum zaman devamı olup olmadığını araştırmıştım. Kitapyurdundan baktığımda yazarın başka kitabı yok gözüküyordu. Geçen günlerde düşündüğüm gibi devam kitabı olduğunu öğrendim. Hemen kitabı buldum ve en kısa sürede temin edip okumaya başladım. Kitaba dönecek olursam; Yazarımız Kadınlar Ülkesinde bizleri feminist bir ütopyada buluştururken devam niteliğinde olan Bizim Ülkemizde distopik dünyamızda bizlere her yönden ayna tutuyor. Kadınlar Ülkesinden yaşayan Ellador dünyamızı ziyarete gelir. Geldiği yıllarda dünyamızda 1. Dünya Savaşı sürmektedir. Kendi yaşadığı mükemmel ülkeden çok farklı bir dünyayla karşılaşınca sarsılır. Dünyamız hakkında daha çok şey öğrenmek için dünyayı dolaşmak ister. Dünyamızı keşfederken bizlere Ataerkil zihniyetin başarı ve yanlışlarını açık ve net olarak gözler önüne serer. İnsanları insan olarak görmediğimizi, kadın ve erkek olarak ayırdığımızı, neden tam anlamıyla mutlu olamadığımızı derin gözlemlerle ve etkili bir dille bizlere aktarır. Son cümlelerime gelecek olursak; Her satırında insanı düşünmeye, sorgulamaya iten farkındalığı artıran dolu dolu bir eser. Kadınlar ülkesini çok sevmiştim ve bu kitabı okuyunca ikisinin bütünlüğü zihnimde bazı şeyleri daha net hale getirdi. Her iki kitabı da mutlaka ve mutlaka okumanızı öneriyorum. Ölmeden önce mutlaka okuyacağım dediğimiz kitaplar listesine eklemeniz tavsiyemdir.
Bizim Ülkemiz
Bizim ÜlkemizCharlotte Perkins Gilman · Otonom Yayıncılık · 201474 okunma
Resim