2017 18. kitabı
Okunma: 26 Nisan 2017 22:44
“Başka bir gezegene, oradaki kayaların yapısını incelemek için araç gönderebilecek kapasiteye sahip bu şizofrenik insanlık, milyonlarca insanın açlıktan ölmesini umursamayabiliyor. Mars’a gitmek,
BEYAZ KÖRLER !!!
2024 15. kitabı
Okunma: 04 Şubat 2024 18:42
José Saramago
ne anlatmak istemiş! Romanın bize anlatmaya çalıştığı durumu José Saramago söyle özetler: “…biz şu anda beyaz körlük salgınına yakalanmış durumdayız.Körlük, insan aklının körlüğü için kullanılmış bir metafor.Bu,gezegendeki kaya oluşumlarını incelemek için Mars’a birini gönderirken aynı zamanda milyonlarca insanın bu gezegende aç bırakan çelişkiye dair bir körlük.Ya körüz ya da deliyiz.”
José Saramago
nasıl anlattı peki! Bilim kurgu,gerilim (gerçekten çok gerildim),psikolojik (insan doğasını,iç güdülerini çok iyi verdi.),alegori tarzı ile bizlere anlattı (anlayanlara). Alegori: Bir düşünceyi, davranışı ya da eylemi, daha kolay kavratabilmek için onu, yerini tutabilecek simgelerle, simgesel sözlerle, benzetmelerle göz önünde canlandırma işi. Bunu muhteşem yapıyor yazar. Bilmeyenler için anlamınıda verdim. Ben ne demek olduğunu bilmiyordum. Ülke adı yok, şehir adı yok, ırk yok, millet yok. İnsan var, erkek var, kadın var ama onlarında adı yok,sıfatları var. Siz adınız ile mi yaşamak istersiniz! Yoksa sıfatlar ile,lakaplar ile, dış görünüşünüz üzerinden mi? Devamlı “BEN OLSAM” dedim,şöyle yaparım, böyle yapardım dedim. İlk 60 sayfa covid-19 salgını hızında giriş,60-183 gelişme( benim en sıkıldığım,eleştirdiğim kısım), gerisi işte içinde var olacağınız, sorgulamalara sizinde başlayacağınız muhteşem sayfalar bitmesin devam etsin dediğiniz yerde ise SON. Teşekkürler
Salgın(+18)
2022 53. kitabı
Okunma: 09 Mayıs 2022 14:04
José Saramago
, Nobel ödüllü Portekizli bi yazar. 2010 yılında kaybettik. Portekiz in neredeyse tüm ödüllerini kazanmış usta bi kalem. 3 tane önemli kitabının, 3 önemli yönetmen tarafından çekilmiş filmi
·331 syf.·
2024 6. kitabı
Ne yani cinselliği ön planda tutup okurları kitapta tutmaya çalışmak mıdır edebiyat? Kendi kendime cevap vereyim bari Tâbi ki de edebiyat değildir, hayvanîce bir düşüncedir. Kitap güzel, akıcı amma velakin mide de bulandırıcı. Vurgulanmak istenen konu, insanların gözleri olmasına rağmen birçok yerde körleştiği gibi görünse de ben kitabı okurken bunu pek hissedemedim. Daha çok insanın vicdanının olmadığı durumlarda hayvanîleşen bir canlı olduğunu düşündüm. Bizi biz yapan ahlak ve bu ahlakı bize emreden kutsal değerlerimizdir. Hayır benim ahlakımın-vicdanımın hiçbir kutsala ihtiyacı yok diyen insanlar var. Aldanmayın bu insanlar yalan atıyor! Bize ahlaklı olmamızı emreden bir Allah var ve biz O olmadan hayvanîleşen bir canlı türünden başka hiçbir şey değiliz. Kutsal değerleri olmayan insanların neler yaptığını romanı okuyanlar görecektir. Genel anlamda beğendim desem de yazarın romanı cinselliği ön planda tutmaya çalışmasından dolayı tam olarak beğenemiyorum. Başka türlü bir konuyla da vurgulanmak istenen yazılabilirdi ama günümüz dünyasında bolca satılan ve satıldıkça da toplumu bozan bu hayvanî değerler, yazıldıkça toplum kendini bozuyor ve insanlık teknolojik anlamda ilerlese de insani anlamda geriliyor. O yüzden bu tür konuları işleyen yazarlardan ziyade daha çok ruha hitap eden, sevgi bağını güçlendiren konuların işlendiği yazarların kitaplarına destek vermeliyiz. Tabi burada da batı yazarlarının çok büyük bir kesimi sınıfta kalmış oluyor. Kapitalizm, emperyalizm buna izin verir mi? Vermez tabi ki! Onun için özümüze dönmemiz gerekiyor; hatalarımız ve yanlışlarımız olsa bile...
KörlükJosé Saramago · Kırmızı Kedi Yayınları · 2022131,7bin okunma
"Diyelim ki bir anda herkes kör oluyor..."
·336 syf.·
2026 9. kitabı
José Saramago'nun "Körlük" isimli romanı; İskeletini toplumsal etoslar ve insan psikolojisi üzerinden oluşturan, etkileyici ve güçlü bir romandi benim için. Ahlakı,siyaseti, toplumu
Alıntı
2025 3. kitabı
Bu kitabı bir sınıfa koymam gerekseydi siyaset felsefesini seçerdim. Elbette konusu "Herkes bir anda kör olsaydı neler yaşanırdı?" sorusu üzerinden gidiyor fakat bu konu, alt metinde
KörlükJosé Saramago · Kırmızı Kedi Yayınları · 2022131,7bin okunma
Bana kaderimin bir oyunu mu bu?
2024 27. kitabı
Okunma: 07 Ağustos 2024 17:57
Yeşilçam'ın gözde temalarından biri hiç kuşku yok ki, hastalık ve kör olma halleridir. Kaderin tokatını yiyen o bahtsız adam/kadın ya "ince" bir hastalığa yakalanır ya da aniden
KörlükJosé Saramago · Kırmızı Kedi Yayınları · 2024131,7bin okunma
2023 131. kitabı
Okunma: 28 Mayıs 2023 15:03
'nun
Körlük
Körlük
adlı romanı, benim için kesinlikle sarsıcı bir distopyanın etkileyici anlatısı gibiydi. Bu etkileyici eser -ki beni gerçekten etkilemeyi başardı- insan doğasının içindeki
2023 56. kitabı
Okunma: 22 Aralık 2023 17:02
"Körüz çünkü ölüyüz ya da ölüyüz çünkü körüz" Konusu körlük salgını olan bu kitapta olaylar, en baştan itibaren detaylı bir şekilde başarıyla kurgulanmış, her açıdan düşünülmüş bizi de okudukça, düşünmeye iten bir yanı var. Kitapta böyle bir salgının yaşamı nasıl kötü etkilediğini, psikolojilerin nasıl değiştiğini, koşullara bağlı olarak insanların hangi seviyelere alçalıp yükselebilir olduklarını anlıyoruz çünkü her şey kör, gözlerden sonra duygular, davranışlar ve insanlık... Kitapta tek eleştirim, bu basımda yer alan iç içe geçmiş eksik, karışık ve hatalı cümleler oldu yine de her şeye rağmen çok akıcı, ilgi çekici, merak uyandırıcı ve okunmaya değer başarılı bir yapıt. Ve ekleme yapmak isterim ki hayatta her şey başımıza gelebilir tüm hastalıklara yakalanabiliriz mevzu bedensel bir durumdur, insanın kalbi kör olmasın.
2025 8. kitabı
Okunma: 01 Haziran 2025 18:42
Yorucu , sıkıcı bir eser fakat okurken seni oraya götüren bir yanı , ve öğretici bir yanı da vardı… Beğenmesem dahi okunabilecek bir eser olduğunu düşünüyorum , özelikle hep bu devirde yaşamak istemiyorum diyenlerin sevebileceği bir eser olduğunu düşünüyorum . Toplumun ahlak yapısını konu almış , ahlaki değerlerin çıkarlar için yok olduğu bir konu esaslı eser . Hala körlük devam etmekte , çıkarı için her şeyi mübah gören etrafımızda hala çok var , sadece günümüzde eğer böyle bir çıkar ortamı olduğunda iyi sandığımız çoğu insan çıkarı için her şeyi yapabilir durumda . Değişen hiçbir şey yok hala körlük devam etmekte…
KörlükJosé Saramago · Can Yayınları · 2015131,7bin okunma

José SaramagoYazar · 34 kitap
Lizbon kentinin kuzeyindeki küçük bir köy olan Azinhaga'da (Ribatejo) doğdu. Yoksul bir köylü ailenin oğlu olarak büyüdü. Ailesiyle birlikte taşındığı Lizbon'da öğrenim gördü. Öğrenimi sırasında kırsal kesimde çalıştı. Ekonomik sorunları nedeniyle okulu bıraktı. Makinistlik eğitimi aldı. Teknik ressamlıktan redaktörlüğe, editörlüğe ve çevirmenliğe kadar birçok işte çalıştı. Bir yayınevinde, yayın hazırlığı ve üretim departmanında görev yaptı. Diario ve Lisboa gazetelerinde kültür editörü olarak çalıştı. Siyasi yorumlar yazdı. Portekiz Yazarlar Birliği'nin yönetim kurulunda görev üstlendi. 1976'dan sonra kendini tümüyle kitaplarına verdi. 1993'te Kanarya Adaları'nda Lanzarote'ye yerleşti. Pilar del Rio ile evlendi. İlk romanı Günah ülkesi (Terra do Pecado) 1947'de yayınlandı. Yazarın romanları ve denemelerinin yanı sıra iki şiir kitabı ve oyun kitapları da vardır. Saramago, 1998 Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazandı. Yazarın biçemi gayet dikkate değerdir. Düz yazılarında, noktalama işareti olarak nokta ve virgülden başkasını kullanmaz. Anlatım dili de oldukça muzipçedir; bu da, okuyucuyu yazara bağlayan bir diğer etkendir. Ünlü yazar 87 yaşında hayatını kaybetmiştir.