Oyunlar 1 - Sanatçının Yaşlı Bir Adam Olarak Portresi

Boris İçin Bir Şölen Av Meclisi Minetti

Thomas Bernhard
Boris İçin Bir Şölen Av Meclisi Minetti - Oyunlar 1 - Sanatçının Yaşlı Bir Adam Olarak Portresi Kitap Açıklaması İlk kez 1970’te sahnelendiğinde, bazı eleştirmenler tarafından “absürd tiyatro” örneği olarak etiketlenip “hiciv boyutu ve burjuvazi eleştirisi” görmezden gelinmek istenen Boris İçin Bir Şölen’in ilk yazımı 1965’e kadar geri gider. Oyun aynı yılın yaz aylarında Salzburg Tiyatro Festivali için “fazla karanlık” bulunarak kabul görmemiştir. Bu oyunda, tıpkı kendisi gibi bacaklarını kaybetmiş İyi Kadın’ın yıllar önce evlenip Kötürümler Bakımevi’nden çıkardığı Boris’in doğum günü için düzenlenecek şölen konu edilir; şölene Bakımevi’nden on üç kötürüm konuk olacaktır. Bernhard’ın pek çok kez en başarılı eseri olarak adlandırdığı Av Meclisi’nde General ve eşinin av köşkünde bir oyun yazarı konuktur. –Bu Yazar karakteri Bernhard’ın yapıtında ilk kez bir tür yazınsal ayna karakter olarak belirir.– Av köşkünü çevreleyen ormanı bütünüyle kabuk böceği sarmıştır ve Stalingrad muharebesinde tek kolunu kaybetmiş General ölümcül bir hastalığın pençesindedir. Bernhard’ın ünlü Alman tiyatro oyuncusu Bernhard Minetti’ye ithafen kaleme aldığı Minetti’de, yalnız ve yaşlı bir oyuncu olan Minetti karakteri, bir yılbaşı gecesi, Flensburg Tiyatrosu’nun başyönetmeniyle buluşmak için Atlantik Okyanusu kıyısındaki karlı Oostende’de üçüncü sınıf bir otele gelir. Kendisini ilk kez üne kavuşturan Kral Lear’i otuz yıl sonra yeniden oynayıp sahnelere dönüşünü taçlandırmak niyetindedir fakat yolunu dört gözle beklediği başyönetmen bir türlü ortalıkta görünmez. Bernhard’da drama fikri, romanları, anlatıları, öyküleriyle kurduğu bütünlük bağlamında “felsefi güldürü izlencesi”nin yazınsal esaslarından biridir. Bernhard’ın tiyatro oyunları, ülkesi Avusturya’nın acı gerçeklerini seslendirirken evrensele uzanan yapıtı içerisinde dünya yaşamını aynı anda bir güldürü ve tragedya olarak betimleyen, ciddiyetle gülünçlük arasında gerçekliğin birbiriyle çelişen çift yüzünü resmeden güçlü bir repertuvar oluşturur: Sesi sönmeyen bir sözcük senfonisi, susmayan bir acı kahkaha. “İnsanlar tiyatroya gelirler / büyük bir oyuncuyu seyretmek için / ama gelir gelmez de onun tekinsizliğini itici bulurlar / Tekinsizlik sergilediğinde sanatçı / ki sergilemelidir / seyirci bunu itici bulur / Oyuncu göstermelidir onu / Tekinsizliği başka hiçbir şeyi değil” “Onda beni her zaman büyüleyen, dilinin ritim ve ton açısından taşıdığı müzikalitedir. Oyunları da adeta senfonik cümleler halinde bestelenmiştir. Beni en çok etkileyen oyunu Strindbergvari bir oda oyununun yoğunluğuna eriştiği Av Meclisi’dir.” Carl Zuckmayer (Tanıtım Bülteninden)
Yazar:
Thomas Bernhard
Thomas Bernhard
Çevirmen:
Fatih Özgüven
Fatih Özgüven
Tahmini Okuma Süresi: 7 sa. 15 dk.Sayfa Sayısı: 256İlk Yayın Tarihi: 2022Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları
ISBN: 9789750854026Ülke: TürkiyeDil: Türkçe

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
256 syf.
9/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Kaç kişiyiz ki hakikaten...
~~~Öyle bir zamanda yaşıyoruz ki bu zamanda alçak insanların istekleri yerine getiriliyor~~~ Kitaptaki son söz içinde bahsedildiği gibi oyunlar Beckettvari olsa da Bernhardvari durumları da hissettiğimiz eserdir bu üç oyun... Edebi anlamda eksik çıkarımlarım olsa da insanı anlamda her vurgusunu kavradığım bu iki yazardan ne yazsalar okurum, zira
Boris İçin Bir Şölen Av Meclisi Minetti
Boris İçin Bir Şölen Av Meclisi MinettiThomas Bernhard · Yapı Kredi Yayınları · 026 okunma
Reklam
256 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Beckettvari Bernhard
Müthiş bir kitap okudum. Thomas Bernhard en sevdiğim yazarlardan biri ve üç oyununun yer aldığı bu kitabı yaz aylarında yayımlandı. İlk oyun Boris İçin Bir Şölen, Beckett’ın alametifarikası ‘parçalanmış beden imgesi’ ile karşılıyor bizi. Kitabın sonunda çevirmen Fatih Özgüven’in sonsözü var. Oyunlar hakkında kısa bilgi veriyor ve Beckettvari olduklarını belirtiyor. Tabii bildiğimiz Bernhard aynı zamanda. Devlete, kurumlarına, burjuvaziye eleştiri, tekrarlayan ifadeler, sanat üzerine düşünceleri ve seyircinin sanata yaklaşımı gibi konulara değiniyor. Bence romanlarından daha kolay okunmakla birlikte Bernhard’ın düşünce dünyasını bilmek iyi olacaktır. Oyunların Beckettvari olmasını biraz açmak istiyorum. İleride bana da hatırlatma oluyor:) Parçalanmış beden imgesi. Bir karakterin uzun monologları. Çelişen ifadeler. Karakter isimlerinin benzerliği. Diyalogların kopukluğu (Harold Pinter’da da var.) Dilin sınırlarını zorlama. Karamsarlık, anlamsızlığa doğru gitme. Yabancılaşma, yalnızlaşma. Trajik-komik, Oyun Sonu için mutsuzluğun komedisi deniyor. Özellikle Boris İçin Bir Şölen’de çok baskın bu. Bu ortak özellikler detaylandırılabilir tabii. Beckett’ın en çok Oyun Sonu ve Felaket adıyla basılan bazı oyunlarının yer aldığı kitabıyla ilişkilendirdim.
Oyun Sonu
Oyun Sonu
Felaket ve Sair Kısa Oyunlar
Felaket ve Sair Kısa Oyunlar
Samuel Beckett
Samuel Beckett
Boris İçin Bir Şölen Av Meclisi Minetti
Boris İçin Bir Şölen Av Meclisi MinettiThomas Bernhard · Yapı Kredi Yayınları · 026 okunma
Resim