Bütün Şiirleri II

Oktay Rifat
"Aziz muhibbim Oktay, yakası açılmamış bir nazımdan ve hiç işitilmemiş dilden şiirleri aldım (...) Bu şiirler çok yeni bir nağme oldukları için şimdi turfanda zevkine sahip olanlarca seviliyor. Zaten görüldüğü gibi sevenlerin sayısı günden güne artar, hiç şiirden anlamayanlar ise hiçbir zaman anlamaz, o nev'i karilere ise zaten ihtiyaç yoktur." (Yahya Kemal Beyatlı, Oktay Rifat'a mektubundan) "Oktay Rifat'ta şiirsel konjonktür büyük inip çıkmalar gösteriyor. Her değişiş bir öncekinin bazı yönlerden tam tersiymiş izlenimini uyandırıyor okurda. Yalnız bunların kimlik değiştirmeyle ilgisi yok (...) başta yadırgansa da, birbirinin tersi olarak belirmiş dönemler ve bu dönemlerin ürünleri birbirine bağlanıyor; eklem yerleri o ters çıkış noktaları olmak üzere." (Cemal Süreya) "Oktay Rifat'ın imgeleri, başka bir şeyin, inanılmayı bekleyen daha yüksek bir varlık alanının simgesi değildir; sadece kendilerinin, ama bir yokluk olarak kendilerinin simgesidirler, kendi yokluklarının eğretilemesidirler. Ve kendi yarattıkları yanılsamayı kırarken, bu yanılsamanın çevresinde oluşan tutucu denklemi de askıya alırlar." (Orhan Koçak) "Oktay Rifat, Elleri Var Özgürlüğün'den son kitabı Koca Bir Yaz'a kadar yazdığı şiirlerde hayatı bütünselliği ve olanca ayrıntı zenginliğiyle yansıtabileceği yüksek bir üslup yarattı. Bu son döneminde Oktay Rifat ufkun ötesine bakarak var olmanın gizlerini okuruyla paylaşan cömert bir bilge gibidir. Adalet, özgürlük, zamanın geçişi onun hâlâ önem verdiği temalardır. Ama ilk şiirlerinin delifişek neşesi yerini filozofça bir gülümseyişe bırakmıştır." (Cevat Çapan) "Yaşamda en önemli şey 'essah' olmaktı onun için. Duyguda, sözde, davranışta gerçekten yana olmak, yalan söylememek, en büyük, belki de tek erdemdi. Nasıl insan yalan söylememeliyse, şiir de, sanat yapıtı da söylememeliydi. Bir onur ve varoluş sorunuydu bu." (Samih Rifat) "Kendiliğinden yazı'nın rastlantı ile kotardığı işbirliğinin, ana özelliği korunarak denetlenebileceğini, kısacası ultra-modern bir yazı tekniğinin klasik bir ritme uyabileceğini kanıtladı Oktay Rifat'ın şiiri; öyle sanıyorum ki bir tek Rilke'de ve belli ölçüde de Aragon'da görebildiğimiz bir ustalıktır bu, biraz da yaşlılık döneminde Montale'de. (...) Tıkızlaşan imge düzenini ve sıkışan yazıyı hepten akışkanlaştırdı Oktay Rifat şiiri." (Enis Batur)
Yazar:
Oktay Rifat
Oktay Rifat
Tahmini Okuma Süresi: 17 sa. 53 dk.Sayfa Sayısı: 631Basım Tarihi: Haziran 2018İlk Yayın Tarihi: Nisan 2003Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları
ISBN: 9789750812965Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
631 syf.
9/10 puan verdi
·
7 günde okudu
Bütün Şiirleri II - O. RIFAT /Bulurken yitirdiğim ilk acımsın sen.
"Elveda dostlarım elveda Yolcu yolunda gerek!" Diyerek vedalaşmıştık
Bütün Şiirleri I
Bütün Şiirleri I
ile. Vedalaştığından kopamayınca kısa sürüyor vedalar, bak işte, buluştuk yine! Önceki incelememde uzun uzun tanıtmıştım; şairi, hayatını, kalemini. Artık bir okur kitlemin oluştuğunu düşünüyor ve burada yeniden uzun uzadıya bahsetme gereği duymuyorum. Bir
Bütün Şiirleri II
Bütün Şiirleri IIOktay Rifat · Yapı Kredi Yayınları · 2018166 okunma
Reklam
631 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
1 saatte okudu
Hukuk Fakültesini bitirdikten sonra doktora çalışması için Paris' e giden Oktay Rıfat orada kaldığı üç yıl boyunca hem Fransız şiirinin önemli ustalarını yakından incelemiş, hem de moder nizmin Avrupa ve Amerika' da iki dünya savaşı arasındaki geliş melerini izleme fırsatı bulmuştu. Özellikle enternasyonalizmin ve savaş karşıtlığının önem kazandığı bu yıllarda onun da bu ge lişmelerle ortaya çıkan evrensel insan sorunlarına kayıtsız kalması düşünülemezdi. Nitekim yurda dönüşünde Orhan Veli ve Melih Cevdet'le "Garip" hareketini başlattıklarında onlarla bir likte "Halkın hizmetinde sanat" ilkesini benimsediğinde bile ba tıdaki birçok şair gibi daha entelektüel bir yaklaşımla şiiri için yeni olanaklar aramaya ara vermedi. Bir yandan geleneksel halk şiirinden, deyimlerden ve tekerlernelerden yararlanarak toplum sal sorunlara yer veren şiirler yazarken, bir yandan da Fransa' daki gerçeküstücü şiiri çağrıştıran deneyiere girişrnekten geri durmadı. Özellikle Aşağı Yukarı (1952) ve Karga ile Tilki (1954) ki taplarında 1946'da yayımladığı Yaşayıp Ölmek Aşk ve Avarelik Üstüne Şiirler' deki şaşırtıcı üslup özelliklerini daha da özgürce kul lanarak yergici ve alaycı tutumunu dile getirerek yeni imgelerle yoğun bir lirizme ulaşmanın yollarını aradı.
Bütün Şiirleri II
Bütün Şiirleri IIOktay Rifat · Yapı Kredi Yayınları · 2018166 okunma
631 syf.
3/10 puan verdi
·
12 günde okudu
Oktay Rifat’ın dünya görüşü, yaşam şekli, espiri anlayışı, sevdiği ve sevmediği şeyler konularının açıkça görülebilineceği bir kitap. Tabi biz pek anlaşmazdık. Ama istikrar sağladım yine de; 600 sayfada 6 şiirini beğendim. Genel olarak beğenmedim, Ece Ayhan tarzını sevenler için çok ideal bir kitap.
Bütün Şiirleri II
Bütün Şiirleri IIOktay Rifat · Yapı Kredi Yayınları · 2018166 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.