Büyük Çekişmeler

Hal Hellman

Büyük Çekişmeler Sözleri ve Alıntıları

Büyük Çekişmeler sözleri ve alıntılarını, Büyük Çekişmeler kitap alıntılarını, Büyük Çekişmeler en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Sonuçta veriler, hatta kuramlar tarihin işidir. Yaşayan bilim ise sürecin kendisidir.
Tübitak YayınlarıKitabı okudu
Oha, kadındaki karizmaya gel :D
Herkese açık daire kareleme yarışmaları düzenleniyordu. Hatta 4 Mart 1686 tarih­li Journal des Savants gazetesinin haberine göre "genç bir ha­nım, verilen belli süre içinde problemin çözümüne yönelik yeni bir fikir üretemediği gerekçesiyle çok iyi niteliklere sahip bir eş adayını reddetmişti"
Tübitak YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Bu gece bir sigara da dinozorlar için yakalım.
Bugün biliyoruz ki dinozorlar 200 milyon yıl önce Triyas döne­minin sonlarında ortaya çıktılar. 140 milyon yıl gibi hayret ve­rici uzunlukta bir süre var olduktan sonra 65 milyon yıl önce yok oldular.
Sayfa 138 - Tübitak YayınlarıKitabı okudu
Voltaire
"Yazarlar arasındaki an­laşmazlıklar edebiyat için yararlıdır. Tıpkı özgür bir devlette büyüklerin kavgaları ile küçükler arasında çıkan gürültünün öz­gürlük için şart olduğu gibi.”
Galileo'nun deyişiyle, doğanın kitabı matematiğin diliyle yazılmıştı, ayetlerle değil.
Tübitak YayınlarıKitabı okudu
Dinozor isminin kökeni. Sensin korkunç :D
Richard Owen 1842 yılında, İngiltere’nin güneyinde bulunan çok sayıda büyük sürüngen kemiğinin soyu tükenmiş bir sürüngen türüne ait olduğunu öne sürdü. Bu türe, Yunanca korkunç an­lamındaki deinos sözcüğü ile kertenkele anlamına gelen sauros sözcüğünün birleşmesiyle oluşan dinozor adını verdi.
Sayfa 137 - Tübitak YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Bir yaratılışçı yarım saat içinde, bir bilimcinin bir haftada çürütebileceğinden daha çok yalan üretebilir.
Sayfa 110 - Tübitak YayınlarıKitabı okudu
Dinler ne kadar yanıltıcı olabilir? Güzel bir örnek :)
Tartışmanın konusu Dünya'nın yaşıydı. Bir yüzyıl önce bu konuda pek fazla tartışma olmuyordu. Birçoğuna göre, Dünya'nın 6000 yaşında olduğu kutsal kitaplarda açıkça belirtil­mişti.
Sayfa 120 - Tübitak YayınlarıKitabı okudu
Hobbes düşüncelerinin, aralarında Spinoza, Leibniz, Diderot, Rousseau, Hume ve Locke’un da yer aldığı birçok önde gelen düşünür üzerinde güçlü bir etki yaptığını öğrenseydi mutlu olur­du.
Sayfa 41 - Tübitak YayınlarıKitabı okudu
Öyküye Galileo ile Papa VIII. Urban arasındaki çatışmayla başlayacağız. Bazı yazarlar bu kavganın bilimle din arasında hâlâ devam eden bölünmüşlüğün başlangıcı olduğunu savunurlar. Bilim tarihi profesörü William Provine ise ayrılığın evrim teorisiyle birlikte ortaya çıktığını savunmaktadır.
Tübitak YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Nasıl şüphe edilsin? :D
Needham, kendiliğinden türemeye yani cansız maddeden yaşamın oluşmasına tanıklık ettiğini savunu­yordu. Kendiliğinden türemenin olasılığı uzun süredir savunu­lan bir düşünceydi. 1667 yılında tanınmış Flaman hekimi ve bi­lim adamı Jan Baptista van Helmont, kirli paçavralarla buğda­yı karıştıran herkesin fare yapabileceğini söylemişti. Bundan na­sıl şüphe edilebilirdi ki? Yapılması gereken tek şey söz konusu iki malzemeyi birlikte üstü açık bir kabın içine koyarak uygun bir süre beklemekti. Kuşku yoktu ki fareler meydana çıkacaktı.
Sayfa 77 - Tübitak YayınlarıKitabı okudu
Geometri
Sözcüğün kendisi Yunanca geo (yer) ve metrein (ölçüm) köklerinden türemiştir.
Tübitak YayınlarıKitabı okudu
Galileo
Kiliseye zarar verdiğini değil, onu kurtarmaya çalıştığını düşünüyordu. Kiliseyi, yanlışlığı kanıtlanabilecek bir öğretiyi savunma durumunda kalmaktan umutsuzca kurtarmaya çalışıyordu.
Tübitak YayınlarıKitabı okudu
Isaac Newton
Newton 1669 yılından başlayarak her ne kadar bir simyacı da olsa, bu yönünü mate­matiksel fizik çalışmalarından ayrı tutmayı başarmıştı. Bilim dünyası için o katı bir deneyciydi. Principia'da, gezegenlerin hareketi, gelgit hareketleri, sarkacın sallanması ve bir elmanın yere düşmesi gibi birbirinden çok farklı olayların hepsine tek bir matematiksel açıklama getirmişti. Bu şaşırtıcı başarı, Galileo'nun yapmak istediği ama yapamadığı bir işi gerçekleştirerek yer fiziği ile gök fiziğini birleştirmişti.
Sayfa 63 - Tübitak YayınlarıKitabı okudu
Hakaretlere bak. Adamlar bu konuda bile klas :D
Bir kitapçıkta Huxley ile Owen'ın birbirlerine berbat isimler taktıkları iddia ediliyordu. Huxley, Owen'a "yalancı Orthognathus Brachycephalic Bimanous Pithecus" diye hitap ediyor, Owen ise Huxley'in "tam bir Archencephalic Primate" olduğunu söylüyordu. Owen ayrıca, hiçbir şeye inanmadığı için Huxley'in tanıklığının geçerli olmayacağını ileri sürüyordu. (Huxley daha sonraları, kendi felsefesini tanımlamak için agnostik terimini ortaya attı.)
Sayfa 98 - Tübitak YayınlarıKitabı okudu
105 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.