Amerika'nın küresel üstünlüğü ve bunun jeostratejik gereklilikleri

Zbigniew Brzezinski

Tümünü Gör
Puan vermedi
Kitap, ABD yönetimine ileriye ilişkin bir perspektif ve yol gösterirken diğer devletlere de ABD'nin büyüklüğünü kabul edip yoldan çıkmamalarını ihtar ediyor. Kitaptaki bir çok öngörü gerçekleşmiş görünmektedir. Satranç tahtasındaki taşların nasıl hareket edeceklerini ABD belirlediği ve Brezinski de önemli stratejist ve danışmanlarından biri
3/10 puan verdi
Kitap Hk.
Kitap Amerikancı bir gözle yazılmıştır. Kitabın geneline bakıldığında yazar Sovyet Rusya’yı öcü gibi göstermiş ve suçlayıcı eleştirmiştir. Federasyon Rusyasını ise 3. Dünya ülkesi olarak tanımlamıştır. Bu eleştirileri her sayfa da hissettiriyor yazar. Ukrayna kökenli bir yazar İçin belki bu eleştiriler normal karşılanabilir. Yazıldığı tarih itibari ile yazarın öngörülerine bakıldığında günümüzle tutarlılığı çok yakın değildir. Tavsiye edebileceğim bir kitap değil, ancak Amerikancı bir kalemin nasıl olduğunu görmek isterseniz okuyabilirsiniz.
Puan vermedi
20 ve 21. yüzyılın en önemli uluslararası ilişkiler uzmanlarından birisi olan Polonya asıllı Amerika vatandaşı Brzezinski, Jimmy Carter'ın ulusal güvenlik danışmanlığını yaparak Amerikan siyasetine yön verdiği gibi, Madeleine Albright ve Condolezza Rice gibi önemli isimlere hocalık yapmış bir isim olarak bu süper güce yön veren isimlere de bir pusula olmuştur. Brzezinski, bu kitap ile SSCB'nin dağılmasıyla Soğuk Savaşın sona ermesi sonucu ABD'nin küresel sistemde ilk, tek ve son süper güç olduğunu ifade ederek bunun gerekçelerini, sonuçlarını ve bu hegemonyayı devam ettirmenin yollarını anlatmaktadır. Dünyayı yönetmek için dünyanın kalbine hakim olmak gerektiğini bu kalbin de Avrasya olduğunu söyleyen Brzezinski, bu kalbi elinde tutmak için önemli jeopolitik konumlarıyla Almanya özelinde AB, Rusya, Japonya, Çin, Türkiye, İran gibi ülkeler ve uluslararası örgütlere yönelik uygulanacak politikaları ve yine bu ülke ve kurumların dünyada bölgesel güç elde etmek için izlemesi gereken politikaları açıklamaktadır. 1997 de yazılmış olan bu kitabı analiz ettiğimde geleceğe yönelik bir çok tahminde başarılı olduğunu söylemeliyim. Küresel siyasete ilgi duyanların mutlaka okuması gereken bir kitap olmakla beraber konuya uzak insanlara sıkıcı gelecektir.
Büyük Satranç TahtasıZbigniew Brzezinski · İnkılâp Kitabevi · 2005314 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.