Çağdaş Uygarlığın Sorunları ve İslam

Seyyid Kutub
İnsanın, ancak kendisiyle insan olabileceği, kendisiyle yeryüzünün efendiliğini yapabileceği ve yeryüzündeki halifelik görevini yürütebileceği insani özellikleri yerle bir edilip çirkince yok ediliyor. Fakat insan farkına bile varmıyor. Yok edilen değerleri konusunda kendisini uyaran düşünürlerin. Sesine de kulak vermiyor, duymuyor. Bu uyarıları duysa bile uçuruma sürüklenişini önleyecek gücü kendisinde bulamıyor. Ortada tek bir yol var. Fazla değil, tek bir yol! Bu yol kurtuluş yoludur. İnsanlığı uçuruma sürüklemekten alıkoyahcak tek yol, işte budur.
Türler:
220 sayfa
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

220 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
İnsan Nedir?
İnsan, insandır. O bir makina değildir, hayvan değildir, ilah hiç değildir. O bir insandır ve bu haliyle yani sahip olduğu değerli özellikleriyle aklı ve idrakiyle, insan oluşunun gereği gibi davranmalıdır. Fıtratının getirdiği sorumlulukları üstlenmelidir. Çünkü insan akla ve incelemek, eleştirmek, ayırd etmek gibi değerli vasıflara sahiptir. Evet bir makina değildir ki bir makina gibi her gün her saat hep aynı işi defalarca, içinde bir ruh bulunmadan ve yaptığının da idrakine varmadan tekrar edip dursun. Evet o bir hayvan da değildir ki istediği, arzuladığı şeyi bir hayvanın iştah ve gözü dönmüşlüğüyle istediği yerde istediği şekilde tatmin etsin. Ve o ilah da değildir ki yeryüzünün maliki gibi davranıp canlı cansız tüm maddeler üzerinde sahte bir hükümranlığa soyunsun! O, insan, Allah'ın yeryüzüne halife olarak indirdiği ve çeşitli sorumluluklarla hayatı, canı ve Hakkı( gerçeği) korumakla görevlidir. Yegane arzusu bu olmalıdır. Ve kitabın da bize çarpıcı örneklerle gösterdiği tüm gerçekler insanın insan dışı hareketleriyle kurduğu medeniyetin(!) geldiği noktayı açıklamaktır. Allah Seyyid Kutub'tan ve onun gibi gerçeği haykırdığı için dışlanan tüm insanlardan razı olsun.
Çağdaş Uygarlığın Sorunları ve İslam
Çağdaş Uygarlığın Sorunları ve İslamSeyyid Kutub · Beka Yayınları · 2014157 okunma
220 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
18 günde okudu
Seyyid Kutub'un okuduğum ilk kitabı ve diğerlerini de okumam için beni motive edecek düzeyde dolu dolu bir kitap. Kitapta öncelikle Alexis Carrel isimli bilim adamının insanın fıtratıyla ilgili bir yazısından alıntı yapılmış ve Seyyid Kutub bu alıntıların ışığında özellikle batı medeniyetinin insanın fıtrî temayülleri ve istidatları, kadın ve her iki cins arasındaki münasebetler ve iktisadî meselelerde ilahi nizamdan nasıl uzaklaştığını, bunun sonucunda insanın fıtrî yapısının bozulduğunu ve bu medeniyetin insana has özellikleri yok ettiğini delilleriyle birlikte çok güzel açıklamış. Kitabın sonunda da kurtuluş yolundan; yani ilahi nizamdan ve islâm'ın prensiplerine yeniden dönmemiz gerektiğinden bahsetmiş. İnsanlık medeniyeti için en güzel sistemin Allah'ın koyduğu kanunlar olduğunu ayetlerle açıklamış. Okunmasını tavsiye ederim.
Çağdaş Uygarlığın Sorunları ve İslam
Çağdaş Uygarlığın Sorunları ve İslamSeyyid Kutub · Beka Yayınları · 2014157 okunma
220 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
10 günde okudu
Tek bir yol var o da İslam. Yazar bu kitabında Alexis Carrel'da çokça iktibas yapmış. Faydalı da oldu. Carrel'ın sosyolojik, psikolojik değerlendirmeleri çok önemli. "Köpek bakım yerlerinde kendi yaşlarındaki köpeklerle büyüyen köpek yavruları, ana babalarıyla serbestçe dolaşanlara nisbeten daha az gelişiyorlar. Çocuklarda böyledir. Kendi akranlarından az şey öğrenirler. Çocuk okulda bir birim haline geldiği için iyi gelişmez. Fert ilerlemek için nispi bir yalnızlık ve küçük aile ocağının dikkatini ister." Bunun gibi bir çok iktibas.. Özellikle kadınlar hakkındaki tespitleri çok önemliydi. Kapitalizmin İnsan fıtratını, toplumu nasıl tahrip ettiğini çok güzel bir şekilde ibraz etmiş. Varoluşsal sorunları olan ve çağdaşlık adı altında barbarlık yaşayan insanlığa bir sorgulama ve öze dönüş risalesi. Kutub her zaman ki gibi öze dokunuyor ve eveleyip gevelemeden sorunlarımızın ana temelinde özümüzü, insanlığımızı unutmamızı gösteriyor. Sadece teşhis konulmuyor hastalığa, aynı zamanda İslam''ın reçetesi, çözüm önerilerini sunuyor ve özetliyor. Seyyid Kutub'un fikirleri kesinlikle okunmalı.
Çağdaş Uygarlığın Sorunları ve İslam
Çağdaş Uygarlığın Sorunları ve İslamSeyyid Kutub · Beka Yayınları · 2014157 okunma
220 syf.
10/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Bazı kitaplar vardır ki insanı sadece bilgilendirmez, aynı zamanda sarsar, uyandırır ve adeta yeni bir bakış açısı kazandırır. İşte bu kitap böyle bir eser! Seyyid Kutub, her cümlesiyle okuyucuyu derin bir muhasebeye davet ederken, çağdaş dünyanın krizlerini cesurca ele alıyor ve İslam’ın bu sorunlara getirdiği çözümleri büyük bir berraklıkla
Çağdaş Uygarlığın Sorunları ve İslam
Çağdaş Uygarlığın Sorunları ve İslamSeyyid Kutub · Beka Yayınları · 2014157 okunma
220 syf.
4/10 puan verdi
·
7 günde okudu
Dr. Alexis Carrel’in İnsan Denen Meçhul kitabını bulup okusaydım diye düşündüm. Pek çok yerden alıntılar yaparak ilerleyen bir kitap. Bitirmekte zorlandım.
Çağdaş Uygarlığın Sorunları ve İslam
Çağdaş Uygarlığın Sorunları ve İslamSeyyid Kutub · Beka Yayınları · 2014157 okunma

Yazar Hakkında

Seyyid Kutub
Seyyid KutubYazar · 121 kitap
Profesör Seyyid Kutub (Arapça: سيد قطب), (d. 1906, Mısır – ö. 29 Ağustos 1966). Mısırlı yazar, müfessir ve düşünce adamıdır. Hayatı 1906 yılında Mısır'ın Asyut kasabasısında, dindar bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Orta ve lise tahsilini el-Ezher de bitirdi. Kahire Üniversitesi'nin Darul Ulum fakültesine girdi. 1933 yılında mezun oldugu fakülteye aynı yıl öğretim görevlisi olarak tayin oldu. 1939 ve sonrasında İslami düşünceye yöneldi. 1946'da Konum Dersleri isimli makalesini yayımladı. Çoğuna göre bu makalesi onun İslami düşünceye girişini temsil eder. Makalesinde toplumun ıslahının ve Müslümanların bu yönde çalışmasının Kur'an'ın emri olduğunu savunuyor, Mısır'ın o dönemki toplumsal yapısını ve geçirmekte olduğu dejenerasyonu eleştiriyordu. 1949 yılında ABD'ye gitmiştir. Bu dönem boyunca Amerikan yaşam tarzını ve toplumunu, tanık olduğu ırkçılığı eleştirmiş ve Amerikan medeniyetini primitif olarak görmüş ve reddetmiştir. Ayrıca, 1949 yılında, o yurtdışındayken, İslam'da Sosyal Adalet isimli eseri yayımlanmıştır. Bu eserinde gerçek sosyal adaletin İslam'da olduğunu öne sürmüştür. Ayrıca yine ABD'deki yıllarında, daha önce kaleme almış olduğu edebi makale ve eserleri eleştiriyor, o dönemlerde sahip olduğu daha seküler olarak tanımlanabilecek edebiyat anlayışından ziyade edebiyatın da kaynak olarak en başta İslam'ı alması gerektiğini savunuyordu. Kitaplarında, genellikle geleneksel İslam'a karşı, sahih bir çizgiyi savundu. Tasavvufta var olan hurafeleri eleştirdi. Mısır'a döndüğünde, kamu hizmetinden ayrılıp Müslüman Kardeşler teşkilatına katılmıştır. Teşkilatın gazete ve dergilerinden devamlı olarak düşüncelerini aktarmaya çalışırken, teşkilatın genel düşüncesiyle kendi fikirleri arasındaki bazı farklılıklar ortaya çıksa da, Müslüman Kardeşler ile olan ilşkisi devam etti. Cemal Abdül Nasır'a düzenlenen 1954 tarihli suikast girişimi nedeniyle birçok Müslüman Kardeşler üyesi gibi o da tutuklandı. Yargılama sonunda Seyyid Kutub'a onbeş yıl ağır hapis cezası verilmiştir. Hapiste ileride büyük bir önem ve üne kavuşacak iki eseri olan, Kur'an tefsiri Fi zilâl-il-Kur'an ve Kutub'un siyasi ve düşünsel görüşlerinin en son ve bütününü ifade eden Yoldaki İşaretler`i kaleme almıştır. 1964'te serbest bırakıldıktan sonra, 1965'te tekrar tutuklandı. Bu kez de birçok Müslüman Kardeşler üyesi ile birlikte tutuklanmıştı ve tutuklanma nedeni devlete karşı bir darbe girişimi idi. 22 Ağustos 1966'da hakkında idam cezası verildi. Kararı Pakistan, İngiltere, Lübnan, Ürdün, Sudan ve Irak gibi ülkelerdeki birçok dini otorite ve grup tepkiyle karşılasa ve Nasır'ı kararından döndürmeye çalışsalar da, Seyyid Kutub 29 Ağustos 1966'da idam edildi.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.