Çanakkale Savaşı: Ateş Altında Komuta

Edward J. Erickson
Başta Mustafa Kemal olmak üzere Türk komutan ve askerleri karşısında hezimete uğradıkları Gelibolu’dan hızlıca ve sessizce kaçan Batılı devletler, o gün bugündür şu sorunun cevabını arıyor: Tarihin gördüğü en büyük ateş gücüne sahip bir donanma tarafından desteklenen koskoca İngiliz ordusu ile müttefikleri, “Avrupa’nın hasta adamı” olarak nitelenen ve henüz iki yıl öncesinde küçücük Balkan devletleri karşısında büyük bir bozgun yaşayan Osmanlılar karşısında neden yenildi? 1915’ten bu yana geçen yüz yılı aşkın sürede yayınlanan çok sayıda resmi yayında, kurmay etüdünde ve tarih araştırmasında bu soruya stratejik ve taktik düzeyde değerlendirmeler içeren çeşitli yanıtlar verildi. Elinizdeki kitap ise Çanakkale Savaşı’nın operatif düzeyine, yani esas olarak sahra ordusu ve kolordu seviyesine odaklanıyor. İki tarafın harekât komutanlarının nasıl karar aldıklarını; amaçlar, yollar ve araçlar arasında nasıl bir denge kurduklarını; sonucu nasıl etkilemeye çalıştıklarını analiz ediyor. Asker kökenli bir harp tarihçisi olan yazar Edward J. Erickson, Çanakkale Savaşı’nı Osmanlı Ordusu’nun muazzam bir zafer kazandığını, çünkü İngiliz komutanlar ısrarla yetersiz varsayımlara dayanan kararlar verip harekâtların koordinasyon ve icrasını astlarına bırakırken, Osmanlı komutanlarının operatif düzeyde onlardan çok daha etkili bir komuta-kontrol bilgisi ve uygulaması sergilediklerini ortaya koyuyor.
Yazar:
Edward J. Erickson
Edward J. Erickson
Çevirmen:
İsmail Hakkı Yılmaz
İsmail Hakkı Yılmaz
Editör:
Levent Cinemre
Levent Cinemre
Tahmini Okuma Süresi: 12 sa. 48 dk.Sayfa Sayısı: 452Basım Tarihi: Ekim 2019Yayınevi: Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıOrijinal Adı: Gallipoli: Command under Fire
ISBN: 9786052959466Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
452 syf.
·
Puan vermedi
·
10 günde okudu
Çanakkale Savaşı: Ateş Altında Kumanda eseri Çanakkale savaşını harp tarihi yönünden ele almaktadır. Bu çalışma savaşın stratejik, operatif ve taktik yönler esas alınarak yapılmıştır. Çanakkale Savaşı'nın diğer etmenlerine bakmadan sadece askeri boyuttan incelenmesi alanyazın için farklı bir bakış açısı oluşturmuştur. Çalışmanın bizlere kalıplaşmış bilgiler dışında önemli ve detaylı bilgiler vermesi, savaşa farklı bir boyuttan bakabilmemizi sağlaması önem taşımaktadır. Genel olarak ele alacak olursak savaşta komuta-yetki sistemi, siyasilerin askeri işlere müdahil olması, savaş alanında komutanların verdiği kararlar ve insiyatif almaları, subay ve askerlerin yetiştirilme tarzları, savaş için komutan seçimi, haberleşme sistemi, istihbarat bilgileri gibi birçok etmenin tek başına savaşın gidişatını etkileyebileceğini çok açık bir şekilde bizlere göstermektedir. Kısacası çalışma bizlere savaşta İstihbarat, ikmal, muhabere ve eğitimin; cesaret ve sayı kadar önemli hatta kimi durumlarda daha da kritik olduğunu göstermiştir. Bunun dışında da çalışma bizlere diğer bir çok Çanakkale Savaşı üzerine yapılmış akademik çalışma gibi "Çanakkale" ile ilgili Hurafelerin safsatadan ibaret olduğunu göstermektedir.
Çanakkale Savaşı: Ateş Altında Komuta
Çanakkale Savaşı: Ateş Altında KomutaEdward J. Erickson · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201917 okunma
Reklam
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.