Çay Kitabı

Okakura Kakuzo

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
75 syf.
9/10 puan verdi
Çayın tarihini, yapılışını, simgelediği sembolleri, dinlerle olan ilişkisini anlatan enfes bir kitap! Yazar, sadece çay hakkında değil sanat hakkında, Zen, Taoizm, Budizm, Konfüçyüsçülük gibi dinler hakkında ve -az da olsa- Japon mimarisinde kullanılan sembolizm hakkında bilgiler vererek yazmış bu muhteşem eserini. İncelemenin devamı spoiler
Çay Kitabı
Çay KitabıOkakura Kakuzo · Alakarga Yayınları · 2014245 okunma
Reklam
104 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Çay Kitabı - Okakura Kazuko Okakura Kakuzo 1863-1913 yılları arasında yaşamış, yaşadığı dönem Meiji devrine denk geliyor. (23 Ekim 1868-30 Temmuz 1912). Doğduğu şehir Yokohama yeni şehirleşmekte göçmenleri kabul eden bir liman kenti olduğundan batıdan geşen yabancılarla kolaylıkla etkileşime geçebilmiştir. Tokyo kraliyet üniversitenin ilk
Çay Kitabı
Çay KitabıOkakura Kakuzo · Alakarga Yayınları · 2014245 okunma
104 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
2 saatte okudu
Güney Çin'in yerlisi olan çay bitkisi çok eski zamanlardan beri botanikte ve ilaç yapımında kullanılmakta­ dır.Klasiklerde çaydan Tou, Tseh, Chung, Kha ve Ming gibi çeşitli isimler altında bahsedilmiş; yorgunluğa iyi geldiği, ruhu dinlendirdiği, iradeyi ve görme duyusunu güçlendirdiği için oldukça değer verilmiştir. Sadece dahili olarak değil, çoğu zaman harici olarak da macun kıvamında romatizma! ağrılar için kullanılmıştır. Taoistler çayın ölümsüzlük iksirinin önemli bir parçası olduğunu iddia etmişlerdir.
Çay Kitabı
Çay KitabıOkakura Kakuzo · Alakarga Yayınları · 2014245 okunma
104 syf.
·
Puan vermedi
·
1 saatte okudu
'Çay keyfi' herkesçe biliniyor. Doğu felsefesi de. Kakuzo'nun yaptığı ise 'çay'ı doğuyu anlamak yolunda bir ipucu olarak kullanmak, çayın hazırlanışından sunumuna kadar ne denli doğu kültürüyle 'demlenmiş' olduğunu kanıtlamak. Japonya'da, birkaç kişinin bir odada toplanarak çay içtiği 'çay törenleri'ni sadeliği ve özenliliği ile doğu felsefesinin, özellikle Zen ve Teo düşüncesinin, gündelik işlerde bile güzele duyulan hayranlığın bir ifadesi olarak değerlendiren yazar, Japon çiçek düzenleme sanatını da örnek göstererek Doğu Felsefesine bir giriş yapmayı, Batılı okura Doğuyu, anlayış ve yaşam tarzıyla tanıtmayı amaçlamış.
Çay Kitabı
Çay KitabıOkakura Kakuzo · Alakarga Yayınları · 2014245 okunma
Reklam
104 syf.
·
Puan vermedi
Kitabın dili çevirmenden kaynaklı olabileceğini düşündüğüm bir şekilde ağır. Ancak eğer japon kültürüne hakim değilseniz önermeyeceğimde bir kitap. Beklentimin oldukça altında kaldı maalesef.
Çay Kitabı
Çay KitabıOkakura Kakuzo · Alakarga Yayınları · 2014245 okunma
104 syf.
·
Puan vermedi
Çayın tarihi ve diğer ülkelere yayılışı.. Geçmişte çayın içine tereyağı, soğan ve tuz kattıklarını öğrenince, yaşadığımız dönemin güzelliğini bir çay içerek kutlamak lazım..
Çay Kitabı
Çay KitabıOkakura Kakuzo · Alakarga Yayınları · 2014245 okunma
84 syf.
10/10 puan verdi
Derinliğe ve Felsefeye Çay Yolu ile Bir Bakış
Çay Kitabı, çayı yedi başlıkta ele alıyor. İlk kısımda kısaca çayın tarihine değiniyor, ikinci kısımda ise çayın toplanış ve yapılış biçimlerine işaret ediyor. Bu iki kısımdan sonrası çay ve doğu felsefesinin ortak noktalarını göstererek devam ediyor. Taoculuk ve Zen'de çayın yeri ve gelişimi, çay odalarının nasıl dekore edilmesi gerektiği ve bunun kültürel olarak nasıl ilerlediği, sanat zevki, çiçekler ve en sonda da çay ustalarına ve onların yaşayış biçimlerine bakıyoruz bu kitapla. Doğu felsefesi ile ilgileniyorsanız, Japon seremonileri ve kültürüne ilginiz varsa bu kitap size çok fayda sağlayacaktır. Kitabı okurken çayınızı yudumlamayı unutmayın!
Çay Kitabı
Çay KitabıOkakura Kakuzo · Alfa Yayıncılık · 2019245 okunma
84 syf.
10/10 puan verdi
Çay Kitabı
Çay Kitabı Japon Yazar Okakura Kakuzo, 1862-1913 Kendilerindeki büyük şeylerin küçüklüğünü anlamayanlar, başkalarındaki küçük şeylerin büyüklüğünü de gözden kaçırma eğilimindedir.. Ortalama bir Batılı, kendisi dışında hiçbirşeyi umursamayan rahat tavrıyla, çay seromonisini de sadece Doğunun tuhaflık ve çocukluklarını teşkil eden binbir garip
Çay Kitabı
Çay KitabıOkakura Kakuzo · Alfa Yayıncılık · 2019245 okunma
Reklam
104 syf.
·
Puan vermedi
·
6 günde okudu
Çay.. Sofranın neşesi, dost muhabbetinin olmazsa olmazı, kitabın da öyle.. Peki geçmişi, sergüzeşti, felsefesi? Çayizm nedir mesela, çay evlerinin, çay demlemenin yöntemleri, ritueli var mıdır? Çaysız adam, çayı fazla gelmek deyimleri ne anlam taşır? Çayın çiçeklerle ilgisi nedir?" Bizim kültürümüzdeki çayın yerini anlatmıyor bu kitap,evvela onu söyleyeyim, hatta bahsedilen demleme yöntemlerinde bizimki yoktu bile, fakat ben okurken de size sunarken de yine baki dostu davet ettim. Altını çizdiğim bazı cümleleri sizle de paylasmak istedim: "(Çay) bütün tutkunların damak zevkini soylularla eşit düzeye getirdiği için Doğu demokrasisinin gerçek ruhunu temsil eder." "Halk dilinde insani dramın yarattığı ciddi sorunlara duyarsız kalan kişilere 'çaysız adam' deriz." "Uygarlığı hak etmemiz savaşın dehşet verici zaferine dayalıysa barbarlığı seve seve kabul ederiz." "Onda (çayda) ne şarabın kibri vardı ne kahvenin bencilliği ne de kakaonun yapmacık masumluğu." "Modern insanlığın gökyüzü aslında zenginlik ve güç uğruna edilen büyük mücadelede parçalandı." "Haydi faniliğin hayalini kuralım ve gelip geçici şeylerin aptallığı içinde oyalanalım." "Ruhumuz ressamın renklerle donattığı bir tuvaldir; renklerin özü duygularımız, gölgelendirilmeler, sevinclerimizin ışığı, üzüntülerimizin karartısıdır." "Maddeyi fethetmekle övünüyor ve bizi esir alanın madde olduğunu unutuyoruz."
Çay Kitabı
Çay KitabıOkakura Kakuzo · Çınar Yayınları · 2021245 okunma
112 syf.
9/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Bir içeçeğin dini bir ritüel aracına dönüşümü... Her gün içtiğimiz çayın kaderi oldukça ilginç. Başlangıçta ilaç olarak kullanılmış, sonra pahalı oluşu nedeniyle yalnızca zenginlerin ulaşabildiği bir lükse dönüşmüş. Sarayların kıymetlisi iken yaygınlaştıkça ve ulaşılabilir oldukça artık fakirlik sembolü haline gelmiş. Bu bizim için böyle, Japonlar içinse çay hala kutsal ve değerli bir içecek. Aslında çay sadece bir araç. Değerli olan meditasyon (tefekkür), doğanın, çiçeklerin, hayatın kıymetini bilmek. Misafirlere çay ikram etmek, sadece bir ikram değil bu yüzden. Japonların yaşam felsefesinin bütününü içeren daha derin anlamları var. Çay ve şiir birlikteliği şiirlere, şarkılara konu olmuşken başlangıçta çayın tuz ve çeşitli baharatlarla hazırlandığını öğrenmek de şaşırtıcı. Kitapta çay odası ve onun dekorasyonu, çay seremonisi, çayı farklı şekillerde hazırlayan ekoller, çiçekler ve çay seremonisindeki yerleri, konuyla ilgili bazı küçük Zen öyküleri gibi farklı konularda bilgiler bulunuyor. Çay felsefesi hakkında bilgi sahibi olmak için güzel bir kitaptı.
Çayname
ÇaynameOkakura Kakuzo · Arion Basım Yayın · 2006245 okunma
112 syf.
6/10 puan verdi
·
44 günde okudu
Kitap çayizmin tarihinden ve felsefesinden bahsediyor. İsimler ve tarihler bana uzak olsa da hayata karşı olumlayıcı yöndeki bakış açısı, doğaya saygı duyuşu, az ve özelin sadelikle birleşmesi, şimdi'nin içinde sanatı bulması bu felsefeyi bana sevdirdi. Altını çizdiğim ve hatırlamak istediğim yerler de az değildi. Anlaşılabilir bir anlatımı vardı, felsefeden bahsediyor diye korkmamak lazım. Kitabı bir hocam önermişti. Ahmet Haşim bu kitabı okumuş ve hacimli olmayan şiirlerinde bu felsefeden ve sadelikten yararlanmış.
Çayname
ÇaynameOkakura Kakuzo · Arion Basım Yayın · 2006245 okunma
84 syf.
10/10 puan verdi
·
6 günde okudu
Japonya'daki ''çay ustalığı''ndan, bu kültürden ve bu kültürün nasıl oluştuğundan, bu kültürün zenden nasıl etkilendiğinden ve esasında Japonya'daki diğer sanatları da nasıl etkilediğinden bahsetse de; kitabın, sadece bir ''araştırma'' kitabı olarak düşünemeyeceğim kadar, edebi bir anlatımı vardı. Okuması keyifli ve ufuk açıcıydı.
Çay Kitabı
Çay KitabıOkakura Kakuzo · Alfa Yayıncılık · 2019245 okunma
44 syf.
6/10 puan verdi
·
3 günde okudu
3/5 Stars (%60/100) This is one of the books I got for free and completely forgot having it. Since it is pretty short, I finished it in two-sitting. Despite the title, the author does not only talk about tea. He talks about history, mainly Japanese and Chinese, culture, philosophy, religion and so forth. The one chapter I really liked is about Taoism and Zennism (which is, of course, connected to tea). It was not extraordinary but I still learned a great deal about the history of tea, together with many interesting subjects. I also realized that people REALLY take tea seriously. Overall, it is a short and interesting book. If it is still free or at discount, you should definitely check it out.
The Book of Tea
The Book of TeaOkakura Kakuzo · 1997245 okunma
84 syf.
9/10 puan verdi
Kakuzo, batıya ve onun ürettiği protez kafaları taşıyanlara ilmek ilmek işlenmiş bir ‘ruh’ gücüyle dineliyor! “Kendilerindeki büyük şeylerin küçüklüğünü anlayamayanlar, başkalarındaki küçük şeylerin büyüklüğünü de gözden kaçırma eğilimindedir.” diyerek çayın özelinden başlayıp, evrende var olan küçük büyük her şeye hürmet eden bir bilincin, kibir ve kendini beğenmişlik karşısındaki yüceliğini pırıltılı tokatlarla vurguluyor.. “Bizlere ‘çayı fazla kaçmış’ diye gülebilirsiniz fakat biz de siz Batılıların bünyesinde hiç çay olmamasından şüpheleniyor olamaz mıyız?” şak şak şak..
Çay Kitabı
Çay KitabıOkakura Kakuzo · Alfa Yayıncılık · 2019245 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.