Cebelavi Sokağının Çocukları

Necib Mahfuz
Adıyla anılan sokağın kudretli efendisi Cebelavi, oğlu Edhem'in ihanetinden sonra onu cennet bahçeli, muhteşem konağından kovmuş, kendisi de sokaktan elini çekmiştir. Farklı dönemlerde yaşayan torunları Cebel, Rıfat ve Kasım, onun mirasında söz sahibi olmak, o altın çağa dönmek isterler. Her biri yüce Cebelavi'den aldıkları gizemli işaretlerin verdiği şevkle, sokakta yeni bir düzen kurmaya girişir. Amaçları bir, yollarıysa farklıdır. En küçük torun Arif ise Cebelavi'nin varlığını sorgulama yoluna gidecek, onun gücünün sırrına ulaşmaya çalışırken olayların akışını değiştirecektir. Nobel Edebiyat Ödüllü yazar Necib Mahfuz'un, 1959 yılında yayımlandığında Arap dünyasında fırtınalar koparan ve birçok Arap ülkesinde yasaklanan romanı Cebelavi Sokağının Çocukları insanlık tarihine; dine, siyasete ve insan ruhuna ilişkin masalsı ve çarpıcı bir anlatı; zamansız, unutulmaz bir roman. (Tanıtım Bülteninden)
463 sayfa · İlk Yayın Tarihi: Mart 2020

10/10 puan verdi
Cebelavi Sokağı'nın Çocukları Çağdaş Arap Edebiyatı'nın ilk Nobel Ödüllü yazarı Necip Mahfuz'un en tartışmalı romanı. Öyle ki bu romanı nedeniyle yazar hakkında ölüm fetvası bile
Cebelavi Sokağı'nın Çocukları
Cebelavi Sokağı'nın ÇocuklarıNecib Mahfuz · Kırmızı Kedi Yayınevi · 20202,127 okunma
10/10 puan verdi
Mısırlı yazar Necip Mahfuz'un başyapıtı. Eser Dinler tarihinin allegorik bir şekilde romanlaştırılmış hali. Çok sade bir üslüp ve zekice bir kurgulamayla örülü bu romanda yazar çöl kıyısında kurulu
Şu hikayeye bakın şimdi.
Puan vermedi
》Sokağa da adını veren, Cebelavi adında bir baba düşünün ve çölün ortasında kocaman bir konakta yaşamakta. Bu baba bir gün oğullarından en büyüğüyle kavga ediyor ve onu kendisine itaat etmediği için
Cebelavi Sokağı'nın Çocukları
Ey Cebelavi! Kudretli Cebelavi Nerdesin?
8/10 puan verdi
Başlamadan önce şunu belirtmek isterim ki bu kitap körü körüne dogmalarına bağlı olan insanları rahatsız edecek cinsten bir kitap. Bu yüzdendir ki incelemelerin çoğunda sağlam bir argüman sunmaksızın
SOKAĞIN GİZEMİ
10/10 puan verdi
Kitabı bir kaç yıl önce okudum.Geçen ay yeniden elime almak istedim.Çünkü kurgusu muhteşemdi.Hatırlamak istedim.Ama yoktu.Kime verdiğimi hatırlamayınca yeniden aldım.Kitaplığımda kesinlikle bulunmasını istiyorum. İnsanlığın var oluş tarihi dinsel bilgiyle birleştirilmiş ve bir kurgu oluşturulmuş. Yazarın yaratıcılığına bu şaşırtıcı ve zekice kurguya hayran oldum. Bence hayata farklı bir pencereden baktıracak kitaplardan.Bu pencereden mahrum kalmayın.Pencerelerinizi çoğaltın daha çok ışık gelsin. Dinler tarihi konusunda bilgisi olanların daha kolay anlayacağı anlatımlar var. Bilgisi olmayanlarda merak duygusuyla çok araştırma yapmak zorunda kalıyor.Öğrenmeye bol katkılı bir eser.Okunur...
9/10 puan verdi
Çağdaş Arap edebiyatının önemli yazarlarından, 1988 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Necib Mahfuz’un eseri Cebelavi Sokağı Çocukları ilk olarak 1959’da günlük bir gazetede tefrika halinde yayımlanır ve dini aşağıladığı gerekçesiyle çokça tartışmalara ve tepkilere maruz kalır. Kitap Arap dünyasında ilk defa 1967’de Lübnan’da yayımlanır ve kitabın hala tek Arapça baskısı budur. Eserin Türkçeleştirilmesi de hayli geç olur, 50 sene sonra ilk defa dilimize kazandırılır. Mahfuz, 1994’te radikal İslamcılar tarafından saldırıya uğrar ve boğazına alsığı darbe nedeniyle sağ kolu felç olur. Mahkeme ifadelerinde saldırıya karışan on kişiden hiçbirinin eseri okumadığı görülür. Kitaba gelecek olursak, Cebelavi Sokağı Çocukları’nda Mahfuz, alegorik bir hikaye anlatıyor. Bir çölün ortasında kendine bir konak yaptırıp, hayatına burada devam eden güçlü ve varlıklı bir adam olan Cebelavi ve onun soyundan gelen çocukların oluşturduğu sokakların, mahallelerin hikayesi üzerinden binlerce yıllık insanlık tarihini anlatıyor. Dinler tarihiyle de paralellik gösteren hikayede Mahfuz aynı zamanda, adalet-zulüm, özgürlük-esaret, savaş-barış, bilim-din, kadın-erkek eşitliği gibi kavramları irdeliyor. Oldukça sürükleyici ve yazarın diyalog ağırlıklı tarzına da alışınca akıp giden bir roman. Ben çok ama çok sevdim. Kahire Üçlemesi’nin de yeniden basılmasını dört gözle bekliyorum.
10/10 puan verdi
Çok uzun soluklu muhteşem bir kitaptı üniversiteden hocamın tavsiyesi ile alıp okuduğum bir kitaptı. Muhteşem kendini okutan dili akıcı bir kitap şiddetle tavsiye ediyorum
Cebelavi Sokağı'nın Çocukları
Ey Cebelavi! Kudretli Cebelavi Nerdesin?
10/10 puan verdi
Kitapta sokağa da adını veren Cebelavi ve torunlarının hikayesi anlatılıyor. Peygamberlerin hayatı alegorik olarak yer almış. Arif karakterinin kimi temsil ettiğini çözemedim. Belki de günümüzü, bizi anlatıyordur. Genel olarak insanlığın ne kadar kötükle savaşsa da hafızasına yenik düştüğünü yeniden kötülüğe esir olduğunu eleştiriyor. Böyle bir kitap yazmak cesaret ister. Tabi Necib Mahfuz'a da bu cesaret pahalıya patlamış. Kitaptan alınacak çok ders var.
8/10 puan verdi
Cebelavi sokaginda ,muhteşem konağında yaşayan Cebelavi'nin hikayesi. Kitap boyunca Hz Adem, Hz Musa,Hz Muhammed sav gibi Peygamberlerin hayatlarına,Habil ve Kabil kıssasına göndermeler buluyorsunuz. Hikayeler üzerinden insanların dini değerlere bakışı , güç tutkusu,hükmetme hırsı eleştiriliyor . İç içe geçmiş,bir o kadar bağımsız ve sürükleyici hikayeler. Mısır'da yıllarca yasaklanmış Necip Mahfuz'un bu kitabı. Sadece bu yüzden bile 'ne anlatıyor'diye okunabilecek bir kitap. 1001 kitap listesinden
7/10 puan verdi
Spoiler içerir! Enteresan, garip, değişik bir kitap. *** Kitabı anlamaya başladığım ilk kısımlardan, son cümleyi bitirdiğim âna dek hep aynı soruları sordum kendi kendime. Bu soruları en sonda

Necib Mahfuz
Necib MahfuzYazar · 48 kitap
Bu metin Arapça dilinden otomatik olarak çevirilmiştir. Orjinali Göster
Necib Mahfuz, (Arapça: نجيب محفوظ) 1988 Nobel Edebiyat Öülü sahibi Mısırlı yazardır (11 Aralık 1911 - 30 Ağustos 2006). Nobel ödülü kazanan ilk müslüman ve tek Arap yazardır. "Ortadoğu'nun Balzac'ı" olarak tanınır. Hayatı Mahfuz, Kahire'nin Cemaliye bölgesinde 6 çocuklu bir ailenin en küçük çocuğu olarak dünyaya geldi. Bir tüccarın oğlu olan Mahfuz, adını kendisini doğurtan Profesör Necib Paşa Mahfuz'dan aldı. 70 yıllık kariyeri boyunca 34 roman, 350 küsur kısa hikaye yayımladı. Kitaplarının çoğunda, hayatının tamamını geçirdiği ve Nobel ödülünü almak için bile ayrılmadığı Kahire'nin tarihi mahallelerindeki yaşamı; modern ve geleneksel yaşam arasında denge kurmaya çalışan sıradan insanları anlattı; pek çok kitabı Arap filmlerine konu oldu. Edebiyata olan ilgisi, 1920'lerde Mustafa Lutfi el-Manfuluti'nin makale ve şiirlerini okumasıyla başlanıştı. Abbas Mahmud el-Akkad, Taha Hüseyin, İbrahim el-Mazini, M. Hüseyin Heykel, ilk dönemde kendilerinden en çok etkilendiği yazarlar arasındadır. Yazı hayatına, 1928'de Selame Musa'nın çıkardığı el-Mecelle el-Cedide dergisinde yayımladığı değini yazıları ve öykülerle başladı. Kahire Üniversitesi'nde felsefe öğrenimi gören Mahfuz'un ilk romanı Abes el-Akdar 1939'da yayımlandı. 1957'de yazdığı Kahire Üçlemesi ile Arap edebiyatının tanınmış bir ismi oldu. Bu üçlemede Kahire'de yaşayan bir ailenin üç kuşağının 1. Dünya Savaşı ve 1952'deki Nasır darbesine kadar olan dönemde yaşadıklarını ve Mısır toplumunun değişimini anlattı. Değişik kurumlarda çalışan Mahfuz, en son Kültür Bakanlığında müsteşar olarak görev yaptı. 1971'de söz konusu görevinden emekli olmasından sonra, el-Ahram gazetesinde yazar olarak çalışmıştır. Mısır Devlet Başkanı Enver Sedat'a İsrail ile yaptığı barış antlaşmasında verdiği açık destekten ötürü birçok Arap ülkesinde kitapları yasaklandı. 1988 yılında Nobel Edebiyat Ödülü'nü aldıktan sonra bu yasaklar kalktı. 1989 yılında Mısırlı köktendinci Ömer Abdülrahman tarafından hakkında ölüm fetvası çıkartılan Mahfuz, 1994 yılında Kahire'deki evinin önünde bıçaklı saldırıya uğradı. Saldırıdan yaralı kurtulan Mahfuz, sağ kolundaki sinirler zedelendiği için yazmakta büyük güçlük çekmeye başladıysa da ilerleyen yaşına rağmen edebiyattan kopmadı ve kısa hikayeler yazmaya devam etti. 2006 Temmuz'unda düşerek kafasından yaralandı. 30 Ağustos 2006 günü Kahire'de 95 yaşında vefat etti. Mahfuz, ülser, böbrek ve kalp rahatsızlıklarından mustaripti. 31 Ağustos 2006 günü Kahire'de devlet töreniyle uğurlandı.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.