Çehrin Kuşatması 1678

Kahraman Şakul
Askerî tarihçi Kahraman Şakul, 1683 Viyana Bozgunu’na giden sürecin arka planını anlatmaya, büyük mağlubiyet öncesi kazanılan zaferlerin haritasını çıkarmaya devam ediyor. 1678 Çehrin Kuşatması, Osmanlıların Ukrayna’yı Moskoflara bırakmamasının hikâyesi aslında. Şakul, günümüzde yeniden bir savaş alanı olan Ukrayna’nın geçmişteki Türk seslerini takip ediyor. IV. Mehmed zamanında, Merzifonlu Kara Mustafa Paşa’nın 1678’de gerçekleştirdiği ve Çehrin Kalesi’nin alınmasıyla neticelenen bu sefer, Osmanlıların Ukrayna bozkırlarında Ruslara karşı kazandıkları galibiyetin adı. Kalemiyle askerin çadırına giren Şakul, ordunun insan tarafına dikkat çekiyor. Bu çalışmada; tarih, sadece kronolojik tekrarlardan ibaret değil. Sayfaları çevirdikçe karargâhın gerilimine, ordunun psikolojisine, bazı dinî beklentilere yakından tanıklık edeceksiniz. Yazar, birbiriyle ilgili anlatıları bir bağlam içinde aktarıyor. 1683 II. Viyana Kuşatması’nın replikası olan Çehrin’de gövde gösterisi yapan Osmanlı ordusu, ne oldu da beş sene sonra travmatik bir yenilgi ile karşılaştı? Kara Mustafa Paşa’nın taktiği Çehrin’de parlak bir galibiyete dönüşürken; Viyana’da neden hezimet getirdi? Bu ve benzeri soruların cevaplarını bulacağınız, arkeolojik bir titizlikte hazırlanan eser, dönemin kaynaklarını, görsel hafızasını, yalın ve akıcı bir üsluplu okura sunuyor. Kitapta geçen şu cümlenin peşinde geçmişin geçip gitmediğine, güncelliğini her daim muhafaza ettiğine şahit olacaksınız: “IV. Mehmed, Moskofların ‘Ukrayna mülkü’ Çehrin’i işgal etmelerini karşılıksız bırakmayacağını ilan ediyordu.” Kahraman Şakul, 1663 Uyvar Kuşatması, 1672 Kamaniçe Kuşatması çalışmalarının ardından “Görsel Osmanlı Savaş Tarihi” koleksiyonuna bir yenisi daha ekliyor: 1678 Çehrin Kuşatması!
240 sayfa · İlk Yayın Tarihi: 2022
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

240 syf.
9/10 puan verdi
·
5 günde okudu
1678 Çehrin Seferi
Osmanlı Devleti tarihi boyunca yüzlerce kuşatma yaptı. Bu kuşatmaları her zaman kitap yaprakları içerisinde sadece birkaç sayfada bulabildik. Kahraman Şakul hoca bu kuşatmaların -bu eseri ile birlikte- dördünü inceledi. Hepsi birbirinden değerli olan bu eserler sayesinde kale kuşatmalarını en ince ayrıntısına kadar görmüş oluyoruz. Bu eser de yazarın diğer eserleri gibi Köprülüler dönemine ışık tutuyor. Köprülülerin Kuzey siyaseti sonucu meydana gelen Çehrin Kuşatması'na girmeden önce Kuzey siyasetinden bahse giriyor. Sonrasında ise seferin hazırlıkları, yolculuk esnasında yaşananlar, kalenin kuşatılması, gün gün yaşananlar ve Çehrin'in düşüşünü 3D çizimler ile okura anlatılıyor.
Çehrin Kuşatması 1678
Çehrin Kuşatması 1678Kahraman Şakul · Timaş Yayınları · 20227 okunma
240 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Köprülüler dış siyaseti
2015 yılında Ukrayna'yı ziyaret ettiğimde Osmanlı'nın bu coğrafya'da seferler yapıp, lviv'e kadar akınlar yaptığını ve Podolya diye bir eyalet kurduğunu işitmiştim. Kahraman Şakul hocam, Osmanlı'nın merkeze bu kadar uzak bölgede ne işi vardı? Sorusuna çok güzel cevaplar vermiş. Osmanlıya bağlı uç devletcikleri Erdel ve Boğdan'ı iç şehirler yapma operasyonu. Köprülülerin planları devletin bekası için kulağa çok hoş geliyordu ama Allah'ın da bir planı vardı ve bu plan 1683'de osmanlıların aleyhine tezahür etti. Ama olsun ecdadın merkeze bu kadar uzak bölgelerde operasyonel faaliyetler yürütebilmesi beni çok gururlandırıyor. Teşekkürler Kahraman Şakul
Çehrin Kuşatması 1678
Çehrin Kuşatması 1678Kahraman Şakul · Timaş Yayınları · 20227 okunma

Yazar Hakkında

Kahraman Şakul
Kahraman ŞakulYazar · 4 kitap
Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü mezunu olup (1994-1999) aynı adlı programda yüksek lisansını tamamladı (1999-2001). Doktorasını Georgetown Üniversitesi Tarih Programı’nda “An Ottoman Global Moment: War of Second Coalition in the Levant” başlıklı teziyle bitirdi (2009). 2010’da İstanbul Şehir Üniversitesi kadrosuna dahil oldu. Alanya’daki Georgetown Üniversitesi McGhee Doğu Akdeniz Araştırmaları Merkezi’nde geçici direktörlük görevinde bulundu (2010). Araştırma alanları 1774-1826 arasındaki geçiş döneminde görülen Osmanlı ıslahatının askerî ve teknolojik hususiyetleri ile Osmanlı siyasî kültürünü kapsar. Şu an onyedinci yüzyılın ikinci yarısında Osmanlı kuşatma savaşı üzerine TÜBİTAK tarafından desteklenen (2017-2020) bir araştırma projesi yürütmektedir.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.