Türk Şehirciliği

Çelebi Dergisi - Sayı 15 (Aralık 2024)

Çelebi Dergisi
2 Kişi
Okunma
Beğeni
Görüntülenme
İlk günden on beşinci sayımızı çıkardığımız bugünlere kadar bizleri yalnız bırakmayan, her daim destek veren, varlıklarını güçlü bir şekilde hissettiren kıymetli okuyucularımızı en kalbi hürmetlerimiz ile selamlıyoruz. Bahtiyarız, dergimiz ilk fikrin yeşerdiği zamandaki çizgisinden şaşmadan beşinci yılını bu sayı ile doldurdu. Bu süreçte ortaya koyduğumuz dosya konuları kıymetli okuyucularımız tarafından büyük bir teveccüh ile karşı- landı. Dergimizin ilk sayısından itibaren belirttiğimiz çizgiden bir adım şaşmadık, geri adım atmadık. Rehavete kapılmadık. Dergi için çalışan, emek veren herkes nefsini bir kenara bıraktı ve samimiyetle gayret gösterdi. Her daim geldiğimiz aşamayı bir adım daha ileriye nasıl götürürüz düşüncesi ile çalıştık. Böylece bugünlere geldik. Bu noktada yine tekrar edelim: İlk günkü heyecanımızdan bir nebze olsun bir şey kaybetmedik. Yola çıkarken belirlediğimiz şiardan da bir adım geri atmadık. Bu şiar şudur: Çelebi dergisi, Türk milletini millet yapan değerlerin muhafazası için çalışır! Şiarımız gereğince önceki sayılarımızda olduğu gibi Türk milletini ilgilendiren her konuya eğilmeye devam ediyoruz. Bu minvalde, bu sayımızın dosya konusunda, tarihimiz ve kültürel mirasımız açısından çok önemli bir konumda olmasına ve günümüzde çokça ihtiyacımız olmasına rağmen hafıza kaybına uğradığımız Türk Şehirciliği üzerinde yoğunlaşmaya karar verdik. Yine her sayımızda olduğu gibi alanın önde gelen isimlerini Türk Şehirciliği başlığı altında bir araya getirmeye gayret ettik. Eski Türklerin göçebe ya da konargöçer bir yaşam tarzına sahip olmaları nedeniyle şehir kuramadıkları yönünde yaygın bir algı bulunmaktadır. Bu sebeple, Türk şehirciliği genellikle Selçuklu ve Osmanlı şehirleriyle sınırlandırılarak ele alınmaktadır. Bu sayımızda, özellikle bu algı çerçevesinde, Türklerin tarih boyunca şehir olgusuna nasıl yaklaştıkları; arkeolojik ve yazılı kaynaklar ışığında şehirleşme tecrübeleri ortaya konmaya çalışılmıştır. Osmanlı döneminde şehirlere atfedilen önemi anlamak adına, divan edebiyatında şehirleri güzellemek amacıyla kaleme alınan müstakil bir tür olan şehrengizler incelenmiştir. Bunun yanı sıra, bir şehir tarihinin muhasebesi ve nasıl inşa edilebileceği, Gaziantep örneği üzerinden detaylı bir şekilde ele alınmıştır. Ayrıca, Üsküp’ten Türkiye’ye göç etmiş iki kadının anılarından hareketle, Tito yönetimi altındaki Yugoslavya’nın bir parçası olduğu dönemde Üsküp’te Türklerin şehir yaşamının nasıl şekillendiği analiz edilmiştir. Türk Şehirciliği dosya konumuza yazılarıyla, düşünceleriyle, fotoğraflarıyla katkı sunan; Prof. Dr. Osman Karatay’a, Prof. Dr. Kürşat Yıldırım’a, Alp Paksoy’a, Denizcan Dede’ye, Sibel Kır’a, Başak Derin’e, Nevin Balta’ya, Emine Gezginci’ye ve Rümeysa Bedirhanoğlu’na en kalbi hürmetlerimizle teşekkür ederiz. Faydalı olması umuduyla...
Kitabın Konusu:
104 sayfa

104 syf.
10/10 puan verdi
Çelebi Dergisi/ Yıl 5. Sayı 15. Aralık 2024. Tarih, Kültür ve Düşünce Dergisi. Dört Ayda Bir Çıkar. Kitap Şuuru hareketinin yayın organı olan dergi, 15. Sayı ile beşinci yılını doldurarak, hakemli bir dergi olarak yayın hayatına devam ediyor. İmtiyaz Sahipliğini Ali Gezginci'nin yaptığı dergi de Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Şahin, Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Oğuzhan Saygılı'dır. Dergi 15. Sayısında kapakta, XVI. yüzyılda İstanbul'u tasvir eden Matrakçı Nasuh tarafından yapılmış harika bir minyatür ile okuyucuyu selamlamaktadır. Dosya konusu: Türk Şehirciliği'dir. Ali Gezginci'nin Sunuş yazısı ile başlayan dergide, altı akademik makale, bir söyleşi ve bir kitap tanıtımı yapılmaktadır. Alp Paksoy Eski Türkçede Şehir Kavramını sorgularken, Prof. Dr. Osman Karatay Tarımcı ve Yerleşik İlk Türkler'e ışık tutmaktadır. İki Üsküplü Kadının Gözünden Üsküp'te Yaşam ve Kültür'ü Sibel Kır anlatırken, Başak Derin Şehirleri Edebileştiren Bir Tür: Şehrengizler makalesi ile şehir hayatının farklı bir yönüne dikkat çekmektedir. Gaziantep Şehir Tarihi Çalışmaları Üzerine Düşünceler ortaya koyan Ali Gezginci ile Emine Gezginci konuya giriş yapmakta, Nevin Balta Medeniyetler Beşiği Ankara'yı incelemektedir. Prof. Dr. Kürşat Yıldırım ile yapılan Eski Türklerde Şehir ve Şehircilik Üzerine söyleşi okuyucunun ufkunu açacak niteliktedir. Derginin olmazsa olmazı Kitabiyat bölümünde yüksek lisans eğitimini yeni tamamlayan Rümeysa Bedirhanoğlu Prof. Dr. Faruk Sümer'in Eski Türklerde Şehircilik kitabını tanıtmaktadır. Okuyucusunun çok olması dileğiyle... #Kitapşuuruinsanlıkşuurudur.
Çelebi Dergisi - Sayı 15 (Aralık 2024)
Çelebi Dergisi - Sayı 15 (Aralık 2024)Çelebi Dergisi · Çelebi Yayınları · 20243 okunma

Çelebi Dergisi
Çelebi DergisiYazar · 9 kitap
İMTİYAZ SAHİBİ: Ali GEZGİNCİ GENEL YAYIN YÖNETMENİ: Ahmet ŞAHİN SORUMLU YAZI İŞLERİ MÜDÜRÜ: Oğuzhan SAYGILI Merkezi Gaziantep olan Çelebi Dergisi, yılda üç defa olmak üzere Nisan, Ağustos ve Aralık aylarında yayımlanır. İnternet Sayfası: celebidergisi.com Facebook: facebook.com/celebidergisi Instagram: instagram.com/celebidergisi Twitter: twitter.com/CelebiDergisii
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.