Çelebi Dergisi / Sayı 3, Aralık 2020.
Tarih, Kültür ve Düşünce dergisi.
Bir derginin okunma süresi ne kadar olabilir? İki veya üç gün. Dört ay arayla bir derginin çıkarılacağını duyduğum zaman, sürenin uzun olması dolayısıyla derginin kendini unutturacağını düşünmüştüm. Daha kısa aralıklarla çıkması, bana daha mantıklı gelmişti. Çelebi dergisi üçüncü sayısıyla birinci yılını doldurdu. Kitap şuuru ailesi ve genç arkadaşlar sayesinde, adını hiç unuturmadı. " İlk öğretmenlik stajımı yaptığım yer; Ülkü Ocakları" dava anlayışına sahip bir genel yayın yönetmeni, yıllardır Türkiye'ye okutma ve okuma şuuru heyecanı veren bir imtiyaz sahibinin elinde dergi, Türk kültür hayatındaki yerini, adım adım almaya devam etmektedir.
Dergi, kitap-dergi şeklinde çıkmakta, kapağı Milli Mücadele döneminde yerel direnişleri temsil eden, efelerin portresiyle dikkat çekici bir kompozisyon oluşturmaktadır. Dosya konusu olarak, Türk İstiklal Savaşı ve Yerel Direnişler, konu edilmiştir. 263 sayfa, iki sunuş yazısı ve otuz beş makaleden meydana gelmiştir. Makalelerin hemen hemen hepsi, birer kitap niteliğindedir. Oğuzhan Saygılı, bu makalelerin hepsi için ayrı ayrı inceleme ve değerlendirme isterdi, ama tüm makaleler bir dergi adı altında toplandığı için, genel bir değerlendirme yapmak uygun olacaktır.
Kuzeyden güneye, doğudan batıya Milli Mücadele'nin öncesi ve Milli Mücadele esnasında Türk milletinin yaşamış olduğu acı elem ve sıkıntıları ifade eden makaleler vardır. Bir yönüyle tarihe ışık tutarak yerel direnişlerin, 100 yıl sonra hatırlanması sağlanmaya çalışılırken, bir yönden de o acı ve ızdırabı yüreğimizde hissetmemize sebep olmuşlardır. İbn-i Haldun, devletleri insanlara benzetir; Mert, dürüst, adaletli insanlar yaşlanınca, yanlarında peydahlanan çakallar yüzünden nasıl zora düşerlerse, Türk Milleti de, Osmanlı Devleti'nin yaşlanması üzerine çakallara peşkeş çekilmiştir. Dünyaya adalet timsali olan yüce milletimiz, namus, şeref ve haysiyetini koruyamaz hale gelmiştir. İçindeki " Ya İstiklal Ya Ölüm" düsturu sayesinde yerel direnişlerle başlayan, Kuvayı Milliye hareketi, Türkiye Cumhuriyeti devleti ile yeniden fide vermiştir. İnşallah yarınlar, yüce Türk'ün yeniden dünyaya nizam vereceği günlere gebedir.
Türk Milleti'nin tarih yoculuğuna kanlarıyla destek veren şehitlerimizi rahmetle anarken, gazilerimize şükranlarımı sunar, derginin de okuyucusunun bol olmasını dilerim.
#Kitapşuuruinsanlıkşuurudur.