Cellat

Parana Yayinları
Sıralamalar

2026 41. kitabı
Okunma: 06 Haziran 2026 12:41
Cellat – İnceleme Cellat, güçlü bir isim ve dikkat çekici bir kapakla okurun ilgisini çekmeye çalışan; ancak içerikte aynı etkiyi sürdüremeyen bir öykü derlemesi. Kitap, farklı türleri (psikolojik gerilim, polisiye, fantastik öğeler, toplumsal travmalar) bir araya getirmeye çalışsa da bu çeşitlilik bir zenginlikten çok dağınık ve bütünsüz bir yapı ortaya çıkarıyor. Hikâyelerin büyük kısmında ortak problem oldukça belirgin: güçlü fikirler var ama zayıf işleniş karakter motivasyonları yüzeysel ve yer yer tutarsız olay örgüsü aceleye getirilmiş ve “özet anlatım” hissi veriyor gerilim yaratılmaya çalışılıyor ama inandırıcılık çoğu zaman kurulamadığı için etki zayıflıyor dil ve anlatımda okuma akışını bozan hatalar ve özensizlikler bulunuyor Kitap boyunca okur sık sık “iyi fikir ama kötü uygulama” hissine sıkışıyor. Bu da hikâyelerin potansiyelini sürekli aşağı çeken bir durum yaratıyor. Özellikle bazı bölümlerde şok etkisi yaratması amaçlanan olaylar, sağlam bir kurgu zemini olmadığı için gerçek bir etki üretmek yerine yüzeysel ve acele yazılmış sahneler gibi kalıyor. Tüm bu unsurlar bir araya geldiğinde Cellat, edebi olarak güçlü bir bütünlük kuramayan, fikir düzeyinde ilgi çekici olsa da uygulama açısından yetersiz kalan bir öykü kitabı olarak öne çıkıyor. Sonuç olarak bu kitap, iyi bir fikir havuzuna sahip olmasına rağmen bu fikirleri taşıyacak anlatı gücünü ve editöryal özeni gösteremediği için beklentinin altında kalan bir çalışma.
Duygu ve Düşünce
2026 64. kitabı
Okunma: 24 Mayıs 2026 20:18
Melis İşiten’in Cellat kitabı, kısa kısa öykülerden oluşan ve daha çok ortaokul yaş grubuna hitap edebilecek bir anlatı dili taşıyor. Kitabı okurken daha derin bir olay örgüsü ve karakter gelişimi bekledim fakat hikâyelerin kısa tutulması sebebiyle bu duygu bana tam anlamıyla geçmedi. Yer yer merak uyandıran fikirler olsa da olayların hızlı başlayıp hızlı bitmesi, karakterlerle güçlü bir bağ kurmamı zorlaştırdı. Bu yüzden kitap bende tamamlanmamış hissi bıraktı diyebilirim. Daha akıcı, sade ve kısa okumaları seven okurlar için kolay ilerleyen bir kitap olabilir. Ancak güçlü bir kurgu, derinlikli karakterler ve etkileyici bir olay akışı arayan biri olarak benim beklentimi çok karşılamadı.
2026 21. kitabı
Yine farklı hikayelerden oluşan bir kitap içindeydim. Fakat "Son Tanık" isimli son bölüm, başlı başına bir kitap olma niteliği, kalitesi taşıyordu. Okudukça beni kendine çeken, bitmemesini dilediğim bir bölümdü. Kitap sırf son bölümün hatrı için bile okunur. Belki de psikoloji+polisiyeye bayıldığım için bu denli cezbetti beni bilemiyorum. :) Keyifli okumalar..

KolektifYazar · 15711 kitap
Kolektif eser, tek bir yazara atfedilmeyen, birden fazla yazarın ortaklaşa yazdığı veya katkıda bulunduğu eserlere verilen isimdir. Bu eserler, yazarların önceden belirlenmiş bir plan doğrultusunda birlikte çalışmasıyla veya her bir yazarın farklı bölümleri veya karakterleri ele almasıyla oluşturulabilir. Kolektif eserler, farklı türlerde karşımıza çıkabilir: - Romanlar: Birden fazla yazarın farklı bakış açılarını ve deneyimlerini bir araya getiren romanlar, kolektif eserlere güzel bir örnektir. Örneğin, "
Kelebeğin Rüyası
Kelebeğin Rüyası
" adlı kitap kolektif bir şekilde oluşturulmuştur. - Hikaye Kitapları: Farklı yazarların yazdığı kısa hikayelerin bir araya getirilmesiyle oluşturulan kitaplar da kolektif eserler arasında yer alır. Örneğin, "
26 Yazardan Tek Bir Hikaye: Adalet
26 Yazardan Tek Bir Hikaye: Adalet
" kolektif şekilde yazılan bir hikayeden oluşur. - Şiir Antolojileri: Birden fazla şairin şiirlerinin bir araya getirilmesiyle oluşan antolojiler de kolektif eser kategorisine girer. Örneğin, "
Güzel Yazılar - Şiirler
Güzel Yazılar - Şiirler
" gibi antolojilerde birçok şairin eseri yer alır. - Deneme ve Makale Derlemeleri: Farklı yazarların deneme ve makalelerinin bir araya getirilmesiyle oluşturulan derlemeler de kolektif eserler arasında sayılabilir. Örneğin, "
Sivil İtaatsizlik
Sivil İtaatsizlik